Gorbaciov: Putin si-a epuizat potentialul

Joi, 09 Februarie 2012, ora 20:00
1446 citiri
Gorbaciov: Putin si-a epuizat potentialul
Foto: chechencenter.info

Mihail Gorbaciov a declarat, joi, ca prim-ministrul rus Vladimir Putin si-a epuizat potentialul de lider al Rusiei, iar popularitatea acestuia continua sa scada.

Gorbaciov crede ca Putin si-a demonstrat neputinta de a schimba sistemul politic de la Kremlin, lucru care ar putea stimula si mai multe proteste antiguvernamentale masive, transmite agentia Associated Press, citata de USA Today.

"Nu va putea duce o asemenea greutate. Si-a epuizat potentialul, pana acum. Asa pare", este de parere ultimul lider al URSS, Mihail Gorbaciov, referindu-se la candidatura si probabila realegere a lui Putin, in urma prezidentialelor de la inceputul lunii martie.

"Daca nu poate sa se depaseasca, sa schimbe lucrurile - si cred ca va fi greu pentru el sa faca acest lucru - atunci totul se va termina in pietele oraselor", a mai spus fostul lider sovietic, despre Vladimir Putin, in timpul unei conferinte de presa care a fost sustinuta la Moscova, joi.

"Nu putem lasa acest lucru sa se intample. Am vazut deja ce se intampla in pietele oraselor", a continuat Gorbaciov, facand referire la protestele ce au marcat Primavara Araba, in nordul Africii si in Orientul Mijlociu.

Gorbaciov i-a cerut recent lui Putin sa renunte la putere si sa anuleze rezultatele alegerilor parlamentare din decembrie, care au fost in centrul acuzelor de frauda politica, ce au determinat proteste insemnate in Moscova si in alte mari orase ale Rusiei.

Miile de demonstranti au acuzat Guvernul lui Putin ca a limitat libertatea presei si ca a raspandit coruptia in tara.

Vladimir Putin a condus Rusia din postura de presedinte timp de opt ani, intre 2000 si 2008, apoi a fost patru ani prim-ministru, iar acum tinteste un al treilea mandat de sef al statului.

Este foarte probabil ca premierul rus sa fie reales in fruntea statului, dupa alegerile de luna viitoare, in ciuda protestelor recente ale Opotiziei, care au fost cele mai mari miscari de acest fel pe care le-a vazut Rusia, dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice.

Mihail Gorbaciov, care va implini 81 de ani cu doua zile inaintea alegerilor prezidentiale, a fost presedinte al Uniunii Sovietice intre 1985 si 1991, cand aceasta s-a destramat.

El ramane o figura admirata in afara granitelor, dar este minimalizat in Rusia, iar comentariile sale au mici sanse de a influenta opinia publica sau de a ameninta felul in care Vladimir Putin tine de putere.

Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Putin, corigent la filosofie. Ideile unui mare gânditor german sunt interpretate de dictatorul rus după propriile sale interese
Cancelarul german Olaf Scholz i-a interzis lui Vladimir Putin să se refere la filozoful Immanuel Kant, deoarece războiul agresiv al Rusiei contrazice complet principiile fundamentale ale...
Avertismentul despre Putin care dă fiori: „Este impredictibil, ar putea utiliza arma nucleară”
Avertismentul despre Putin care dă fiori: „Este impredictibil, ar putea utiliza arma nucleară”
Iulia Navalnaia, văduva defunctului disident rus Aleksei Navalnîi, a avertizat asupra caracterului impredictibil al preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceasta nu exclude că Putin ar putea să...
#Mihail Gorbaciov, #Vladimir Putin, #gorbaciov putin, #Gorbaciov Putin epuizat , #premier Rusia