Ministerul Sanatatii reziliaza contractul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent (Video)

Duminica, 21 August 2016, ora 18:48
3083 citiri
Ministerul Sanatatii reziliaza contractul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Sanatatii reziliaza contractul cu Polisano pentru vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii si vrea sa il cumpere urgent de la producator, care are in depozit 120.000 de doze.

Acordul cu Polisano a fost denuntat dupa ce firma a anuntat ca nu mai poate livra dozele de vaccin, iar anterior a intarziat de mai multe ori distribuirea, in conditiile in care datoriile Polisano catre producator sunt de cateva milioane de euro, au declarat oficiali ai Ministerului Sanatatii.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca vaccinul hexavalent cu care sunt imunizati bebelusii impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, pneumoniei, poliomielitei si hepatitei B nu a mai ajuns la medicii de familie, care ar trebui sa il primeasca de la Directiile de Sanatate Publica si sa il administreze, gratuit, in cadrul programului national de imunizare.

Firma Polisano a informat Ministerul Sanatatii ca nu isi poate onora obligatiile contractuale de a livra numarul de doze de vaccin hexavalent conform graficului pe anul in curs.

"Nu este prima data cand societatea este in situatia asta. Mai mult, exista chiar un proces intentat de Ministerul Sanatatii impotriva Polisano. Procesul a fost castigat, iar societatea obligata sa achite daune materiale cauzate de intarzierile la livrarile anterioare", au precizat oficialii Ministerului Sanatatii.

Citeste si Pericolul ignorat: Exista zone in tara, inclusiv Bucurestiul, unde peste 30% dintre copii nu sunt vaccinati

In prezent, Polisano nu are mijloacele financiare pentru a achizitiona vaccinul de la producator si a-l livra Directiilor de Sanatate Publica. Si producatorul vaccinului a informat Ministerul Sanatatii despre aceasta situatie, aratand ca datoriile Polisano sunt deja de ordinul a cateva milioane de euro, asa incat nu isi poate creste expunerea financiara fata de acest distribuitor.

Contractul este incheiat cu Polisano SRL (sau Polisano Distributie), subsidiara pentru distributie farmaceutica din cadrul grupului Polisano. Presedintele grupului Polisano, Remus Borza, a anuntat recent restructurarea afacerii de distributie, care ar putea intra in curand in insolventa.

"Primele cereri de intrare in insolventa se judeca in 6 septembrie", a spus Borza.

Restructurarea presupune reducerea personalului, dar si renuntarea la contractele sau activitatile care genereaza pierderi.

In aceste conditii, Ministerul Sanatatii a decis ca acordul cadru cu Polisano nu mai poate fi continuat, cu intarzierile repetate care afecteaza graficul de vaccinare a copiilor.

"Polisano a fost notificata de catre minister, conform prevederilor contractuale, in vederea rezilierii unilaterale a contractului. Daca acordul ar fi fost reziliat cu acordul ambelor parti, atunci Polisano nu ar fi fost raspunzatoare de eventuale sume cheltuite in plus de la bugetul Ministerului Sanatatii in vederea achizitionarii vaccinurilor in procedura de urgenta. Rezilierea unilaterala a acordului permite Ministerului Sanatatii sa se alature altor creditori ai companiei pentru recuperarea eventualelor prejudicii", au mai spus oficialii MS.

Contractul va fi reziliat dupa 15 zile de la notificarea firmei Polisano de catre Ministerul Sanatatii, termen care curge de la finele saptamanii trecute.

In paralel, Ministerul Sanatatii pregateste o achizitie in procedura de urgenta a vaccinului hexavalent.

Producatorul are, in prezent, 120.000 de doze de vaccin in depozitul din Romania. Ministerul Sanatatii estimeaza ca intarzierea in achizitia vaccinului nu se va prelungi nejustificat.

De asemenea, va fi lansata o procedura de achizitii in vederea incheierii unui nou acord cadru, care sa permita stabilitatea livrarilor si predictibilitatea stocurilor, au precizat reprezentantii MS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Minister Polisano vaccin hexavalent, #contract Polisano vaccin hexavalent, #bebelusi Polisano vaccin hexavalent , #ministrul Sanatatii