Scrisoarea bomba de la Guvern

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 02 Mai 2016, ora 17:59
14617 citiri
Scrisoarea bomba de la Guvern

Mai exact, de la Ministerul Culturii din Guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos.

De ce este bomba? Pentru ca intr-o tara normala din lume, sau intr-un stat cu adevarat de drept, o astfel de scrisoare precum cea trimisa de fostul ministru al Culturii catre GDS ar fi fost o stire bomba care ar fi tinut capul de afis in presa cateva zile la rand.

In Romania, din diverse si complicate motive, stirea abia a luat fata pentru cateva ore pe ici si colo, diluata oricum de pregatirile de Paste si alte cerinte urgente ale sarbatorii Invierii Domnului.

Dincolo de aerul de scrisoare pierduta a la Caragiale (la fel ca si povestea demisiei ministrului Culturii), apropo de destinatarul initial si soarta de dupa publicare, acuzatiile pe care Vlad Alexandrescu le aduce unor ministri din jurul premierului si unor grupuri de interese politice sau financiare cu acces la Guvern sunt de o gravitate aproape fara precedent.

In ce alt Guvern al Romaniei ati mai auzit, de exemplu, un ministru declarand ca a fost victima unei intimidari directe din partea altui ministru, in timp ce pe alti ministri ii acuza de adversitate fatisa, pentru ca ar fi incercat sa le puna in discutie doctoratele plagiate?

Doar pe vremea Guvernului Ciorbea s-au mai auzit povesti asemanatoare, cand spiritul agitator era Traian Basescu si victima i-a fost, potrivit legendei, Ciorbea insusi.

Ce se intampla acum in Guvernul Romaniei este, insa, demn in sensul cel mai bun de teatrul lui Caragiale, pentru ca din orice unghi ai privi nu poti evita rasul plansul ce reiese din ridicolul, comic si trist in acelasi timp, emanat de activitatea Executivului.

Pe langa scaparile si demisiile de la Munca si Fonduri Europene, Dacian Ciolos nu demite pe unul din multii ministri cu probleme si erori grave in activitate, cum ar fi putut face la Sanatate, Educatie, Transporturi, Agricultura sau Finante, ci alege sa-l demita pe ministrul Culturii, care incercase cat de cat sa faca o minima dereticare prin propria ograda.

Intr-un final, dupa o epopee de cateva zile si un scandal de la Opera de alte cateva saptamani, Dacian Ciolos decide sa-l demita pe Vlad Alexandrescu, iar la finalul mesajului prin care anunta remanierea Culturii adauga:

"Marti voi trimite domnului presedinte revocarea din functie a d-lui Alexandrescu si nominalizarea noului ministru. Caruia ii voi cere sa continue reformele. In mod transparent si onest. Dar nimeni nu are proprietatea absoluta a reformelor. Nici macar eu. Fiecare, insa, cred ca trebuie sa facem ceea ce ne dicteaza constiinta."

Pana la aceasta decizie, mai toate hotararile premierului puteau fi intelese sau macar explicate ca o necesitate asumata in numele bunei credinte. Cu demiterea lui Vlad Alexandrescu de la Cultura, Dacian Ciolos nu cred ca mai poate fi inteles sau explicat asa cum a fost in toate celelalte cazuri.

Cu atat mai greu este de inteles propozitia "nimeni nu are proprietatea absoluta a reformelor". Se intelege de aici ca fostul ministru al Culturii s-ar fi pretins reformatorul absolut al Guvernului, un fel de anticoruptie la cel mai inalt nivel, iar asta nu se cade. Cu atat mai nefericita este afirmatia, cu cat lasa posibilitatea oricui sa inteleaga de fapt orice.

E ca lepadarea lui Iohannis de Guvernul Ciolos si revenirea de dupa din care nimeni nu mai stie ce sa creada si in acelasi timp toata lumea a inteles tot.

Daca Dacian Ciolos ar dori sa nu isi faca praf imaginea buna pe care a avut-o pana in momentul preluarii guvernarii tehnocrate, ar trebui sa isi remanieze intregul Executiv.

Pe jumatate dintre ministri, aia care s-au facut remarcati cat de cat in spatiul public, pentru ca au facut-o dezastruos, cealalta jumatate ar trebui demisa pentru bunul motiv ca au reusit contraperformanta de a nu se face stiuti nici macar de presa, pastrandu-si numele intr-un anonimat absolut.

Doar asa ar impaca paradoxul lui Iohannis si ar evita alunecarea in comic si ridicol total pana dupa alegerile din toamna. Din pacate, si aici premierul e de inteles. E unul din multele lucruri pe care nu le poate face.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#scrisoare ministrul Culturii, #acuzatii Guvern Vlad Alexandrescu , #ministrul Culturii