Scandalul de la Opera se transforma in circ: Ministrul Culturii il demite pe directorul pe care l-a numit ieri

Joi, 21 Aprilie 2016, ora 21:32
5176 citiri
Scandalul de la Opera se transforma in circ: Ministrul Culturii il demite pe directorul pe care l-a numit ieri
Foto: Arhiva Facebook/ONB

In contextul protestelor de la Opera Nationala Bucuresti, ministrul Culturii a decis, joi seara, sa il schimbe din functie pe directorul interimar George Calin, abia renumit miercuri, la aproape trei saptamani dupa ce fusese demis si inlocuit mai intai cu dirijorul Tiberiu Soare, apoi cu Vlad Conta.

Vlad Alexandrescu isi motiveaza decizia prin vointa artistilor de la Opera si precizeaza ca numirea lui Calin a fost conditia pusa de Johan Kobborg si Alina Cojocaru.

Scandal la Opera - Ministrul Culturii, "audiat" de protestatari: E bine ca a iesit tot la suprafata

"Solutia propusa ieri pentru Opera Nationala Bucuresti a fost gasita ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg si Alina Cojocaru, purtate din dorinta ca ei sa-si continue activitatea la Opera, negociere in care a fost pusa drept conditie aceasta numire. In fata protestului de la Opera si a impotrivirii manifeste a artistilor, este insa evident ca dl George Calin nu-si poate exercita functia, asa incat am decis sa il retrag de la conducerea Operei. In zilele urmatoare voi face o noua numire", a anuntat Vlad Alexandrescu, pe contul de Facebook, potrivit News.ro.

Artistii din toata tara se solidarizeaza cu ONB - toti vor salarii ca strainii

Sindicatele Operei din Cluj-Napoca, cel al Filarmonicii George Enescu si cel al Operei din Iasi si-au exprimat, joi, solidaritatea cu angajatii Operei Nationale din Bucuresti, numitorul comun al mesajelor fiind solicitarea ca artistii romani sa fie remunerati la nivelul celor straini care performeaza in Romania. Totodata, institutiile semnatare militeaza pentru "pastrarea identitatii sprirituale, sprijinirea si conservarea culturii nationale".

Scandalul de la Opera continua: Protest pe note din "Nabucco" - Se cere demisia ministrului Culturii

Opera Nationala din Iasi, prin vocea liderului de sindicat, tenorul Cosmin Marcovici, isi exprima solidaritatea cu artistii Operei din Bucuresti, si afirma, intr-un comunicat de presa, ca artistii romani trebuie respectati, mai ales nume mari, ca Angela Gheroghiu si Ileana Iliescu, amintind si de articolul 13 din Constitutie, care stipuleaza ca limba romana este limba oficiala.

"Suntem stupefiati de ceea ce se intampla la ONB, iar aceasta 'ciuma', din pacate, se poate extinde", se afirma in comunicatul transmis agentiei de presa News.ro.

Exprimandu-si indignarea ca personalitati ca Angela Gheorgiu, balerina Ileana Iliescu si dirijorul Tiberiu Soare au fost acuzati de xenofobie, sindicatul iesean precizeaza ca: "In Romania limba oficiala este, conform Articolului 13 din Constitutia Romaniei, Limba Romana".

Scandalul de la Opera: Solutia in doua etape a ministrului Culturii

Scandalul de la Opera, la final. Johan Kobborg: Sunt din nou aici, m-am intors

Documentul aminteste de salariile mici din institutiile de profil, cuprinse intre 900 si 2.000 de lei. "Ne batem joc de artistii nostri romani, care stim foarte bine ca au invatat si au studiat in cele mai vitregi conditii", este unul dintre argumentele sindicatului Operei Iasi, condus de tenorul Cosmin Marcovici.

Sindicatul democratic din Filarmonica "George Enescu" a trimis, de asemenea, un mesaj de sustinere pentru artistii protestatari de la ONB, preluat de soprana Irina Iordachescu: "Credem cu tarie in schimbarea mentalitatilor distrcutive si in promovarea onestitatii si valorilor, in numele Artei".

"Dezaprobam in mod vehement decizia Ministerului Culturii cu privire la demiterea maestrilor Tiberiu Soare si Vlad Conta", este mesajul Sindicatului Operei Nationale Romane din Cluj. Acest sindicat aduce, si el, in discutie salariile din institutie, usor mai mari decat la Iasi: intre 953 si 2.500 de lei.

"Nu discriminati artistii romani platindu-i cu salarii de mizerie fata de colegii lor, cetateni straini", se arata in document. De asemenea, comunicatul este adresat decidentilor politici: "Domnule Presedinte, Domnule Primministru, avem increde ca veti veghea la pastrarea identitatii sprirituale, la sprijinirea, conservarea culturii nationale, precum si la sustinerea si dezvoltarea artistilor romani".

Intr-o declaratie in exclusivitate pentru News.ro, directorul interimar George Calin a mentionat ca un artist strain care performeaza la Bucuresti primeste, in medie, echivalentul a 500 de euro, o remuneratie echivalenta pentru angajatii romani fiind de 2.000 de lei.

Scandal la Opera: Spectacole anulate dupa plecarea lui Kobborg

Vor pleca de tot Kobborg si Alina Cojocaru?

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Scandal la Opera - Ciolos ii raspunde Alinei Cojocaru: Ca agronom stiu ca pamantul trebuie udat, uneori cu lacrimi

Dupa ce Johan Kobborg a anuntat ca va pleca de la Opera, in aceste noi conditii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis sa numeasca un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat in functia de adjunct. Mai mult, a anuntat crearea unei noi functii in organigrama, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, insa, Johan Kobborg si balerina Alina Cojocaru acuzand noua conducere de presiuni si incercari de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg si cu o serie de proteste in fata Operei Nationale Bucuresti. La un protest organizat de sustinatorii lui Johan Kobborg si la care a participat chiar Alina Cojocaru, cativa angajati ai ONB le-au strigat balerinilor straini "Afara din tara".

Scandalul de la Opera: Angajatii romani, catre balerinii straini: Afara din tara!

Pe fondul acestei situatii, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si-a exprimat, in trei mesaje publicate pe contul de Twitter, ingrijorarea fata de situatia de la Opera Nationala.

Miercuri, ministrul Culturii a luat o noua decizie, aceea de a-l repune in functie pe fostul director interimar George Calin, context in care Johan Kobborg a acceptat sa revina la Opera, dar alte cateva sute de angajati ai institutiei au declansat proteste, inca in desfasurare. Desi i-a convocat pe angajatii ONB la o intalnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivand, ulterior, ca a fost informat ca la Opera ar avea loc o contramanifestatie.

Vlad Alexandrescu a ajuns, insa, intr-o vizita neanuntata, joi, si a vorbit cu artistii protestatari de la Opera Nationala Bucuresti (ONB), chiar in sala de spectacole. Cu cortina trasa, scena a fost locul unde ministrul a dat asigurari ca va fi deschis la dialog, rugandu-i, totodata, pe artisti, sa lucreze impreuna pentru prestigiul institutiei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#scandal Opera Kobborg Cojocaru demisie, #Ministru Culturii demitere director Opera , #ministrul Culturii