Ministrul Culturii dezminte acuzatiile PNL: Se bazeaza pe informatii gresite

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 17:43
2655 citiri
Ministrul Culturii dezminte acuzatiile PNL: Se bazeaza pe informatii gresite
Foto: Facebook/Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, dezminte acuzatiile aduse, luni, intr-o conferinta de presa, de catre vicepresedintele PNL Radu F.Alexandru si spune ca demersul sau cu privire la Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia a fost cu totul altul.

PNL a cerut, luni, demisia lui Vlad Alexandrescu, sustinand ca acesta ar fi incalcat Constitutia si legile tarii in momentul in care a discutat, in nume personal, cu cardinalul Gianfranco Ravasi, presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura, despre o administrare comuna a Vaticanului si a statului roman asupra cladirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia si a patrimoniului pe care aceasta il detine, in contextul in care este un proces pe rol.

PNL cere demisia ministrului Culturii: Ar fi incalcat Constitutia afectand drepturile legitime ale Romaniei

Intr-o postare ulterioara pe Facebook, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a respins acuzatiile ce i s-au adus.

"In ceea ce priveste cladirea si patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, o ctitorie de secol XVIII a episcopului catolic Ignatiu Batthyany, lasata prin testament Provinciei Transilvania si Bisericii Catolice, Ministerul Culturii a inceput, sub actualul mandat, sa apere in justitie dreptul de proprietate al Statului Roman, initiind o cerere de interventie accesorie ca parte procesuala pasiva in sustinerea apararii Guvernului Romaniei - Comisia Speciala -, in litigiul aflat in desfasurare pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia. Dosarul este la al treilea termen de judecata", a subliniat ministrul Culturii de la bun inceput.

Totodata, Vlad Alexandrescu a precizat ca asistam la o degradare continua a cladirii Bibliotecii, periclitandu-se in acest fel conservarea si punerea in valoare a patrimoniului national aflat in administrarea Bibliotecii Nationale a Romaniei.

Din acest motiv, in timpul unei vizite recente la Alba Iulia, ministrul a discutat cu arhiepiscopul G. Jakubinyi despre posibilitatea accesarii de fonduri europene pentru restaurarea cladirii.

In privinta celorlalte acuzatii care i-au fost aduse, ministrul sustine ca acestea sunt nefondate, fiind vorba despre informatii gresite.

"Nu am propus in niciun context o administrare comuna a Statului Roman si a Vaticanului asupra cladirii Bibliotecii Batthyaneum de la Alba Iulia, ci am pledat exclusiv pentru gasirea unei solutii amiabile (foto) privind incetarea litigiului existent, ceea ce ar permite accesarea unor fonduri europene pentru restaurarea cladirii.

Subliniez ca nu s-a facut referire sub nicio forma la vreun obiect din patrimoniul mobil detinut de Biblioteca Batthyaneum, ci doar la imobilul in cauza.

S-a propus itinerarea, la Roma, a expozitiei 'Comorile Romaniei' care nu cuprinde niciun bun cultural din patrimoniul Bibliotecii Batthyaneum, si nu s-a discutat despre o posibila expozitie a vreunui obiect de la Alba Iulia, inainte de obtinerea unei decizii definitive a instantei cu privire la litigiul existent.

In concluzie, consider ca punctul de vedere al d-lui senator Radu F. Alexandru este generat de o informare incompleta, si este, ca atare, total nefondat. Raman in continuare dedicat apararii patrimoniului national si respectarii in totalitate a prevederilor legale, lucru demonstrat de faptul ca Ministerul Culturii continua sa apere in justitie proprietatea Statului Roman asupra intregului patrimoniu, mobil si imobil, al Bibliotecii Batthyaneum", a subliniat inca o data ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PNL demisie Vlad Alexandrescu, #PNL demisie Ministrul Culturii, #Vlad Alexandrescu Biblioteca Batthyaneum , #ministrul Culturii