Vladimir Putin va prescrie 100 de carti obligatorii pentru elevii rusi

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 22:40
2346 citiri
Vladimir Putin va prescrie 100 de carti obligatorii pentru elevii rusi

Premierul rus Vladimir Putin si-a anuntat planul de a intocmi o colectie de 100 de carti rusesti pe care "fiecare elev care trece prin scoala rusa va fi obligat sa le citeasca", intr-o incercare de a conserva "dominatia culturii ruse".

Intr-un articol de mari dimensiuni din Nezavisimaya Gazeta, premierul rus scrie ca "in anii '20, unele universitati importante din SUA au vorbit in favoarea unui asa-zis Canon Vestic, o colectie de carti considerate cele mai importante si mai influente pentru modelarea culturii occidentale", scrie Guardian. Putin mai aminteste ca "fiecarui elev i se cerea sa citeasca 100 de carti dintr-o lista special intocmita din cele mai mari carti ale lumii occidentale".

Putin, care candideaza din nou la presedintie, in martie, aminteste si ca Rusia a fost "mereu descrisa ca o natiune de cititori", asa ca propune un sondaj printre cei mai influenti oameni de cultura din Rusia, pentru intocmirea unei "liste de 100 de carti pe care fiecare elev din Rusia va trebui sa le citeasca - adica sa le citeasca acasa, nu sa le studieze la ore sau sa le memoreze. Si va trebui sa scrie un eseu despre una din acestea la examenele finale. Sau macar sa le dea rusilor tineri sansa de a-si demonstra cunostintele si viziunea asupra lumii in competitiile scolare".

Cum era de asteptat, initiativa lui Putin a fost criticata de cei care cred ca se pregateste o indoctrinare de tip sovietic.

Jurnalistul Alexander Nazarian considera ca propunerea de "unitate culturala prin literatura" a lui Puitn este "cel mai infricosator plan al sau de pana acum".

"Ingineria sociala prin literatura prescrisa de stat: nimic din ce a facut Putin pana acum nu a fost atat de evident sovietic, in dorinta sa de a manipula inspre docilitate intelectul uman", considera Nazarian, care prevede ca "aceste carti care vor servi noii politici culturale a lui Putin vor fi cu siguranta maculatura sovietica produsa de palmasii Sindicatului Scriitorilor, care au glorificat existenta mizerabila a compatriotilor".

Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Șoigu îi promite lui Putin, după arestarea adjunctului său, că armata rusă va cuceri două orașe importante din Ucraina
Dictatorului rus Vladimir Putin i s-a promis că Rusia va câștiga victorii foarte importante pe frontul din Ucraina în această vară. O astfel de promisiune ar fi fost făcută de ministrul...
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
O companie franceză furnizează echipamente de avionică pentru oficialii ruși, inclusiv pentru Putin
Echipamentul permite o comunicare sigură și fiabilă pentru telefoanele mobile utilizate de oficialii ruși, inclusiv de președintele Vladimir Putin și de ministrul apărării Serghei Șoigu....
#Vladimir Putin, #Vladimir Putin 100 carti rusesti, #Vladimir Putin 100 carti , #premier Rusia