Chavez a discutat cu Medvedev si Putin despre achizitionarea de arme

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 08:16
1166 citiri
Chavez a discutat cu Medvedev si Putin despre achizitionarea de arme

Presedintele venezuelean Hugo Chavez, inamic declarat al Statelor Unite, a discutat marti, la Moscova, despre cumpararea de arme si despre o intensificare a cooperarii energetice cu Rusia, gigant mondial al gazului si petrolului.

"Observ cu un mare respect si cu mare dragoste renasterea Rusiei", a declarat Chavez, care se afla la Moscova in cadrul unui turneu european, in cursul caruia va mai ajunge in Belarus, Portugalia si Spania.

Lider al stangii radicale din America latina, critic vehement al "imperialismului american", lui Chavez ii place sa afiseze o relatie privilegiata cu Rusia, unde a mers de sase ori in ultimii ani, relateaza AFP.

El i-a transmis marti omologului sau rus Dmitri Medvedev "salutari" din partea lui Fidel Castro. "Fidel vorbeste despre o criza a ratiunii, mai ales in cele mai puternice tari. Rusia si-a regasit ratiunea", a adaugat Chavez, primit la resedinta lui Medvedev din Barviha, in apropiere de Moscova.

"Pentru apararea noastra, cooperarea tehnico-militara (cu Moscova n.r.) este foarte importanta", a adaugat el, dupa discutiile cu omologul sau rus.

Potrivit unor surse ruse, Venezuela, care isi modernizeaza in profunzime armata, intentioneaza sa achizitioneze sisteme de rachete sol-aer TOR-M1, submarine si tancuri ruse. Marti seara, nu existau informatii in legatura cu incheierea unor eventuale contracte de armament.

Venezuela a achizitionat in ultimii doi ani de la Moscova echipamente in valoare de 3,5 miliarde de dolari, dintre care 24 de avioane Suhoi, 50 de elicoptere de lupta si 100.000 de pusti de asalt Kalasnikov - o cooperare pe care Statele Unite nu o privesc cu ochi buni.

Desi Rusia viseaza la un client militar important, pastreaza totusi distanta fata de discursul antiamerican al presedintelui venezuelean si prefera sa puna accent pe cooperarea bilaterala.

"Rusia si Venezuela sunt doua mari puteri petrogaziere, iar securitatea energetica depinde in egala masura de actiunile noastre comune. Vom lucra impreuna, coordonat, dar cooperarea noastra nu va fi orientata impotriva unor tari terte", a declarat Medvedev.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#Hugo Chavez, #Dmitri Medvedev, #Vladimir Putin, #Moscova, #arme, #gazprom , #Gazprom