Retrospectiva 2008: Principalele evenimente din lume

Miercuri, 24 Decembrie 2008, ora 12:57
3540 citiri
Retrospectiva 2008: Principalele evenimente din lume

Anul 2008 a fost plin de evenimente in politica externa, de la proclamarea independentei Kosovo, la conflictul ruso-georgian, retragerea lui Vladimir Putin de la Kremlin si alegerea primului presedinte de culoare al Statelor Unite.

Kosovo, Dmitri Medvedev si Liban

Pe 17 februarie 2008, provincia sarba Kosovo isi proclama independenta, dupa esecul negocierilor mediate de ONU, arata AFP.

Statele Unite si principalele tari din UE recunosc rapid independenta, careia Serbia i se opune vehement. Romania este printre putinele tari UE care nu recunosc independenta Kosovo.

La 3 martie succesorul desemnat al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, castiga clar alegerile prezidentiale. Putin se retrage de la Kremlin in mai, dupa doua mandate consecutive (2000-2008), deoarece Constitutia ii interzice sa candideze pentru un al treilea mandat. Fostul presedinte devine premier si isi pastreaza atributii majore in stat.

La 25 mai Libanul isi alege un nou presedinte, pe Michel Sleimane, comandant al armatei din 1998, dupa luni intregi de impas politic.

Ostatica Betancourt si atentatele de la Kabul

La 2 iulie armata columbiana o elibereaza pe ostatica franco-columbiana Ingrid Betancourt, fosta candidata ecologista la presedintia columbiana, dupa aproape sase ani in care fusese detinuta de gherila Fortele Armate Revolutionale din Columbia (FARC, marxiste) in jungla columbiana. Operatiunea "Jaque" a armatei columbiene a permis de asemenea salvarea altor 14 ostatici detinuti de FARC.

Peste 60 de oameni mor la 17 iulie intr-un atentat sinucigas vizand ambasada Indiei la Kabul, Afganistan, care a cunoscut anul acesta o recrudescenta a atentatelor de acest tip.

Arestarea lui Karadzici si conflictul georgian

La 21 iulie fostul lider politic al sarbilor bosniaci, Radovan Karadzici, este arestat de serviciile de securitate sarbe. Karadzici si fostul lider militar al sarbilor bosniaci Ratko Mladici, inca in libertate, sunt cautati de TPI care i-a inculpat in urma cu 13 ani pentru genocid si crime de razboi in timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).

Georgia declanseaza in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara impotriva regiunii sale rebele Osetia de Sud, sustinuta de Moscova, si pentru al carei control cele doua tari rivalizeaza de la caderea URSS in 1991. Rusia riposteaza cu o operatiune militara masiva pe teritoriul georgian, din care ocupa mare parte.

Conflictul se extinde la Abhazia, cealalta republica separatista a Georgiei, sustinuta de asemenea de Moscova. Uniunea Europeana mediaza un armistitiu si ultimii soldati rusi se retrag din Georgia in octombrie. Rusia recunoaste independenta celor doua regiuni in 26 august, atragandu-si un val de condamnari in Occident. Pana in prezent, rusii au interzis accesul observatorilor internationali in cele doua regiuni separatiste.

Jocurile Olimpice si criza financiara

Intre 8 si 24 august au loc Jocurile Olimpice de la Beijing. China devine prima putere olimpica, obtinand 51 de medalii de aur din totalul de 100, in timp ce Statele Unite obtin 36. Aceste Jocuri Olimpice provoaca o controversa pe scena internationala din cauza nerespectarii drepturilor omului de catre China, in special in Tibet.

Presedintele pakistanez Pervez Musharraf, aflat la putere din 1999, demisioneaza la 18 august, cu o zi inainte de lansarea unei proceduri de destituire de catre coalitia guvernamentala care i se opune. Musharraf preluase puterea in octombrie 1999, cand era seful armatei, printr-o lovitura de stat lipsita de varsare de sange. Controversatul Asif Ali Zardari, sotul lui Benazir Bhutto, devine presedinte.

Banca americana Lehman Brothers da faliment la 15 septembrie, marcand accelerarea unei crize financiare mondiale declansata in 2007 in Statele Unite odata cu prabusirea pietei creditelor imobiliare cu grad ridicat de risc ("subprime").

Sunt afectate in mod deoseibit institutiile financiare si sectorul auto, constranse sa ceara ajutoare publice pentru a supravietui. Numeroase tari intra in recesiune, printre ele Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Germania si Italia. Asfixiata de criza, Islanda cere ajutorul comunitatii internationale si tarilor vecine.

In decembrie, un raport al ONU prevede o crestere mondiala de 1% in 2009, iar pentru tarile dezvoltate, cele mai afectate de criza, o contractare de -0,5%. Criza are repercusiuni si pe plan social: OCDE preconizeaza opt milioane de someri in plus in tarile sale membre, adica in total 42 de milioane pana in 2010.

Demisii la nivel inalt

Presedintele Africii de Sud Thabo Mbeki (aflat la putere din 1999), suspectat ca s-a folosit de justitie pentru a-si indeparta rivalul, pe Jacob Zuma, este constrans sa demisioneze la 21 septembrie la cererea partidului sau, Congresul National African (ANC).

Urmeaza o criza fara precedent de la caderea regimului Apartheidului in 1994. Kgalema Motlanthe este desemnat de Parlament presedinte, in asteptarea alegerilor.

Premierul israelian Ehud Olmert, vizat de mai multe anchete de coruptie, este constrans sa demisioneze la 21 septembrie. In 26 noiembrie este anuntata inculparea sa pentru coruptie, dar Olmert se declara nevinovat. Ministrul de externe Tzipi Livni primeste sarcina de a forma un nou guvern, dar nu reuseste. Alegeri anticipate vor avea loc in februarie.

Obama, la sefia SUA

La 25 septembrie are loc o misiune istorica a unei rachete ce transporta nava spatiala Shenzhou VII si trei taikonauti chinezi. Dupa doua zile, Zhai Zhigang realizeaza prima iesire in spatiu a unui chinez, cu o durata de 15 minute.

La 15 octombrie,Siria si Libanul stabilesc relatii diplomatice pentru prima oara de la proclamarea independentei lor, in urma cu 60 de ani, un prim pas spre normalizarea unor raporturi marcate de o lunga tutela siriana a Libanului vecin.

Democratul Barack Obama obtine la 4 noiembrie o victorie istorica si zdrobitoare, devenind primul presedinte de culoare al Statelor Unite. Obama o alege pe fosta sa rivala de la alegerile primare, Hillary Clinton, pentru a conduce diplomatia americana si il pastreaza in functie pe actualul sef al Pentagonului, Robert Gates, o premiera in istoria americana.

La 15 noiembrie piratii somalezi inarmati preiau controlul asupra unui petrolier saudit de mare capacitate, Sirius Star, in Oceanul Indian, marcand o noua etapa in pirateria din regiune. O operatiune navala a Uniunii Europene sub mandat ONU incepe in 8 decembrie pentru a combate piratii din Golful Aden si din largul coastelor somaleze. Este una dintre cele mai periculoase zone din lume, unde actele de piraterie au atins un nivel record de la inceputul anului 2008.

Un grup inarmat cu pusti de asalt si grenade declanseaza la 26-29 noiembrie o serie de atacuri coordonate la Bombay, capitala economica a Indiei. Printre locurile vizate se numara gara centrala, un spital si doua hoteluri de lux. Un grup autointitulat Mujahedinii din Deccan revendica atentatele.

Fortele de securitate lanseaza un asalt asupra hotelurilor, eliberand intai 93 de ostatici de la hotelul Oberoi/Trident. in 29, ultimii islamisti care se refugiasera la hotelul Taj Mahal sunt ucisi. New Delhi si Washington imputa atentatele, soldate cu cel putin 163 de morti, printre care 26 straini, gruparii islamiste ilegale Lashkar-e-Taiba, din Pakistan. Apar tensiuni intre cele doua tari, ambele inarmate nuclear.

Trupele din Irak

La 27 noiembrie, parlamentul irakian aproba un acordul de securitate cu Statele Unite care prevede retragerea trupelor americane din Irak la sfarsitul anului 2011, dupa un an de negocieri dure intre Bagdad si Washington. In 30 iunie 2009 cel mai tarziu, toate trupele combatante americane trebuie sa se retraga din orase si localitati.

Curtea Constitutionala thailandeza ordona la 2 decembrie dizolvarea partidului aflat la putere, vinovat de fraude electorale, si intezice premierului Somchai Wongsawat orice activitate politica timp de cinci ani. Verdictul intervine intr-un context politic marcat de opt zile de manifestatii antiguvernamentale, care au dus la inchiderea celor doua aeroporturi din Bangkok si blocarea a peste 350.000 de pasageri. Traficul aerian este reluat complet in 5 decembrie. Evenimentele produc pierderi de miliarde de dolari turismului thailandez.

Parlamentul irakian mandateaza la 23 decembrie Guvernul sa negocieze mentinerea trupelor straine, altele decat americane, pana in 31 iulie 2009. Acordul priveste si Romania.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#evenimente 2008, #retrospectiva, #investire Barack Obama, #independenta Kosovo , #Barack Obama