A recunoscut Putin, fara sa vrea, ca armata rusa a intrat in Ucraina?

Duminica, 29 Martie 2015, ora 21:01
7605 citiri
A recunoscut Putin, fara sa vrea, ca armata rusa a intrat in Ucraina?
Foto: Kremlin

Presedintele rus Vladimir Putin a decorat mai multe unitati militare cu o distinctie prestigioasa ce a mai fost acordata in trecut trupelor care s-au remarcat prin acte deosebite de eroism in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Gestul este considerat insa de unii experti drept o recunoastere tacita a implicarii armatei ruse in luptele din estul separatist al Ucrainei, relateaza duminica AFP.

Doua brigazi de parasutisti si un regiment de comunicatii au primit duminica din partea liderului de la Kremlin un titlu onorific mostenit din perioada stalinista si mentinut de atunci, dar care nu a fost pana in prezent niciodata acordat unor unitati militare pe timp de pace.

Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)

Un alt element relevant este ca in decretul semnat de Putin se mentioneaza ca respectivele unitati au fost decorate pentru "eroismul si curajul de care au dat dovada in apararea Patriei si a intereselor statului", formula pe care numerosi observatori o considera stranie in contextul in care Rusia nu este implicata oficial in vreun conflict armat.

Oficialii de la Kremlin neaga speculatiile

In timp ce Ministerul rus al Apararii a refuzat orice comentariu, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca decoratiile nu au nicio legatura cu conflictul din Ucraina si au fost decernate pentru operatiunile din perioada sovietica sau din timpul razboaielor din Cecenia.

Putin, tot mai infuriat de exercitiile militare NATO. Avertismentul nuclear al Rusiei

In schimb, expertul militar Igor Sutiaghin, analist la centrul britanic Royal United Services Institute (RUSI), afirma ca cele trei unitati au fost angajate in luptele din estul Ucrainei, iar acordarea decoratiilor are ca scop imbunatatirea moralului trupelor aeropurtate ruse.

La randul sau, analistul politic Alexandr Konovalov considera ca Vladimir Putin incearca astfel sa-si mentina popularitatea in randul fortelor armate.

In pofida numeroaselor dovezi ce arata prezenta soldatilor rusi si a echipamentelor militare rusesti in estul separatist al Ucrainei, Moscova neaga constant faptul ca ar fi implicata in vreun fel in sustinerea separatistilor rusofoni din provinciile secesioniste ucrainene Donetk si Lugansk.

Rusii ameninta ca ii redau lui Putin dreptul de a trimite trupe in Ucraina

Dar in mass-media rusa si internationala exista relatari ale familiilor unor militari rusi decedati, acestea sustinand ca ei au fost ucisi in Ucraina.

De asemenea, ziarul opozitiei ruse Novaya Gazeta, a publicat un interviu cu un soldat rus in varsta de 20 de ani, care afirma ca unitatea sa de tancuri a fost desfasurata in Ucraina, unde el a fost grav ranit in luna februarie. Soldatul a mai mentionat ca numeroase unitati ale armatei ruse au fost dislocate pe teritoriul ucrainean in zonele controlate de rebelii prorusi.

Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
Ce urmărește Ciolacu prin restrângerea atribuțiilor primarului Capitalei. Anticipează un eșec de proporții? „O dezavuare subtilă a doamnei Firea”
A mai rămas aproximativ o luna și o săptămână până la alegerile locale, iar PSD de-abia a lansat-o în cursa pentru Capitală pe Gabriela Firea. Social-democrații sunt conștienți că...
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Piedone și-a lansat programul pentru alegeri: "Sunt omul care încă mănâncă parizer şi usturoi/E uşor să fii papagal" VIDEO
Cristian Popescu Piedone şi-a lansat vineri, 26 aprilie, programul politic sub forma unui "contract cu cetăţenii Bucureştiului". Candidat din partea PUSL la funcţia de primar general al...
#Putin armata rusa Ucraina, #Putin decoratii razboi , #presedinte Rusia
Comentarii