Vladimir Putin trebuie sa-si doboare propriul record economic. Il vor alege rusii?

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 18:25
2799 citiri
Vladimir Putin trebuie sa-si doboare propriul record economic. Il vor alege rusii?
Foto: Daylife

Vladimir Putin ar putea fi propriul sau concurent aprig in cursa prezidentiala de anul viitor, din Rusia. In prezent premier, Putin va incerca sa convinga alegatorii ca poate repeta performanta primelor doua mandate, cand economia tarii a crescut cu o rata anuala medie de 7,1 la suta, intre anii 2000 si 2008.

Potrivit estimarilor guvernamentale, produsul intern brut din Rusia, cel mai mare furnizor de energie din lume, s-ar putea majora cu 4,5 procente, in acest an, tocmai datorita petrolului.

In 2011, pretul petrolului pentru export a avut un pret mediu de 109 dolari pe baril, mult peste nivelul mediu din perioada 2000 - 2008, de 46 de dolari/baril.

Esecul lui Putin, ca premier, de a avea o crestere economica similara celei din timpul presedintiei sale, l-ar putea determina sa majoreze cheltuielile pentru grupurile favorizate, cum ar fi armata, pentru a castiga sprijin inainte de alegerile de pe 4 martie. Rusia Unita, partidul condus de Putin, a castigat sub jumatate din voturi la un vot parlamentar preliminar, pe 4 decembrie. Mai mult, zeci de mii de persoane au protestat, in weekend-ul urmator, in Moscova, dupa ce observatorii internationali au spus ca exista dovezi de frauda. De altfel, sunt planificate proteste si pentru 24 decembrie.

"Autoritarismul sau se bazeaza pe abilitatea sa de a furniza bunastare unei mari categorii din populatie. Daca nu face acest lucru, modelul sau politic va avea de suferit", a explicat Fredrik Erixon, director al Centrului European pentru Economie Politica Internationala, din Bruxelles, citat de Bloomberg.

Potrivit lui Alexei Kudrin, fost ministru de Finante, ascensiunea la pozitia de presedinte a lui Putin, in 2000, a marcat inceputul "deceniului de aur". Cheltuielile, in acea perioada, au crescut de patru ori, pe fondul cresterii preturilor la energie, ducand la o crestere economica totala de 68 la suta, in zece ani. "Acest lucru nu se va mai intampla niciodata", a comentat Kudrin.

Presedintele actual, Dmitri Medvedev, ar putea deveni premier, potrivit lui Putin. Michael Ganske, directorului departamentului de cercetare pentru pietele emergente de la Commerzbank, este de parere ca Putin, cu siguranta, ar trece de competitori, datorita faptului ca alegatorii isi aduc aminte de vremurile rele din perioada presedintiei lui Boris Eltin.

"El este liderul care, dupa Eltin, a adus Rusia inapoi la putere si crestere economica. Rusii au renuntat la libertatea de exprimare si democratie. Majoritatea inca au incredere intr-un lidership puternic. A existat o crestere semnificativa a standardelor de viata in ultimii 12 ani sub conducerea lui Putin", a declarat Ganske.

Rusia incearca sa tina pasul cu Brazilia si China

In ianuarie, Putin declara ca Rusia ar trebui sa aiba o tinta de crestere de cel putin 8 la suta anual, in urmatorii cinci ani, pentru a tine pasul cu celelalte state BRIC (Brazilia, India si China). Insa, miercuri, el a revenit asupra declaratiei, spunand ca tinta este la 6 - 7 la suta pe an, pentru a ajunge in primele cinci economii la nivel mondial, intr-un termen de 5 ani.

De asemenea, una din tinte este ridicarea veniturilor pe cap de locuitor la peste 35.000 de dolari/an, de la aproximativ 20.700 de dolari, si sa creeze 25 de milioane de locuri de munca "de calitate".

Rata de crestere a economiei tarii a incetinit, pe fondul colapsului preturilor petrolului. Astfel, de la 143,50 de dolari/baril, in iulie 2008, pretul titeiului din Muntii Ural a scazut la 32,34 dolari/baril, cinci luni mai tarziu. Economia rusa a inregistrat o contractare de 7,8% in anul urmator.

In acest an, media pretului petrolului a ajuns la 109 dolari/baril, fata de 78 de dolari anul trecut. Rusia ar putea profita si de pe urma conflictelor din Orientul Mijlociu, care au condus la rasturnarea guvernelor din Egipt si Libia si a determinat Arabia Saudita sa majoreze cheltuielile sociale, pentru a calma spiritele.

Pe de alta parte, criza datoriilor din Europa ameninta sa reduca avantul economic din regiune, 49 la suta din veniturile din comert ale Rusiei provenind din zona euro.

Medvedev a decis majorarea cheltuieilor pentru armata cu aproape 3 la suta din PIB, echivalentul finantarii intregului sistem de educatie in 2011, inclusiv fiecare universitate si scoala. Presedintele rus i-a ordonat lui Kudrin sa demisioneze, dupa ce acesta s-a impotrivit deciziei. Insa, dupa alegerile din aceasta luna, puterile partidului Rusia Unita s-au diminuat.

Deocamdata, Rusia isi permite aceste cheltuieli, este de parere Neil Shearing, de la Capital Economics. "Guvernul are 120 de miliarde de dolari in rezerve pentru zile negre, pe care i-ar putea folosi pentru a castiga sprijin pentru alegeri", a explicat Shearing.

Un alt avantaj pentru Putin este riscul scazut pentru inflatie. Cresterile salariale reale au scazut de la o medie de 15 la suta pe an, in timpul cand el era presedinte, la 1,6 la suta pe an, de la inceputul lui 2009. De asemenea, Putin a declarat, miecuri, ca indicele preturilor de consum s-a majorat cu 6,2 - 6,3% in acest an, cel mai scazut nivel de la prabusirea Uniunii Sovietice, in urma cu doua decenii.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Vladimir Putin, #crestere economica Rusia , #premier Rusia