Nepoata lui Nikita Hrusciov despre Rusia: cu Putin sau fara Putin?

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 08:14
3691 citiri
Nepoata lui Nikita Hrusciov despre Rusia: cu Putin sau fara Putin?

Nina Hrusciov, nepoata fostului lider sovietic, in prezent profesoara la Universitatea New School din New York, publica pe portalul Project Syndicate punctul sau de vedere cu privire la viitorul pozitiilor pe care le vor ocupa dupa alegeri atat Medvedev, cat si Putin.

Puterea de seductie a Occidentului ingrijoreaza Kremlinul

Autoarea porneste de la un interviu recent, in care presedintele Medvedev declara ca ar candida la viitoarele alegeri, dar in niciun caz in concurenta cu Putin, daca si acesta si-ar anunta candidatura.

Declaratia lui Medvedev este clara cu privie la intentiile sale, dar lasa in suspans intentiile lui Putin. Este greu de ghicit in ce masura cei doi lideri au si convenit deja ceva intre ei, sau doresc numai sa ne tina pe jar, intr-un moment cand multor occidentali le ard calcaiele sa-l vada pe Putin iesind din scena.

Si nu degeaba. Politica externa a Rusiei este marcata de suspiciuni fata de un Occident curtenitor si cu Putin, si cu Medvedev, dar gata sa cocheteze si cu tarlle-tampon, asezate intre Rusia si NATO: Belarus, Republica Moldova, Ucraina si Georgia.

Pentru Kremlin, indiferent de declaratiile linistitoare ale liderilor, extinderea NATO catre est pare un pericol de luat in seama.

Dupa parerea autoarei Nina Hrusciov, NATO n-ar trebui sa ingrijoreze Rusia mai mult decat, de exemplu, Elvetia. Se pare insa ca nu forta militara a acestei organizatii pune Kremlinul pe jar, cat puterea de seductie a Occidentului, care atrage ca un magnet cel putin Republica Moldova si Ucraina.

Elita rusa si-a imprastiat vile pin toata Europa

Curentul in favoarea democratizarii spatiului post-sovietic este un scenariu de cosmar atat pentru Putin, cat si pentru alti lideri autoritari moscoviti. Elita conducatoare a Rusiei nu poate concepe alt principiu de securitate, decat cel in care politica externa serveste nemijlocit prioritatile interne ale statului.

Rusia a reusit sa-si instaleze un sistem autoritar, camuflat in spatele unui decor democratic, poate unic in lume. Daca democratia ei ar fi fost sincera, n-ar pregeta sa se integreze in institutiile occidentale, si ele destul de interesate.

Dar nu ne putem astepta la nazuinte democratice, din partea unor grupuri care au acaparat complexul militar, industrial si de securitate al Rusiei, si care sunt interestate sa-l sustina pe Putin, cel putin pentru ca si dansul le sustine pe ele.

Intr-un fel, ar fi gresit sa credem ca Rusia este rupta cu totul de Europa. Dimpotriva, de doua decenii, banii magnatilor rusi se afla in banci europene. Sudul Frantei, Toscana sau insulele grecesti sunt impanzite de vilele lor, iar generatia tanara frecventeaza cele mai selecte scoli ale Europei.

Medvedev cel sarmant

Ca urmare, in ciuda discursului feroce antioccidental al potentatilor rusi, ruperea de Occident n-ar fi convenabila pentru interesele lor. Convenabil ar fi sa mentina fatada prospera a actualei Rusii, instaland totodata acea autoritate de fier, pe care Putin si-ar dori-o, dar in fata careia bancile elvetiene si institutiile democratice i-ar inchide poarta in nas.

Aici intervine infatisarea sarmanta si curtoazia democratica a carismaticului Medvedev. La forumul economic tinut in iunie la Sankt-Petersburg, presedintele rus a fascinat audienta cu avantgardismul sau.

A criticat dur coruptia, a asigurat elegant ca soarta capitalismul de stat ramane, in Rusia, o amintire si a convins ascultatorii cu privire la reformele de ordin juridic, aflate in plin avant.

Ca un adevarat democrat, s-a pronuntat categoric pentru descentralizare. Discursul pare frumos, dar nu poti sti pana unde este sincer si de unde incepe sa devina ipocrit.

Cu Putin, sau fara Putin, aceasta-i intrebarea

Un fapt neobisnuit a fost vizita vicepreseditelui american Joe Bilden la Moscova, sosit anume ca sa-l distraga pe Putin de la interesul pentru prezidentialele din 2012. Daca i l-a distras sau nu, nu se stie, dar cert este ca, ceva mai tarziu, Putin s-a pomenit cu o invitatie oficiala la Washington.

Oare SUA incearca sa-l mai descurajeze inca o data, sau, dimpotriva, sa si-l faca prieten, sustinandu-l din exterior la prezidentiale? Se poate si una, se poate si alta.

Daca vicepresedintele american vrea sa-l elimine din varful ierarhiei ruse pe Putin, pastrandu-l totusi prieten, singura solutie amiabila ar fi o pozitie importanta undeva pe scena internationala, fie ca presedinte al comitetului olimpic, fie intr-un post de varf al ONU.

Cred ca asemenea miscare ar explica si la ce se referea Medvedev in interviu, vorbind de varianta candidaturii fara Putin. Cand n-ai concurenta, mergi la sigur.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Vladimir Putin Dimitri Medvedev, #Rusia presedinte Putin Medvedev , #Dimitri Medvedev