Fostul premier moldovean, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de inchisoare, a depus o plangere la CEDO

Joi, 10 August 2017, ora 16:37
2613 citiri
Fostul premier moldovean, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de inchisoare, a depus o plangere la CEDO
Foto: Facebook/Vlad Filat

Fostul premier moldovean Vlad Filat, condamnat la 9 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta si corupere pasiva, a depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

In cerere, Filat motiveaza ca, pe parcursul procesului judiciar, i-au fost incalcate mai multe drepturi garantate de Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, informeaza joi Jurnal.md.

Desi a fost ales membru al Parlamentului in urma unui scrutin democratic, ridicarea imunitatii si revocarea mandatului de deputat in 2015 au fost dispuse cu incalcarea flagranta a dreptului intern, spun avocatii fostului premier. In acest sens, Vlad Filat a cerut constatarea incalcarii articolul 6 al Conventiei, care prevede dreptul la un proces echitabil.

In plangerea sa la CEDO, Filat a invocat si incalcarea dreptului la sedinte publice de judecata. "Am fost victima unui proces desfasurat in conditii obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media", sustine fostul premier moldovean, adaugand ca nu i s-a prezentat niciun element ca un proces deschis ar fi "afectat interesul justitiei".

De asemenea, potrivit avocatilor sai, lui Vlad Filat i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil si prin faptul ca marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori si de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fara vreo motivare concreta.

Totodata, pe tot cursul procesului, Filat a aparut incatusat si inconjurat excesiv de mascati. "Acest lucru a indus opiniei publice de la bun inceput ideea vinovatiei lui Vlad Filat. Astfel, i-a fost afectata nu doar viata privata, ci si imaginea publica", mai spun avocatii.

Scopul mentinerii arestului preventiv pana la finalul procesului a fost inlaturarea lui Filat din spatiul public si politic, se mentioneaza in plangerea depusa la CEDO.

Reprezentantul lui Vlad Filat la CEDO, avocatul Igor Popa, este convins ca CEDO va obliga instanta nationala sa revizuiasca dosarul si sa il repuna in drepturi.

"Ceea ce s-a intamplat in acest dosar de rezonanta este o eroare judiciara. Cu siguranta, acest caz va completa sirul dosarelor pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeana. Este regretabil faptul ca Vlad Filat nu a avut parte de un proces transparent, iar instantele de judecata din Republica Moldova au admis ilegalitati pe banda rulanta", sustine avocatul Igor Popa.

In 2015, Vlad Filat a mai depus o plangere la CEDO pentru incalcarea conditiilor de detentie din penitenciarul nr.13, retinerea si arestarea sa ilegala.

Fostul premier moldovean a fost acuzat de trafic de influenta si corupere pasiva, cu un prejudiciu estimat la 250 de milioane de dolari, fonduri ce ar fi provenit din conturile Bancii de Economii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vlad Filat plangere CEDO, #Vlad Filat inchisoare executare, #Vlad Filat trafic influenta coruptie , #stiri Vlad Filat