Avion al Rusiei doborat de turci: Putin cheama experti straini pentru analiza cutiei negre

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 08:18
2898 citiri
Avion al Rusiei doborat de turci: Putin cheama experti straini pentru analiza cutiei negre
Foto: Kremlin

Rusia a recuperat o cutie neagra a bombardierului de tip Suhoi-24 doborat in noiembrie de Turcia la frontiera cu Siria si vrea sa analizeze datele impreuna cu specialisti straini, a declarat marti presedintele Vladimir Putin.

"Va cer sa nu o deschideti, pentru moment", i-a solicitat Putin ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu, in timpul prezentarii cutiei negre, potrivit agentiilor ruse de stiri, indemnandu-l sa o deschida "doar in prezenta unor experti straini".

Soigu a declarat ca teritoriul unde a cazut bombardierul rus a fost "eliberat" de catre fortele speciale siriene, ceea ce le-a permis sa descopere cutia neagra intr-o zona aflata anterior sub controlul rebelilor, relateaza AFP.

Putin a spus ca o analiza a cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei si parametrilor pozitiei bombardierului in momentul in care a fost doborat de turci.

Turcii au doborat un avion al Rusiei - vezi evolutia crizei si cele mai importante reactii

Avionul rus a fost doborat pe 24 noiembrie de catre forte aeriene turce in apropiere de frontiera dintre Siria si Turcia, provocand intre cele doua tari cea mai grava criza din perioada Razboiului Rece si pana in prezent.

Ankara afirma ca bombardierul a intrat in spatiul sau aerian si a ignorat mai multe avertismente, in timp ce Moscova a denuntat o "provocare deliberata".

Turcia da asigurari ca nu stia ca avionul pe care l-a doborat era al Rusiei

Putin a avertizat ca descifrarea cutiei negre, indiferent ce contine, nu va schimba atitudinea Rusiei si nu-i va atenua furia fata de Turcia, dupa aceasta "lovitura marsava".

Avion rusesc doborat de Turcia Lavrov acuza: Atacul turc, probabil aprobat de SUA

"Ceea ce vom afla (dupa descifrarea cutiei negre) nu ne va schimba atitudinea cu privire la ceea ce au facut autoritatile turce", a declarat el.

"Obisnuiam sa tratam Turcia nu doar ca pe o prietena, ci si ca pe aliata noastra in lupta impotriva terorismului, iar nimeni nu se astepta la aceasta lovitura josnica, la aceasta lovitura marsava in spate", a adaugat liderul de la Kremlin.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Putin avion doborat Turcia, #Putin cutie neagra avion doborat , #presedinte Rusia