Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cea mai mare dintre crize

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 29 Mai 2016, ora 06:08
7144 citiri
Cea mai mare dintre crize

"Stim cat de importanta este increderea in sistemul sanitar. Ati auzit de multe ori ca este esential ca oamenii sa aiba incredere in sistemul medical romanesc. Primul lucru pe care trebuie sa il faci ca sa castigi sau sa recastigi increderea cuiva este sa incetezi sa il minti".

Declaratia noului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, mi se pare esentiala, mai importanta decat planurile punctuale pe care le-a anuntat.

De ce? Pentru ca in acest moment, cred ca Romania traverseaza probabil apogeul unei crize majore, mai grava decat toate infectiile nosocomiale una peste alta. Traverseaza o profunda criza de incredere.

Si nu o neincredere cu tinta directa, intr-un demnitar anume, intr-un partid anume, intr-o institutie anume. O neincredere generalizata in mai tot ce inseamna statul roman in relatia lui cu cetateanul. O neincredere desigur in buna masura exploatata si stimulata, manipulata din interese politice, dar care are puncte de plecare justificate.

Din discutii, de pe forumuri, din postari, pare evident ca romanii se simt agresati, chiar pusi in pericol de statul roman. Si, daca vreti, convingerea multora ca Dan Condrea ar fi fost asasinat sau "extras", desi argumente factuale care sa sustina aceste ipoteze nu exista, isi are originea in aceasta senzatie. Ca in Romania ti se poate intampla orice, ca esti la mana oricui, fie ca intri intr-un spital infectat, fie pe o sosea sau intr-un club.

Curiozitatea pentru soarta lui Condrea, dincolo de naturala ei componenta de atractie pentru senzational si mister, are cred si aceasta doza de neincredere, de teama chiar.

Tot mai multi cetateni par a se simti abandonati de institutii, fie ca ele se numesc presedintie sau guvern, politie, servicii secrete etc, daca nu cumva chiar atacati de ele.

Sentimentul insusi, fara a mai conta daca el este justificat sau nu, mi se pare deja o situatie grava, pentru ca falia adanca sapata de neincredere intre guvernati si guvernanti poate oricand duce la anarhie sau macar la o criza a sistemului democratic insusi. Pur si simplu, o tara nu are cum sa functioneze asa.

Si, da, cred, asemeni tanarului ministru al Sanatatii, ca de la incredere trebuie pornit pentru ca nu ai cum sa rezolvi problemele de sistem, daca nu iti castigi aliat de partea ta cetateanul, adica beneficiarul solutiilor tale. Concret, nu cred ca dl ministru are vreo sansa sa rezolve in sase luni de mandat infectiile nosocomiale si nici nu va reumple spitalele cu personal medical.

Marea victorie ar fi sa convinga omul care va intra in aceleasi spitale, care vor avea aceleasi probleme de fond inca vreme suficienta de acum incolo, ca sistemul nu mai lucreaza impotriva lui in mod voluntar.

Va fi o incercare grea pentru dl Voiculescu, pentru ca trebuie sa infranga o dubla mentalitate, ma tem. Pe de-o parte, a sistemului feudal osificat din Sanatate, care nu are niciun chef sa isi puna problemele onest pe masa. E multa mizerie adunata sub pres, o mizerie in care dezinfectantii sunt doar o parte mica, oricat de spectaculoasa va fi.

Pe de alta parte, ma intreb cat de dispusi sunt de fapt insisi romanii sa nu mai fie mintiti si sa primeasca adevarul in fata.

Adica, ma intreb, daca intr-o zi rata reala a infectiilor nosocomiale va iesi la suprafata, corect raportata, si ea va fi dupa cum estimaza epidemiologii pe la 10%, o vom considera o veste buna sau rea? Vom aplauda sau vom arunca cu pietre? Nu stiu ce sa zic, dar in general nu mi se pare ca realismul este principala caracteristica a reactiei publice din Romania.

Si cred ca aceasta menghina nu este specifica doar ministrului Sanatatii. Este valabila in mai toata societatea romaneasca. Obisnuinta minciunii nu este numai a celui care minte, ci si a celui mintit. Si pana nu iesim din ea, nu iesim nici din restul problemelor.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ministrul Sanatatii infectii spitale, #scandal dezinfectanti diluati morti spitale , #ministrul Sanatatii