De ce ar face Obama si Putin o intelegere secreta pentru Siria

Autor: Ana Ilie
Luni, 22 Februarie 2016, ora 14:48
5353 citiri
De ce ar face Obama si Putin o intelegere secreta pentru Siria
Foto: White House

In mijlocul unei ofensive militare a Rusiei, pe fondul unei conferinte de pace suspendata si a unei catastrofe umanitare, ideea ca totul se desfasoara potrivit unei intelegeri secrete intre Moscova si Washington prinde radacini.

Cu toate ca aceasta ipoteza este cel mai probabil crezuta de toti sirienii, fie ei din tabara Assad sau a rebelilor, este falsa, scrie, intr-o analiza, Frederic C. Hof, pentru Newsweek.

Mesajul Rusiei pentru Assad: Respecta armistitiul in Siria si vei scapa cu demnitate

Intr-un anumit sens, aceasta teorie reflecta respectul, fie si fortat, fata de SUA: Rusia nu ar fi indraznit de una singura sa ingroape procesul de pace de la Viena. Potrivit teoriei, Washingtonul ar fi comis aceasta tradare pentru ca Obama vrea sa incheie problema Siriei in ultimul an de mandat care i-a mai ramas. Mai mult, actiunile militare ale Rusiei forteaza opozitia siriana sa cedeze in favoarea unui guvern de unitate nationala ce il pastreaza pe Bashar al-Assad la putere, asa ca Obama poate preda succesorului sau o Sirie relativ calma, si poate continua razboiul aerian impotriva Statului Islamic.

Ipoteza porneste de la premisa ca Administratia Obama accepta umilinta suprema de a reveni la Bashar al-Assad de dragul luptei impotriva Statului Islamic.

Intr-adevar, concede autorul analizei, este ceva pasiv-agresiv in cultura politica americana ce nu este intotdeauna perceputa coerent in strainatate.

Membrii Congresului care au votat impotriva solicitarii lui Obama de a autoriza lovituri militare dupa un masacru chimic al lui Assad, in august 2013, ar fi printre primii care sa-l acuze pe acesta daca incearca sa se inteleaga cu dictatorul de la Damasc.

O raza de speranta in Siria: Assad a aprobat livrarea de ajutoare umanitare in sapte zone

Si nu ar fi numai republicanii, ci si parti din electoratul democrat al presedintelui, dezamagite ca de cinci ani administratia nu reuseste sa protejeze niciun sirian de campania de exterminare in masa a lui Assad.

Simpatizantii teoriei complicitatii SUA-Rusia cred cu adevarat ca secretarul de Stat John Kerry ar fi fost de acord cu colapsul conferintei de pace pentru care a fost nevoit sa se lupte din greu?

Argumentul intelegerii secrete este gresit. Este adevarat, scrie sursa citata, ca este regretabil faptul ca Obama nu a reusit sa protejeze sirienii, insa nu el este cauza pentru care Siria este in agonie.

De asemenea, Obama nu crede ca Rusia este solutia pentru ce se intampla la sol in Siria. Cel mai recent pe 16 februarie, Obama a deplans actiunile militare ale Rusiei in aceasta tara si a acuzat Moscova ca a fost parte a procesului de distrugere a tarii. Nu este o pozitie care sa lase loc speculatiilor privind o eventuala colaborare SUA-Rusia.

Ceea ce conteaza, scrie sursa citata, este ce fac SUA, aliatii si partenerii sai pentru a contracara actiunile Rusiei, Iranului si regimului Assad in Siria.

Opozitia siriana, de acord cu un armistitiu daca Rusia inceteaza bombardamentele

Nu este suficient sa-l certi pe Vladimir Putin pentru distrugerea tarii si sa-i arati ca ar fi mai intelept din partea sa sa colaboreze cu SUA si comunitatea internationala in sensul unei tranzitii politice in Siria.

Lui Putin nu ii pasa de Siria, de populatia siriana sau de Assad, nu va investi nicio copeica in reconstructie. Siria este doar o unealta de umilire a Washingtonului, de a face rau Occidentului si de a proclama in fata electoratului propriu ca Rusia a redevenit mare.

Genul de cooperare intre Barack Obama si Rusia necesita incetarea tuturor modalitatilor de sprijin acordate regimului Assad si politicii sale de eradicare a populatiei. Din acest moment, acest sprijin depinde in intregime de bunavointa lui Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Obama intelegere Siria Putin, #Obama Putin secret Siria , #Barack Obama