Scandalul de la Opera: Solutia in doua etape a ministrului Culturii

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 16:53
2164 citiri
Scandalul de la Opera: Solutia in doua etape a ministrului Culturii
Foto: Facebook/Opera Nationala Bucuresti

Dirijorul Tiberiu Soare a fost demis din postul de director adjunct interimar al Operei Nationale Bucuresti (ONB), iar George Calin - fostul interimar al institutiei - a fost repus in functie, prin ordin de ministru care a fost trimis spre publicare in Monitorul Oficial.

"Avand in vedere evolutia situatiei de la Opera Nationala Bucuresti, care a scos la iveala o serie de dezechilibre grave si de disfunctionalitati structurale, doresc sa anunt cu fermitate ca Ministerul Culturii va ramane alaturi de Opera in perioada urmatoare ca partener privilegiat. Masurile si analiza situatiei de la Opera Nationala Bucuresti vor servi si altor institutii de spectacol din tara noastra", a transmis, miercuri, ministrul Vlad Alexandrescu, pe pagina sa de Facebook, potrivit News.ro.

Ministrul a decis o solutie in doua etape. Prima priveste un interimat de trei luni la Opera Nationala Bucuresti, sub conducerea lui George Calin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea balerinilor Johan Kobborg si Alina Cojocaru in Opera Nationala Bucuresti, medierea cu ajutorul ministerului.

Cea de-a doua etapa prevede numirea unui nou manager de talie internationala pentru Opera Nationala Bucuresti.

"Decizia luata in urma negocierilor este una pragmatica", mai spune ministrul. "Este nevoie de o perioada de tranzitie care sa poata pregati Opera Nationala pentru o functionare deschisa. Vreau sa ofer garantii Alinei Cojocaru si lui Johan Kobborg ca munca lor poate sa continue. De asemenea, lui Vlad Conta si lui Tiberiu Soare le multumesc pentru munca depusa si contez pe sprijinul lor in continuare. O echipa de la minister va acompania managementul Operei pentru urmatoarele trei luni si va verifica toata situatia contractelor si problemele de personal din institutie".

In plus, Ministerul Culturii isi rezerva dreptul de a stabili cum anume se va angaja o noua directie generala pentru perioada de dupa cele trei luni de interimat. "Ministerul va veni in sprijinul artistilor de la Opera si va incerca sa gaseasca solutii pentru deficientele structurale si pentru lipsurile semnalate", a mai anuntat Vsad Alexandrescu.

Johan Kobborg a publicat, marti seara, pe contul sau de Facebook un mesaj prin care anunta incetarea disputelor de la Opera Nationala Bucuresti si revenirea lui in institutie, precizand ca se va concentra pe reconstructie si pe repararea "raului deja facut".

Marul discordiei

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobborg de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Dupa ce Johan Kobborg a anuntat ca va pleca de la Opera, in aceste noi conditii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis sa numeasca un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat in functia de adjunct. Mai mult, a anuntat crearea unei noi functii in organigrama, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, insa, Johan Kobborg si balerina Alina Cojocaru acuzand noua conducere de presiuni si incercari de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg si cu o serie de proteste in fata Operei Nationale Bucuresti.

Proteste si amabilitati cu Ciolos

Marti seara, la protestul organizat de sustinatorii lui Johan Kobborg si la care a participat chiar Alina Cojocaru, cativa angajati ai ONB le-au strigat balerinilor straini "Afara din tara". Unii angajati ai Operei au denuntat, la un protest organizat miercuri, faptul ca "strainii" sunt mai bine remunerati decat "romanii".

Pe fondul acestei situatii, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si-a exprimat, in trei mesaje publicate pe contul de Twitter, ingrijorarea fata de situatia de la Opera Nationala, in contextul in care "tinere talente britanice au ales sa isi faca o cariera la Bucuresti".

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis un mesaj public prim-minstrului Dacian Ciolos, in care isi exprima regretul ca nu a reusit sa contribuie la schimbarea Romaniei, la "ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra". In acelasi mesaj, balerina ii multumeste prim-ministrului pentru timpul acordat, precum si pentru "zambet" si spune ca accepta, alaturi de Johan Kobborg, invitatia la un "pahar cu suc". O zi dupa, joi, prim-ministrul Ciolos i-a raspuns, pe contul de Facebook, asigurand-o ca "performanta este apreciata, indiferent de unde".

Spectacole sub semnul intrebarii

In urma acestor tensiuni si declaratii publice, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, dar si prim-ministrul Dacian Ciolos au anuntat, joi, noi negocieri cu Johan Kobborg.

Intre timp, doua mari productii puse in scena la Opera Nationala Bucuresti, "Giselle" si "La Fille mal gardee", au fost anulate, iar alte patru risca sa nu mai aiba reprezentatii, deoarece erau montate si negociate de Johan Kobborg, a declarat pentru News.ro Tiberiu Soare, director adjunct al institutiei.

Aceste doua spectacole se adauga Galei Internationale a Dansului, care ar fi trebuit sa aiba loc in 28 aprilie, anulata la randul ei. La aceasta gala, invitat era balerinul de reputatie internationala Ivan Vasiliev, asa cum a confirmat chiar dansatorul, luni, pentru News.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#scandal Opera solutie ministrul Culturii, #ministrul Culturii scandal Opera , #ministrul Culturii