Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Avertisment dur pentru Putin! Unde se opreste puterea tarului de la Kremlin?

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 12:14
7483 citiri
Avertisment dur pentru Putin! Unde se opreste puterea tarului de la Kremlin?

O noua criza s-a declansat pe Batranul Continent. Si asta la mai putin de doua saptamani de la atentatele de la Paris.

Un avion de vanatoare rusesc Suhoi Su-24 a fost doborat de doua F-16 turcesti, dupa ce pilotii rusi au fost avertizati de zece ori in decurs de cinci minute sa paraseasca spatiul aerian al Turciei.

Aceasta criza se desfasoara pe fundalul razboiului din Siria, un conflict haotic in care a intrat si Putin, acum doua luni, desfasurand bombardamente impotriva pozitiilor Statului Islamic. Franta a pornit si ea un atac virulent asupra fiefului terorist din Siria, imediat dupa atacurile sangeroase din Paris.

Turcia este un stat NATO care are multe interese in Siria, principalul scop fiind limitarea influentei kurzilor, inamici declarati ai Statului Islamic.

Pe de alta parte, Vladimir Putin si Recep Erdogan, presedintele Turciei, dezvoltasera un fel de parteneriat strategic prin care sa aiba o influenta economica importanta in Orientul Apropiat. Nimeni nu intelege de ce, in mod repetat, avioanele de lupta ale Rusiei au incalcat spatiul aerian NATO.

John Kerry, secretarul de Stat american, l-a avertizat pe Putin inca din octombrie sa inceteze infiltrarile avioanelor de lupta pentru ca vor fi doborate. Erdogan a declarat in repetate randuri ca pilotii turci au ordin sa traga daca avioanele rusesti trec granita.

Dar care vor fi urmarile acestui eveniment? In primul rand, Vladimir Putin va fi obligat sa reactioneze, o lipsa de actiune ii va afecta popularitatea din tara. Pentru liderul rus incep sa se adune esecurile, la sanctiunile economice se adauga atacul terorist asupra avionului cu turisti, razboiul din Siria, iar, acum, pierderea unui avion intr-o confruntare cu fortele NATO.

Ramane de vazut daca reactia lui Putin va fi una pe directia economica si cea diplomatica sau va incerca si o reactie de forta.

In al doilea rand, se va schimba ceva in dinamica conflictului din Siria. Putin s-ar putea sa atace zone din Siria aflate sub protectia Turciei, e vorba de cele controlate de minoritatea turkmena.

Din pacate, tragedia de marti va avea o serie de consecinte. Probabil, se va inchide robinetul cu turisti rusi veniti sa-si petreaca vacantele in Antalya. Asta la cateva saptamani de cand si destinatia Sharm El-Sheih din Egipt a fost compromisa de atentatul asupra charterului rusesc cu 224 de pasageri si membri ai echipajului la bord.

In acest moment, exista dovezi ca pilotii rusi au fost somati sa paraseasca spatiul aerian, iar acest fapt s-ar putea sa-l opreasca pe Putin sa reactioneze extrem, adica sa aleaga solutia bombardarii unor pozitii aflate pe granita dintre Siria si Turcia.

Problema e ca un astfel de atac ar fi asupra unui stat NATO, iar Rusia ar intra in conflict cu cel mai mare bloc militar de pe planeta. Dar diplomatia europeana si cea americana par a fi dispuse sa dezamorseze tensiunile create de incidentul militar.

Punctul nevralgic al acestei coalitii anti-ISIL care sta sa se formeze in aceste zile il constituie chiar Vladimir Putin, ale carui miscari haotice sunt greu de prevazut. Lipsa de transparenta a politicii de la Kremlin face ca niciun lider occidental sa nu se poata baza pe intelegeri cu liderul rus. Nimeni nu stie ce va face Putin, puterea lui fiind atat de mare, incat o reactie impulsiva poate darama orice constructie diplomatica in orice moment.

Dar e si un fel de optimism in aceasta situatie tensionata, Rusia a primit un avertisment puternic de la NATO ca exista o limita peste care Vladimir Putin nu poate trece fara a fi pedepsit. Puterea si influenta lui se opresc exact pe linia ce desparte totalitarismul de democratie.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Putin Rusia reactie avion doborat turci, #razboi Rusia Turcia Putin , #presedinte Rusia