Putin incearca sa-i "cucereasca" pe "rusii albi"

Duminica, 08 Iunie 2008, ora 14:37
4135 citiri
Putin incearca sa-i "cucereasca" pe "rusii albi"

Diaspora rusa - acei "rusi albi" plecati in exil din cauza revolutiei bolsevice - face obiectul unei campanii de "cucerire" demarata de Moscova in perioada mandatului lui Vladimir Putin, multi apreciind accentele "patriotice" ale fostului presedinte, in pofida trecutului sau KGB-ist.

"Putin a facut ordine in tara, a facut treaba buna si a permis Rusiei sa revina in forta pe scena internationala", a declarat Aleksandr Trubetkoi, in varsta de 62 de ani, presedintele unei asociatii din diaspora rusa, potrivit AFP.

"Nu uitam cine suntem, nici ce au trait parintii nostri" si este cunoscut faptul ca Putin, care a condus tara in ultimii opt ani, "s-a sprijinit pe aparatul KGB" pentru a prelua conducerea tarii, a adaugat el, fiu al unui ofter din Armata alba, care s-a luptat cu bolsevicii inainte de a pleca in exil in Franta. Insa descendentii rusilor "albi" sunt sensibili la dorinta Moscovei de a "deschide dialogul" cu ei, a subliniat el.

Aceasta diaspora este pentru Moscova "o miza simbolica incredibil de puternica, pentru ca reprezinta o mostenire pozitiva si contribuie la ancorarea europeana a tarii", a explicat istoricul Catherine Gousseff.

Aflat in vizita la Paris la sfarsitul lunii mai, fostul presedinte rus, a carui influenta se mentine in calitate de premier, s-a straduit sa "uneasca" mostenirea "grandorii" sovietice si Rusia tarilor, facandu-si timp pentru a vizita mai multi reprezentanti ai diasporei.

O intalnire "istorica" pentru acesti emigranti "care au pierdut totul, mai putin respectul imens pentru patria lor", a declarat printul Trubetkoi.

Descendentii rusilor albi "nu inteleg nimic din Rusia, noi (rusii care au trait sub regimul sovietic) le suntem straini si amabilitatile lor cu Putin nu fac decat sa ii consolideze acestuia rolul de 'parinte al natiunii'", a subliniat Maria Rozanova, vaduva disidentului Andrei Siniavski, exilat in Franta in 1973.

Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Obsesiile lui Vladimir Putin: cum vede lumea în care trăiește și reacționează. Analiza unui psiholog rus
Dacă Vladimir Putin ar fi fost doar un pensionar militar care joacă domino și nu președintele Rusiei, lumea sa interioară ar fi fost importantă doar pentru rudele sale, pe care le-ar fi...
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
#rusii albi, #bolsevic, #Vladimir Putin, #diaspora, #revolutie , #KGB