Azerbaidjan, urmatoarea tinta a lui Putin? Daca SUA nu iau pozitie... pazeste-te, Polonia!

Sambata, 09 August 2014, ora 19:55
9112 citiri
Azerbaidjan, urmatoarea tinta a lui Putin? Daca SUA nu iau pozitie... pazeste-te, Polonia!
Foto: Global Post

Azerbaidjanul este un aliat cheie pentru americani. Singura tara care are frontiere atat cu Iranul, cat si cu Rusia si-a infuriat vecinii dupa ce s-a orientat spre Statele Unite.

In timp ce multi subliniaza deficitul democratic din Azerbaidjan, strategia presedintelui Ilham Aliyev de a consolida o clasa de mijloc puternica are meritul sau: daca ar forta reformele inainte de a avea o clasa de mijloc solida, si-ar pune soarta atat in mainile Iranului, cat si in ale Rusiei, tari care nu au nicio idee despre democratie, se arata intr-o analiza a Commentary Magazine.

In timp ce Azerbaidjanul se orienteaza spre Occident, vecina Armenia s-a lasat in mainile ferme ale Rusiei. Intr-adevar, armenii sunt, probabil, singurii oameni care ar vota ca tara lor sa se indrepte mai degraba spre Rusia decat spre Occident, fara ca Moscova sa ii constranga in vreun fel, noteaza jurnalistul Michael Rubini. Cultural, rusii si armenii au multe in comun si Rusia ramane protectorul Armeniei.

Razboiul face bine la imagine - nivel record de simpatie pentru Vladimir Putin

Conflictul dintre Armenia si Azerbaidjan a izbucnit imediat dupa dizolvarea Uniunii Sovietice si redobandirea independentei de catre ambele state. Marul discordiei este zona muntoasa Nagorno-Karabah, o regiune pretinsa acum de ambele natiuni.

Razboi declarat pe Twitter

In decembrie 1991, armenii care traiesc in Nagorno-Karabah si-au declarat independenta - e vorba de unul dintre acele state fictive pe care le ajuta intens Kremlinul, asa cum se intampla in Transnistria, din Republica Moldova, Abhazia si Osetia de Sud din Georgia, si, mai recent, Crimeea si Donetsk in Ucraina, continua jurnalistul.

A inceput razboiul lui Putin contra Internetului

Nagorno-Karabah a devenit un centru de spalare de bani, trafic de arme si instabilitate generala, o regiune de conflict pe placul lui Putin.

Cu Occidentul distras de evenimentele din Irak, se pare ca fortele armene din Nagorno-Karabah au incercat sa faca o miscare impotriva unui aliat pro-occidental, care incepe sa devina un centru energetic independent de Rusia. Ciocnirile au inceput saptamana trecuta si au escaladat in zilele urmatoare.

Unde gresesc SUA

Cand vine vorba de conflictul dintre Azerbaidjan si Armenia, exista o tendinta ca americanii sa nu reactioneze prea zgomotos, lucru gresit din mai multe motive, in opinia autorului.

Povestea din spatele propagandei ruse: "Unreality show"-ul lui Putin, adevarata varsare de sange din Ucraina

In primul rand, in timp ce factorii de decizie politica din Occident vad diplomatia ca mijloc de rezolvare a conflictelor, regimul lui Putin vede relatiile internationale ca un joc cu suma nula, in care Rusia si aliatii sai trebuie sa castige si SUA si partenerii americanilor sa piarda.

Apoi, e timpul ca administratia de la Casa Alba sa admita ca prieteniile si aliantele ar trebui sa functioneze in ambele sensuri. Nu ne putem astepta ca Azerbaidjanul sa se alieze astfel continuu cu Statele Unite ca sa le promoveze interesele, daca americanii le intorc spatele la nevoie.

O cale de iesire pentru Putin

De asemenea, nu exista nicio scuza pentru ca Vladimir Putin sa fie protejat in vreun fel. Faptul ca George Bush, apoi Barack Obama au reactionat tarziu atunci cand fortele ruse au invadat Georgia cu siguranta a contribuit la dorinta lui Putin de a invada Ucraina. Ca Obama si cancelarul german Angela Merkel au incercat sa linisteasca diplomatic aceasta criza l-a incurajat Putin sa destabilizeze iar Caucazul de Sud. In cazul in care Statele Unite nu se ridice in picioare pentru Azerbaidjan, atunci Putin va intelege ca americanii nu sunt seriosi atunci cand vorbesc despre libertate, prietenie sau alianta. "Intr-un astfel de caz, pazeste-te, Kazahstan, Estonia, Letonia, Lituania sau chiar Polonia!", incheie Michael Rubini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Azerbaidjan SUA Putin, #conflict Azerbaidjan Armenia, #Putin Azerbaidjan Polonia , #presedinte Rusia