Virusul Zika poate provoca moartea? Ce simptome are si ce trebuie sa faca o persoana contaminata Interviu

Luni, 01 Februarie 2016, ora 07:15
13507 citiri
Virusul Zika poate provoca moartea? Ce simptome are si ce trebuie sa faca o persoana contaminata Interviu
Foto: Columna Medical Center

In ultimele zile, informatiile oficiale despre virusul Zika, transmis prin muscatura de tantar si care poate provoca malformatii grave ale fetusului, sunt din ce in ce mai ingrijoratoare, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) chiar a creat o echipa de urgenta din cauza ca acesta se raspandeste foarte repede.

Ziare.com a stat de vorba cu dr. George Gherlan, medic primar boli infectioase in cadrul Columna Medical Center, despre virusul care ar fi infectat deja milioane de oameni, asa cum a anuntat recent profesorul Scott Weaver, directorul Institutului american pentru Infectii umane si Imunitate.

Ce este virusul Zika?

Zika este un virus identificat pentru prima data in 1947 in Africa, dar care acum se raspandeste cu repeziciune in cele doua Americi. Este un virus ARN anvelopat, inrudit cu virusurile febrei galbene sau Dengue.

Cum se transmite acest virus?

Se transmite prin vectori (tantari- insectele pisca o persoana bolnava, iau virusul si contamineaza apoi oameni sanatosi) sau de la mama la fat.

Lista tarilor cu transmitere a virusului Zika - ce trebuie sa stie romanii care calatoresc acolo

Cum se manifesta? Ce simptome are?

De foarte multe ori, infectia trece neobservata. Aceasta se manifesta la adult prin febra, exantem (eruptie pe piele), dureri articulare, conjunctivita, fiind de obicei o boala usoara ce se rezolva spontan intr-o saptamana.

In cazul transmiterii materno-fetale, apar malformatii severe - microcefalia fiind cea mai importanta.

Medicii avertizeaza ca virusul Zika poate sa provoace complicatii neurologice persoanelor contaminate. Despre ce complicatii este vorba?

Este posibila o legatura cu sindromul Guillain Barre, manifestat prin paralizii si hipotonie musculara.

Poate provoca moartea?

E posibil, in cazuri extrem de rare, atat la adult, cat si la fat.

Avand in vedere ca nu exista vaccin pentru acest virus, in ce poate consta tratamentul? De fapt, exista vreun tratament?

Nu exista tratament specific, nici vaccin impotriva acestui virus. Singurele ingrijiri care se pot acorda celor care sunt infectati cu acest virus sunt calmantele pentru scaderea durerii. De asemenea, ca preventie impotriva piscaturilor de tantari, este recomandata purtarea de haine cu maneci lungi si ample.

Cum trebuie sa procedeze o persoana contaminata?

Trebuie sa se prezinte la medic orice persoana care, venind dintr-o zona cu risc, prezinta simptome ale unei infectii virale, mentionate mai sus.

Nu exista vaccin impotriva acestui virus. Totusi, ce masuri trebuie sa isi ia persoanele care calatoresc in zonele in care exista acesta?

Sa evite intepaturile de tantari prin purtarea de haine cu maneci lungi, prin adapostirea in spatii inchise, fara tantari, prin folosirea repelentelor pentru tantari, respectand recomandarile de pe eticheta produsului.

Cum spuneati si dvs, virusul Zika poate genera microcefalia. Ne puteti oferi mai multe detalii despre aceasta afectiune?

Microcefalia este o conditie in care capul copilului este mai mic decat normal. Evident, aceasta malformatie implica diverse probleme neurologice (convulsii, tulburari de dezvoltare neuropsihica, retard mental, deficiente de vaz, auz etc.).

Virusul care a panicat America a ajuns oficial in Europa

Ce alte malformatii/afectiuni poate provoca copiilor?

Deocamdata, nu sunt date clare privind alte malformatii care sa aiba o relatie de cauzalitate clar definita cu virusul Zika.

Care sunt cele mai periculoase virusuri care afecteaza femeile insarcinate?

Cele mai periculoase virusuri care pot afecta femeile insarcinate sunt rubeola - o boala infectioasa produsa de un virus de tipul alfavirus (togavirus), transmis de cele mai multe ori pe cale aeriana, prin picaturile Pflugge (particule mici de saliva, cu diametrul de cativa microni, eliminate odata cu stranutul si care contin milioane de agenti infectiosi) si citomegalovirusul - este o maladie din grupul infectiilor respiratorii provocata de un virus, iar cele mai mari defecte se manifesta in primele saptamani de sarcina prin microcefalie si hidrocefalie, tulburari retiniene, calcificari cerebrale, retard mental, afectiuni cutanate, cardiace.

Virusul Zika ar putea cauza o pandemie exploziva - Milioane de oameni ar fi deja infectati

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#virusul zika simptome, #virusul zika transmitere, #virusul zika femei insarcinate , #sarcina