Cine este sperietoarea de care se foloseste Putin si cum ii scapa de sub control

Duminica, 07 Februarie 2016, ora 11:06
10361 citiri
Cine este sperietoarea de care se foloseste Putin si cum ii scapa de sub control
Foto: Kremlin

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadirov, este unul dintre cei mai apropiati aliati pe care ii are Vladimir Putin, un personaj aproape imposibil de ignorat si un "calau", o adevarata sperietoare pe care chiar Kremlinul a creat-o si pe care nu o mai poate controla.

Kadirov este precum personajele negative din benzile animate, cu exceptia faptului ca este real. Si poate fi destul de amuzant, cu exceptia datilor in care este terifiant. Si, desi uneori are un comportament copilaresc, este unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, scrie The Atlantic.

Saptamana aceasta, liderul cecen a postat un clip pe Instagram, care ii infatiseaza pe liderii Opozitiei, Mihail Kasianov si Vladimir Kara-Murza, in vizorul pustii unui lunetist. Acest lucru vine la cateva saptamani dupa ce i-a numit pe dusmanii lui Vladimir Putin "inamicii poporului" si a sugerat intr-un articol in "Izvestia" ca acestia trebuie plasati intr-un spital psihiatric din Cecenia - unde a promis ca le va dubla injectiile.

Liderul din Cecenia si-ar da si viata pentru Putin: Voi indeplini orice ordin, voi rezolva pentru el orice

Si, desigur, se crede ca se afla in spatele asasinarii jurnalistei de investigatii Anna Politkovskaia, a activistei pentru drepturile omului Natalia Estimirova si a liderului Opozitiei Boris Nemtov.

"Daca sunteti ingrijorati ca Ramzan ucide cu impunitate si ca Putin nu il poate controla, luati in calcul alternativa: daca Ramzan ucide cu impunitate si Putin de fapt il controleaza?", a scris in The Guardian jurnalistul britanic Oliver Bullough, autorul cartii "Ultimul om din Rusia si lupta pentru a salva o natiune pe moarte".

Cand Kadirov a inceput sa incendieze casele membrilor familiilor celor care sunt suspectati ca ar fi militanti islamisti, ceea ce este interzis de legea rusa, Putin a parut ca ii adreseaza o rara mustrare protejatului sau.

"In Rusia, toti trebuie sa se supuna legilor existente si nimeni nu este considerat vinovat pana cand nu este dovedit de instanta", a spus Putin, in 2014, in conferinta sa de presa de final de an adaugand ca "nimeni nu are dreptul, inclusiv seful Ceceniei, sa recurga la represalii extrajudiciare".

In zilele urmatoare, Kadirov a ars si mai multe case, insa nu a fost mustrat din nou. Incidentul a aparut ca sugereaza faptul ca Putin este pur si simplu incapabil sau nu doreste sa-l controleze pe Kadirov. Intrebarea este "de ce?".

Pactul Faustian al lui Putin cu Kadirov

Liderul de la Kremlin pare, intr-adevar, ca tine mult la Kadirov si a spus ca acesta este ca un fiu pentru el. Insa are de asemenea motive sa se teama de el. Putin a facut un pact Faustian cu Kadirov.

I-a dat autorizatie sa ucida si sa tortureze cat de multi oameni a vrut, in Cecenia, si i-a acordat subventii federale generoase, la discretie, atata timp cat republica naravasa ramane linistita si loiala. Exista temeri concrete la Kremlin ca, daca va fi inlaturat Kadirov, atunci Cecenia ar putea cadea din nou in haos.

Liderul Ceceniei a ordonat uciderea oricarui militar rus intrus

In zilele ce au urmat asasinarii lui Nemtov in Moscova, cand suspiciunile si dovezile pareau ca indica spre Kadirov, Putin a refuzat sa vorbeasca cu liderul cecen.

"Orkhan Djemal, un jurnalist cu surse extinse in interiorul Ceceniei, mi-a spus ca a auzit ca zile in sir Putin nu a raspuns telefoanelor lui Kadirov, ceea ce l-a facut pe Kadirov sa se panicheze", a scris jurnalistul Joshua Yaffa, intr-un articol pentru The New Yorker.

Asasinarea lui Nemtov: Razboi deschis intre FSB si Kadirov

Aceste evenimente au avut loc intr-o saptamana bizara, cand Putin a disparut din spatiul public, provocand o mica panica in Moscova. Insa, aparent, Putin si Kadirov au reusit sa se impace. De fapt, in lunile ce au urmat uciderii lui Nemtov, Kadirov a primit atat de multe medalii incat nu mai avea loc pe piept sa le poarte. Iar anchetatorii nu au reusit sa faca legatura intre uciderea lui Nemtov si apropiatii lui Kadirov.

Nimeni, nici macar Putin, nu il poate controla pe liderul Ceceniei

Aceste lucruri sugereaza, potrivit unor critici ai Kremlinului, ca Ramzan Kadirov nu este deloc de capul lui. In schimb, este calaul aflat la dispozitia lui Putin - liderul unei grupari paramilitare inarmate care poate elimina opozantii lui Putin cu impunitate si cu Kremlinul negand acest lucru.

In acest fel, Kadirov este sperietoarea personala a lui Putin. Redactorul-sef al Ekho Moskvy, Aleksei Venediktov, spune ca, pentru liderul de la Kremlin, Kadirov este un fel de a arata ca "oricand vrea, asemenea lui Freddy Krueger, isi poate pune o manusa cu o gheara, acoperita cu tepi, si sa o foloseasca drept arma".

"Lucrurile nu stau bine si se vor inrautati si vor fi niste alegeri foarte dure despre unde se duc banii", mai spune Bullough, care sustine ca Cecenia a fost "calmata" deoarece lui Kadirov i s-a dat unda verde sa ucida cati oameni vrea si i s-au dat cati bani a dorit. "Si, daca brusc banii nu vor mai fi disponibili, atunci suntem pe un teritoriu necunoscut", adauga Bullough.

Potrivit analistului politic Nikolai Petrov, Kadirov s-a facut singur o parte indispensabila a sistemului politic al Rusiei - indiferent de cine este la Kremlin.

"Kadirov are potentialul de a fi un fauritor de tar. Nu pentru ca are la dispozitie mai multi oameni decat are, de exemplu, ministrul Apararii, ci pentru ca oamenii lui - zeci de mii - ii vor indeplini ordinele fara sa se gandeasca de doua ori. Daca ministrul Apararii le spune militarilor sai sa navaleasca in Kremlin, nu poate fi sigur ca toti o vor face. Dar Kadirov poate fi sigur", i-a declarat Petrov lui Yaffa.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Vladimir Putin Ramzan Kadirov, #Putin Kadirov Rusia, #Kadirov aliat Putin, #Kadirov asasinare Nemtov , #presedinte Rusia