Virusul Zika a ajuns in Romania: O tanara de 27 de ani este infectata

Marti, 12 Iulie 2016, ora 11:37
20853 citiri
Virusul Zika a ajuns in Romania: O tanara de 27 de ani este infectata
Foto: Arhiva Hepta.ro

Virusul Zika a fost confirmat in Romania, la o tanara de 27 de ani. Femeia a contractat virusul dupa o calatorie in Martinica, o insula franceza in partea estica a Caraibelor.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a declarat marti ca tanara este in prezent internata la Spitalul "Victor Babes", fiind in afara oricarui pericol.

Reprezentantul ministerului a mai spus ca femeia a fost in interes de serviciu in Martinica, timp de aproape o saptamana.

Tanara s-a prezentat la spital la o zi dupa ce s-a intors din insula franceza, pentru ca nu se simtea bine. Medicii au confirmat ca aceasta este infectata cu virusul Zika si i-au facut o serie de recomandari, si anume sa evite sa fie intepata de tantari, sa urmeze tratamentul, sa aiba relatii sexuale protejate cu partenerul sau de viata si sa nu ramana insarcinata in urmatoarele 8 saptamani.

Virusul Zika se poate transmite atat prin intepatura de tantari din specia Aedes - despre care autoritatile au spus ca nu exista in tara noastra -, cat si pe cale sexuala si prin sange.

Virusul nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu pielea, au asigurat oficialii din Ministerul Sanatatii. Asadar, acestia sustin ca "riscul de transmitere pe teritoriul Romaniei este minim".

Invazie de tantari pe litoral! Milioane de lei alocati pentru dezinsectie, autoritatile spun sa ne dam cu crema

"Mai degraba persoanele care calatoresc in zone de risc (sunt expuse - n.red.). De exemplu, cei care viziteaza Brazilia, cu ocazia Jocurilor Olimpice, sunt rugati sa isi monitorizeze starea de sanatate", a recomandat Colintineanu.

Afla cum se transmite virusul Zika: Ministerul Sanatatii ne recomanda prezervative si spray de tantari

Pe langa faptul ca Ministerul Sanatatii a anuntat autoritatile europene si internationale cu privire la acest caz izolat, institutia a cerut luni primariilor din Bucuresti sa inceapa de urgenta actiuni de dezinsectie. Este vorba despre Primaria Capitalei, Primaria Sectorului 3 - pentru ca acolo se afla Spitalul "Victor Babes" - si Primaria Sectorului 6, unde locuieste tanara.

Amintim ca Primaria Capitalei a inceput inca de luni combaterea tantarilor in parcurile Bucurestiului.

Iata programul de dezinsectie a parcurilor din Bucuresti

Infectia cu virusul Zika este transmisa de tantari din specia Aedes, iar persoanele contaminate prezinta in general febra moderata, o eruptie cutanata si conjunctivita.

Desi autoritatile sanitare au declarat marti ca specia de tantari Aedes nu exista pe teritoriul Romaniei, acest tip de insecta, tantarul-tigru purtator de Zika, a fost descoperit anul trecut in parcurile din Bucuresti si padurile din Ilfov. La acea vreme, Ministerul Sanatatii a cerut ca dezinsectia sa fie facuta inclusiv pentru aceasta specie de tantari si cu precadere in parcuri si pe malurile lacurilor.

Iata care sunt cele mai eficiente produse pentru a ne proteja vara de insecte

Cele mai multe cazuri de infectare cu virusul Zika s-au inregistrat in Brazilia, respectiv 1,5 milioane. Principala problema a virusului este ca femeia infectata si insarcinata il poate transmite fatului, care risca sa se nasca cu malformatii congenitale, in special microcefalie.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#virus Zyka Romania, #Zika Romania confirmat, #Zika femeie infectata Romania , #Romania