Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Scandalul de la Opera continua: Protest pe note din "Nabucco" - Se cere demisia ministrului Culturii

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 18:25
4506 citiri
Scandalul de la Opera continua: Protest pe note din "Nabucco" - Se cere demisia ministrului Culturii
Foto: Facebook/Vlad Alexandrescu

Angajati ai Operei Nationale Bucuresti (ONB) - solisti, balerini, instrumentisti, masinisti, peruchieri - au protestat fata de decizia ministrului Culturii de a-i repune in functie pe George Calin, fostul interimar, si pe balerinul Johann Kobborg, toti cei prezenti in sala Operei intonand celebra arie din "Nabucco" (Corul sclavilor), de Giuseppe Verdi.

Scandalul de la Opera: Solutia in doua etape a ministrului Culturii

"Am patimit mult de pe urma celorlalti colegi", s-a spus miercuri la Opera Nationala. "Noi nu traim pe Facebook", a mai afirmat un tanar angajat, aluzie la faptul ca ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, nu a venit la intalnirea cu angajatii, promisa marti pe reteaua de socializare. Mai mult, una dintre tinerele soliste de la ONB i-a amintit ministrului ca a fost numit in urma unei tragedii, cea de la clubul Colectiv, in urma unor proteste la care a participat si la care s-a strigat "Coruptia ucide", si nu pe o retea de socializare, informeaza News.ro.

Un numar consistent de angajati ai Operei s-au adunat in sala mare a institutiei, unde si-au spus nemultumirile, au strigat "demisia", au aplaudat si au ascultat ce au avut de spus fiecare.

Scandalul de la Opera continua: Angajatii anunta noi proteste

Mari artisti ai scenei romanesti, balerini, soprane, colaboratori au vorbit despre nereguli, despre faptul ca se simt sufocati de inegalitatile pe care le-au anuntat de nenumarate ori in trecut.

Prim-solista Operei Nationale, soprana Irina Iordachescu, a citit colegilor sai o scrisoare destinata prim-ministrului Dacian Ciolos si ministrului Vlad Alexandrescu. In aceasta, un numar important de angajati semneaza pentru cateva aspecte: inegalitati si inechitati intre salariile angajatilor, ocuparea de catre Johan Kobborg a unei "functii ilegale", mentinerea in posturi cheie a unei echipe de pe vremea conducerii lui Ioan Dinca, inculpat penal.

In scrisoarea deschisa adresata prim-ministrului si ministrului, angajatii Operei Nationale isi exprima "profunda ingrijorare pentru intoarcerea lui Johan Kobborg" in functia propusa de ministrul Culturii.

Ei doresc si "verificarea unor interese personale, a unui cumul de functii" si isi exprima speranta, prin aceasta scrisoare, ca revenirea Operei la statutul de "institutie-etalon" se va face prin "pastrarea in functie a dirijorilor Vlad Conta si Tiberiu Soare", fosta conducere interimara, care a fost inlocuita cu George Calin, director interimar inaintea celor doi.

La Opera s-a cantat aria lui Verdi, "Corul sclavilor" din "Nabucco" de Giuseppe Verdi.

Scandalul de la Opera, la final? Ministrul Culturii spune ca a gasit solutia care impaca pe toata lumea

Irina Iordachescu a strigat, cu lacrimi in ochi, ca daca tatal ei, baritonul Dan Iordachescu, care s-a stins anul trecut, ar mai fi trait, "acum ar fi murit", vazand tot ce se intampla in aceasta institutie.

Emotiile l-au coplesit si pe celebrul balerin Dan Tugearu, acum iesit la pensie, care a avut un discurs emotionant, marturisind ca se identifica cu aceasta institutie si ca se mandreste ca este "balerin al Operei Nationale".

"In numele acestei sali, atunci cand intalnesc oameni pe strada, oameni pe care nu-i cunosc, imi spun ca l-am vazut pe Dan Tugearu la Opera Nationala, nu in alta parte, sunt onorat ca exista aceasta institutie", a marturisit artistul.

Dan Tugearu s-a intrebat "de ce masinistii si electricienii nu se ridica sa spuna ca mai sunt pe dedesupt sobolani", aluzie la ilegalitatile care se fac in institutie. "Pastrati-va decenta si curajul si frumusetea si raspundeti acestor oameni prin decenta voastra! Atat timp domnul Kobborg a avut 7.300 de euro (salariu - n.red.), asta inseamna peste 300 de milioane de lei, cand noi suntem lada de gunoi, iar domnisoara Alina Cojocaru isi umileste aceasta tara, pe aceasta scena pe care eu am sarutat-o, cum indrazneste? Ce sa mai caute aici?", a incheiat Dan Tugearu.

Scandal la Opera - Balerina Alina Cojocaru, scrisoare catre Ciolos: Simt doar mila si tristete

Ministrul Culturii, asteptat miercuri seara la ONB

In acesta seara, artistii sunt decisi sa nu urce pe scena, unde era programat spectacolul "Falstaff". Angajatii se arata decisi sa nu paraseasca sala pana cand nu va veni minsitrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Dirijorul Tiberiu Soare a fost demis din postul de director adjunct interimar al Operei Nationale Bucuresti (ONB), iar George Calin - fostul interimar al institutiei - a fost repus in functie, prin ordin de ministru care a fost trimis spre publicare in Monitorul Oficial. Anuntul oficial a fost facut miercuri, de ministrul Culturii, care insa nu a ajuns la sediul institutiei de spectacole, unde a spus ca va merge si unde este asteptat de mai multi angajati ai ONB.

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#protest ONB, #protest Opera, #ministrul Culturii asteptat Opera, #Vlad Alexandrescu Opera, #demisie ministru Cultura scandal Opera , #ministrul Culturii