Putin avertizeaza: Rusia va raspunde insolentei SUA dupa noile sanctiuni

Joi, 27 Iulie 2017, ora 21:47
9203 citiri
Putin avertizeaza: Rusia va raspunde insolentei SUA dupa noile sanctiuni
Foto: Twitter/President of Russia

Presedintele Vladimir Putin a avertizat joi ca Rusia va raspunde la un moment dat "insolentei" SUA, dupa ce camera inferioara a Congresului SUA a votat un proiect de lege care prevede noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.

"Noi ne comportam intr-un mod foarte rezervat, foarte rabdator, insa, la un moment dat, va trebui sa raspundem, pentru ca este imposibil sa toleram la nesfarsit insolenta la adresa tarii noastre", a declarat presedintele rus, in cadrul unei conferinte de presa comune la Savonlinna, in Finlanda, cu omologul sau finlandez Sauli Niinisto, relateaza AFP, Reuters si DPA.

Cu toate acestea, Vladimir Putin a tinut sa precizeze ca raspunsul Rusiei va depinde de versiunea finala a proiectului de lege, adoptat aproape in unanimitate marti de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA, care trebuie insa votat si de Senat si promulgat de presedintele american Donald Trump.

Textul, care vizeaza de asemenea Iranul si Coreea de Nord, urmareste sa impuna represalii Rusiei pentru presupusul sau amestec in campania prezidentiala americana de anul trecut. Alte motive pentru impunerea de sanctiuni sunt anexarea peninsulei ucrainene Crimeea si amestecul in conflictul din Ucraina.

Proiectul a provocat indignarea Moscovei, dar si a Europei, pentru ca deschide calea sanctiunilor impotriva unor companii europene care au proiecte in domeniul energetic in Rusia.

De asemenea, textul prevede si un mecanism inedit care nu este pe placul Casei Albe: presedintele american Donald Trump are nevoie de acceptul congresmenilor daca va dori vreodata sa decida suspendarea sanctiunilor existente impotriva Rusiei.

Presedintele Vladimir Putin a mai afirmat ca relatiile SUA-Rusia au fost "sacrificate" din cauza anchetei privind implicarea Moscovei in alegerile din 2016 din SUA.

"Aceasta investigatie pare a fi o isterie anti-ruseasca intre (presedintele american Donald) Trump si oponentii sai", a spus Putin.

"Este trist ca relatiile ruso-americane sunt sacrificate" din motive de politica interna, a adaugat liderul de la Kremlin.

Intrebat despre deteriorarea relatiilor dintre Rusia si SUA, in prezent la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece, Vladimir Putin a raspuns: "Bineinteles, ne pare rau".

"Regretam, pentru ca daca am fi actionat impreuna (...), am fi putut rezolva mult mai eficient probleme foarte grave care ingrijoreaza poporul rus si cel american", a spus el, facand referire la solutionarea crizelor internationale, lupta cu terorismul, protectia mediului, lupta cu imigratia ilegala si dezvoltarea economiei.

"Sper ca situatia actuala se va incheia intr-o zi si relatiile noastre vor fi diferite, le vom consolida si dezvolta in interesul poporului rus si cel american", a conchis Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Rusiei: Putin stă cu mâna întinsă la un oraș de 24 de milioane
SUA și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Rusiei: Putin stă cu mâna întinsă la un oraș de 24 de milioane
Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Putin avertisment SUA sanctiuni, #Putin sanctiuni Rusia SUA, #Putin relatii SUA, #sanctiuni Rusia SUA , #Donald Trump