Cum se transmite virusul Zika: Ministerul Sanatatii ne recomanda prezervative si spray de tantari

Marti, 12 Iulie 2016, ora 13:02
8413 citiri
Cum se transmite virusul Zika: Ministerul Sanatatii ne recomanda prezervative si spray de tantari
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ministerul Sanatatii a publicat, marti, mai multe detalii despre caile de transmitere a virusului Zika, destinate in special romanilor care calatoresc in zone de risc, in principal tari din America de Sud.

Oficialii ministerului vin cu mai multe recomandari, in contextul in care virusul Zika a fost confirmat pentru prima data in Romania, la o tanara de 27 de ani.

"Persoanele care calatoresc sau locuiesc in zone cu transmitere activa a virusului Zika trebuie sa stie ca virusul Zika se poate transmite prin intepatura de tantar, dar si prin contact sexual", se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Expertii avertizeaza ca tantarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maxima in timpul zilei, asa ca enumera mai multe masuri care previn transmiterea prin intermediul intepaturii de tantar sunt:

  • utilizarea substantelor anti-tantari (conform indicatii de pe eticheta lor) ;
  • purtarea de imbracaminte cu maneci lungi si de pantaloni lungi, in special in orele de maxima activitate a tantarilor Aedes;
  • plase contra tantarilor sau aer conditionat in camera unde dormiti.
  • Iata care sunt cele mai eficiente produse pentru a ne proteja vara de insecte

    Amintim ca Primaria Capitalei a inceput inca de luni combaterea tantarilor in parcurile Bucurestiului.

    Iata programul de dezinsectie a parcurilor din Bucuresti

    De asemenea, "utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual", mai spun reprezentantii Ministerului Sanatatii.

    Oficialii din Ministerul Sanatatii au mai spus, marti, ca virusul Zika se mai poate transmite si prin sange si ca nu exista un tratament specific pentru aceasta afectiune.

    "Tratamentul consta in repaus, odihna, hidratare si medicatie care sa inlature simptomele, fie ca e vorba de febra sau dureri", a aratat un expert din minister, intr-o conferinta de presa.

    Acestia atrag atentia ca "femeile gravide sau care programeaza o sarcina nu ar trebui sa calatoreasca in zonele cu transmitere activa a virusului Zika, iar daca locuiesc intr-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui sa respecte riguros masurile de impiedicare a contaminarii prin intepatura de tantar".

    La randul lor, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe sunt sfatuite sa solicite "o consultatie de medicina calatorului" inainte de a se deplasa intr-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

    Ministerul Afacerilor Externe a publicat o lista cu tari in care exista risc de infectare cu Zika, in timp ce autoritatile sanitare din tara noastra au realizat o harta a acestor zone:

    D.T.

    Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
    Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
    Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
    Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
    Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
    Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
    #transmitere Zika, #cai transmitere Zika, #transmitere virus Zika, #tari risc virus Zika , #Romania
    Comentarii