Executia sumara a unui tehnocrat. Vina de a face reforma

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 02 Mai 2016, ora 08:17
11573 citiri
Executia sumara a unui tehnocrat. Vina de a face reforma

Povestea ministrului Culturii, demis cu severitate dupa un scandal cu tuse spectaculoase, este, dupa mine, reprezentativa, simbolica pentru soarta autenticilor tehnocrati, de la care se astepta totul, dar care, in fapt, sunt executati tocmai daca indraznesc sa indeplineasca asteptarile.

Nu pretind ca dl Alexandrescu nu a facut erori manageriale. Gestionarea scandalului de la Opera a fost cu siguranta defectuoasa. Dar:

1. Este scandalul de la Opera (din informatiile mele bine condus spre a fi de nerezolvat si in care ministrul a primit toate informatiile si consilierile intentionat eronate pe care le putea primi) cu adevarat reprezentativ pentru activitatea de ansamblu a dlui Alexandrescu?

Vorbim despre unul dintre putinii ministri care si-a asumat autentice decizii reformiste, de la salvarea unor monumente de patrimoniu precum Casa Nanu Muscel din Piata Romana si introducerea sitului Rosia Montana pe Lista UNESCO, la inceperea redactarii unui Cod al Patrimoniului.

Trebuia sa plece pentru ca a gresit in chestiunea Operei sau merita sa ramana pentru ca este un autentic reformist? Din punctul meu de vedere, meritele dlui Alexandrescu sunt mai importante decat erorile intr-o criza cu puternic iz de capcana.

2. Dar sa zicem ca functionam in paradigma exigentelor maximale si deci eroarea ministrului nu putea ramane nesanctionata. In ordine, dar ce facem atunci cu erorile manageriale ale altor ministri?

Spre exemplu, daca dl Alexandrescu este inadecvat, cum de o fi adecvat dl Curaj, cel care a fost la un pas sa masacreze Legea Educatiei in interesul plagiatorilor, fiind oprit in extremis inclusiv prin eforturile dlui Alexandrescu. Si daca nu a reusit din prima, macar a dat prin OUG perfect inutila pe care initiat-o ocazia ca parlamentarii condusi de dna Andronescu sa intre cu bocancii in LEN.

Este un succes managerial ca de 6 luni sa nu fii in stare sa clarifici penibilul plagiat al lui Petre Toba? Planul - cadru pentru invatamantul gimnazial, calificat de fostul ministru Mircea Miclea drept "mestesug de tampenie", este un succes managerial?

Asta ca sa nu mai vorbim de Petre Toba insusi, ministru asupra caruia nu planeaza doar plagiatul, ci si scandalul antemergatorilor, pentru ca era seful Politiei Romane pe vremea cand aceasta impartea motociclistii ca pe acadele la voia lui Gabriel Oprea.

Daca dl Ciolos vrea sa fie exigent, ceea ce sigur ca in principiu e foarte bine, cred ca ar fi trebuit sa inceapa cu ministrii Toba si Curaj, nu cu ministrul Alexandrescu, daca e sa pastram justa masura a exigentei.

Premierul invoca scrisoarea pe care ministrul a trimis-o GDS si care reflecta o realitate socanta a luptei dintre ministru si mafii, unele care par a avea o buna reprezentare in Guvern.

Scrisoarea nu trebuia sa fie publica, era corespondenta privata dintre dl Alexandrescu si grupul GDS, si a fost sifonata catre presa de unul dintre destinatarii care probabil ca voia sa fie sigur ca inchide astfel orice sansa ca dl Alexandrescu sa ramana in Guvern.

De ce nu a facut dl Alexandrescu in mod voluntar publice informatiile despre presiunile la care a fost supus inclusiv din interiorul Guvernului? Uneori, daca nu iti pui clopotei, poti sa fii mai eficient. Ma intereseaza mai putin ca dl Alexandrescu nu a tipat spre deliciul presei despre mafiile cu care lupta cat faptul ca nu pactizat cu ele pana in ultima clipa.

Stia premierul de presiunile exercitate din chiar interiorul Cabinetului asupra ministrului Culturii? Dl Ciolos spune ca nu si nu am niciun motiv sa nu-l cred. Dar voi incepe sa am daca acum, dupa ce sigur a aflat, nu voi vedea masuri de aceeasi duritate si impotriva celor indicati de Vlad Alexandrescu. Si desigur fata de alti ministri cu esecuri manageriale notabile, precum dl Curaj. Ca sa pastram justa masura.

Dar ma indoiesc ca le voi vedea. De ce?

Pentru ca, de fapt, cred ca dl Alexandrescu a fost practic executat de mafiile despre care vorbeste in scrisoare, pentru ca a incercat sa dreneze infectii cronicizate din cultura. Adica, ce ironie!, pentru ca a incercat sa faca exact ceea ce era de asteptat de la un ministru tehnocrat. Dar acest reformism nu este posibil pentru un guvern dependent de PSD si cat timp in buzunarul de la piept al costumului de tehnocrat sta carnetul de partid (acum, serios, chiar credem ca dl Dancu e apolitic?).

Singura sansa de supravietuire spre un final lin de mandat este a ministrilor cuminti, care mai fac mici operatii cosmetice, modifica fara sa schimbe nimic sau schimba exact ceea ce nu trebuia schimbat. Altfel, cine misca, precum ministrul Alexandrescu, "misca mort".

Nici premierul ma tem ca nu face exceptie. De cate ori a incercat sa ia taurul de coarne, spre exemplu, prin introducerea criteriilor de performanta la salarizarea bugetarilor sau prin conditionarea masurilor de protectie sociala de existenta resurselor, a primit o rigla peste degete si a fost obligat sa dea inapoi.

Si acum cred ca e pregatita o rigla in ipoteza ca ar vrea sa ii judece cu aceeasi masura si pe intangibilii acuzati de ministrul Culturii.

Acest guvern dependent de PSD avea o singura sansa de a face o autentica diferenta: sa atace frontal politicul prin masuri radicale intr-o misiune la nevoie sinucigasa in primele luni de mandat, cand inca socul Colectiv era viu. Dacian Ciolos, cu Vasile Dancu de-a dreapta (sau invers?), a ales calea soft si a fost incalecat urgent. Iar acum ma tem ca nu mai putem asista decat la o boala lunga si la executii sumare ale celor care ies din rand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#demitere ministru Alexandrescu, #Ciolos Toba Curaj , #ministrul Culturii