Antivaccin si homeschooling, solutiile disperarii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 18:00
9419 citiri
Antivaccin si homeschooling, solutiile disperarii

Nu cred ca exista semne mai vizibile ale fragilizarii si imbolnavirii societatii decat tendintele tot mai puternice de izolationism manifestate prin diverse simptome precum cele ale refuzului sistemelor de sanatate si educatie de catre un numar tot mai mare de cetateni.

Neincrederea generalizata in aceste domenii isi gaseste solutii de fuga precum noua filosofie a educatiei pe cont propriu sau in refuzul tratamentului clasic impotriva bolilor care pana la descoperirile medicinei moderne omorau in masa.

Succesul acestor curente exprima puterea pe care astfel de forte centrifuge o au si le dezvolta intr-o societate si asa atomizata si pulverizata de lipsa de incredere in stat si-n institutiile sale. In combinatie si cu disparitia ultimelor ramasite ale unei minime solidaritati, care in Romania nu a fost cultivata in nicio perioada, ba dimpotriva, rezulta un viitor la care putem sa ne rugam sa mai intarzie doar putin.

Incerc sa-i inteleg pe parintii care refuza sa isi vaccineze copiii indiferent de motivul pe care il invoca in momentul in care isi asuma o astfel de decizie. Si totusi, imi este imposibil sa le urmez deciziile, oricata dreptate justificata se ascunde in unele semne de intrebare in legatura cu diverse tipuri de vaccin.

Scandalul provocat de recenta epidemie de rujeola nu a facut decat sa scoata la suprafata si mai clar nebunia care exista in jurul subiectului. Pe de o parte, s-a demonstrat ca mare parte din cele 675 de cazuri de rujeola confirmate nu au la baza refuzul parintilor de a-si vaccina copiii, cat mai degraba conditia precara a familiilor si deci imposibilitatea de a ajunge la un vaccin.

Pe de alta parte, scandalul provocat de epidemia de rujeola a scos la iveala radicalismul celor care refuza vaccinul, tot mai multi si mai convinsi de dreptatea lor, si forta cu care mesajul lor a patruns in societate. Uniti in convingeri mai solid decat o secta religioasa, adeptii refuzului vaccinului se remarca doar prin vehementa cu care resping beneficiile pe care stiinta si descoperirile ei le-a adus in ultimele secole.

Premisa de la care pleaca toti cei care refuza vaccinarea este ca stiinta se schimba de la o zi la alta, o bazaconie care a fost exprimata de Olivia Steer ca argument suprem in apararea credintelor sale.

Daca impotriva acestor idei si opinii este, din pacate, imposibil sa lupti pe cale rationala, cazul celor care isi retrag copiii de la scoala pentru a-i educa singuri acasa e mai complicat si se supune si mai mult relativitatii diverselor filosofii si mentalitati ale educatiei.

Unui parinte care refuza vaccinul poti sa-i spui ca isi supune cu buna stiinta copilul unui risc mai mare imbolnavirii si chiar mortii, punand in pericol astfel si viata copiilor din jur. Nu e cazul parintilor care decid sa-si ia copilul din sistemul clasic de educatie si sa continue in sistem homeschooling.

Pot accepta ca in unele cazuri, cu siguranta exceptii din toate punctele de vedere, o astfel de solutie ar putea da rezultate mai bune decat in sistemul clasic. E un adevar sustinut prin succesul redus pe care homeschoolingul il are in tarile in care este permis de legislatie si incurajat chiar prin politici publice. Nicaieri insa educatia pe cont propriu nu a inlocuit sistemul public.

Cum educarea in mediul privat este refugiul la care pot apela exclusiv cei a caror conditie materiala este mult peste medie, succesul de care se bucura la noi acest concept e cu atat mai suspect avand in vedere numarul extrem de mic al celor care au resurse pentru a apela la educatia privata a copiilor.

Sa lasam deoparte ca inca nu exista studii edificatoarea in legatura cu efectul acestei practici pe o perioada intinsa la cativa zeci de ani, din care sa rezulte castigul cert al acestei metode. Asta e riscul celor care aleg sa-si educe copiii acasa si nu la scoala.

Problema societatii noastre e ca succesul unor astfel de idei alimenteaza si mai mult neincrederea cvasi-generalizata in sistemul de educatie si se incurajeaza si mai mult abandonul scolar in randul celor care nu au resurse sa-si intretina copiii intr-o scoala tot mai scumpa, desi in teorie inca gratuita.

Tragedia societatii este ca in fata acestor tendinte, statul nu reactioneaza deloc, Guvernul tace aproape complice si concepe in schimb politici si programe care doar consolideaza trendul. Pe acest drum, in curand, scoala si spitalul vor deveni un lux si mai costisitor decat sunt azi.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...