Ceremonii pentru marcarea centenarului genocidului armean - mesajele lui Putin si Obama

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 22:22
3823 citiri
Ceremonii pentru marcarea centenarului genocidului armean - mesajele lui Putin si Obama
Foto: Hepta.ro

Armenia si alte tari din lume au organizat ceremonii care marcheaza inceputul genocidului din urma cu 100 de ani al turcilor otomani, in urma caruia 1,5 milioane de armeni au fost ucisi.

La manifestatiile din capitala Erevan au participat presedintii Rusiei si Frantei, Vladimir Putin si Francois Hollande, alaturi de alti lideri ai lumii, relateaza BBC.

Biserica Armeana a canonizat cele 1,5 milioane de victime ale genocidului armean (Video)

In discursul sau, presedintele rus a descris genocidul drept "una dintre cele mai tragice dezastre din istoria umanitatii", care "a socat intreaga lume".

"Nu poate fi nicio justificare pentru uciderea in masa a oamenilor. Astazi jelim impreuna cu poporul armean", a spus Vladimir Putin.

Turcia a reactionat insa vehement la afirmatiile de vineri ale lui Putin, printr-un comunicat al Ministerului de Externe.

"Luand in considerare uciderile in masa, exilurile pe care Rusia le-a dus la indeplinire in Caucaz, Asia Centrala si in estul Europei in ultimul secol, credem ca ar trebui sa fie cea care stie cel mai bine ce este un genocid si care sunt dimensiunile sale legale", se arata in reactia oficialilor turci.

De altfel, Turcia obiecteaza puternic la folosirea termenului de genocid pentru a decrie crimele din urma cu un secol. In plus, contesta si numarul de 1,5 milioane de oameni care ar fi murit atunci.

Cu toate acestea, si in Turcia au avut loc evenimente dedicate comemorarii genocidului, iar premierul Ahmet Davutoglu a spus, vineri, ca tara sa "impartaseste durerea" armenilor.

De asemenea, presedintele francez Francois Hollande le-a transmis armenilor ca tragediile prin care a trecut acest popor nu vor fi uitate niciodata.

Franta a fost unul dintre sustinatorii puternici ai recunoasterii uciderilor drept genocid, iar presedintele Hollande a cerut o lege prin care sa se pedepseasca negarea genocidului.

Manifestatii legate de acest eveniment au avut loc, vineri, si in capitala libaneza Beirut, in cea iraniana Teheran si in Ierusalim.

Iohannis, mesaj la 100 de ani de la masacrul armenilor: Nimic despre genocid

La randul sau, presedintele american Barack Obama a transmis un mesaj in care s-a referit la "una dintre cele mai mari atrocitati ale secoului 20", fara a folosi termenul de genocid. Nici presedintele roman Klaus Iohannis nu a folosit acest cuvant in mesajul transmis cu aceeasi ocazie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#centenar genocid armean, #Putin genocid armean, #Hollande genocid armean, #Obama genocid armean , #presedinte Rusia
Comentarii
Poza cititoru
cititoru
rank 5
@castaway: respect comentatorul care recomanda o carte