Ce slabiciuni ascunde imperiul lui Vladimir Putin

Duminica, 13 Aprilie 2014, ora 16:26
4974 citiri
Ce slabiciuni ascunde imperiul lui Vladimir Putin
Foto: selectnews.ro

Vladimir Putin a transmis un mesaj clar lumii intregi prin ceea ce a facut in Crimeea. El se bucura acum de cea mai mare popularitate in Rusia, de la reintoarcerea sa in fruntea tarii. Totusi, noua strategie a presedintelui pune in evidenta slabiciunile economice ale Rusiei.

Sanctiunile Occidentului si reactia negativa a pietelor financiare dupa anexarea Crimeii de catre Rusia nu sunt lucruri care sa ii bucure deloc pe locuitorii acestui stat, se arata intr-o analiza facuta de CNN. Noul imperiu pe care Putin vrea sa il consolideze nu este chiar atat de stabil pe cat se crede.

Suisuri si coborasuri pentru Rusia, in plan economic

In timpul primelor doua mandate ale lui Putin, Rusia a mai recapatat din puterea pe care si-o doreste la nivel mondial, dupa prabusirea URSS-ului. Ascensiunea tarii in plan extern a fost posibila si ca urmare a unei cresteri economice rapide.

Veniturile din exporturi au crescut in medie cu 7% intre anii 2000 si 2008, situatia mai buna in plan economic fiind posibila datorita exploatarii resurselor naturale ale tarii. Limitele acestui stat au inceput sa se vada chiar inainte de criza de la sfarsitul anului 2008.

Razboiul din Georgia si amenintarile pe care Putin le-a adresat companiei Mechel au incetinit cresterea economica, ceea ce a condus la o recesiune accentuata. Apoi, marirea pretului gazelor si petrolului a imbunatit situatia, dar aceasta a ramas sub nivelul existent inainte de criza mondiala din 2008. Anul trecut, procentul cresterii a fost de doar 1,3%.

O perspectiva negativa

Criza din Ucraina a dus la o ajustare negativa a estimarii cresterii economice a Rusiei. Statisticile arata ca economia tarii s-ar fi contractat in primul trimestru din 2014. Produsul intern brut al Rusiei este afectat de coruptia existenta la nivelul autoritatilor, investitorii simtindu-se amenintati din aceasta cauza si devenind mai reticenti.

Rusia a fost slabita si de cheltuielile foarte mari implicate de organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna de la Soci, din luna februarie. Suma cheltuita a fost un adevarat record, ea ridicandu-se la circa 50 de miliarde de dolari. Economia regimului de la Kremlin nu este una diversificata, ea bazandu-se prea mult pe gaze si petrol, ceea ce reprezinta o slabiciune notabila de care Putin este constient.

Admiratorii sai il vad in prezent ca pe un salvator al Rusiei, dupa perioada dezastruoasa a regimului lui Boris Eltin. Adversarii actualului lider sustin ca abia acum se vede efectul reformelor facute de Eltin, Putin profitand de masurile luate in trecut.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#rusia vladimir putin, #Vladimir Putin Rusia, #criza Ucraina, #Ucraina Crimeea Rusia , #presedinte Rusia