Ministrul Sanatatii, despre lipsa medicamentelor pentru leucemie - cand se va veni cu o solutie

Miercuri, 24 August 2016, ora 19:49
2079 citiri
Ministrul Sanatatii, despre lipsa medicamentelor pentru leucemie - cand se va veni cu o solutie
Foto: Facebook/ Vlad Voiculescu

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri ca in ceea ce priveste lipsa din spitale a medicamentului Lanvis, utilizat pentru tratarea leucemiei, cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare va prezenta solutiile in acest caz.

"E important de inteles desfasurarea lucrurilor. Producatorul a anuntat de anul trecut deja ca are probleme de productie. Asta e un lucru care se intampla oriunde in lume.

Ce nu se intampla oriunde in lume si nu ar trebui sa se mai intample si la noi este ca spitalele sa stea pana in ultimul moment si ca ministerul, respectiv autoritatile centrale care pot actiona, sa nu ia masuri din timp pentru a se asigura ca exista medicamentele necesare atunci cand sunt necesare.

E o chestiune in primul rand de raportare, sa stim unde e problema, dupa care e o problema de monitorizare si de gestionare a acestor resurse, lucru la care lucram. Probabil ca cel tarziu la inceputul saptamanii viitoare, daca nu mai rapid, veti vedea o solutie", a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul Sanatatii a spus ca in cazul medicamentului Lanvis producatorul a anuntat inca de anul trecut ca are o problema de productie si ca informarea din partea spitalelor a venit abia pe 18 august, iar in mass-media a aparut doua zile mai tarziu.

"Noi am primit o informare pe data de 18, reportajul respectiv in media a ajuns in data de 20. Doua zile nu sunt in niciun fel, in nicio tara din lume, suficiente pentru Ministerul Sanatatii sa porneasca o intreaga procedura de import. Trebuie sa ne asiguram ca aceste raportari se fac la timp.

In cazul acesta specific, medicamentul exista la Institutul Oncologic Bucuresti, care e fix in aceeasi curte. Deci practic trebuia intrebat la spitalul vecin. Poate ca nu era responsabilitatea medicului, poate ca e o chestiune manageriala, poate ca trebuia noi la minister sa actionam si sa sunam la spitale, ceea ce am facut.

Am aflat unde exista medicamente in toata tara si am adus 100 de tablete de la Constanta. La Constanta erau pe stoc si nu erau folosite", a mai precizat ministrul Sanatatii.

Producatorul britanic al medicamentului Lanvis a notificat recent ca productia a fost intrerupta si ca nu va fi reluata decat in luna ianuarie.

Ministrul Sanatatii a facut declaratii despre criza citostaticelor din Romania si saptamana trecuta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vlad Voiculescu lipsa medicamente leucemie, #ministrul Sanatatii citostatice Romania, #Vlad Voiculescu lipsa citostatice , #ministrul Sanatatii