CNN: "Bucatarul-sef" al lui Putin e omul din spatele fabricii de troli care ar fi influentat alegerile din SUA

Miercuri, 18 Octombrie 2017, ora 19:37
5535 citiri
CNN: "Bucatarul-sef" al lui Putin e omul din spatele fabricii de troli care ar fi influentat alegerile din SUA
Foto: Twitter/President of Russia

O companie din cadrul imperiului lui Evgheni Prigojin, un oligarh pe care presa rusa l-a numit "bucatarul-sef" al presedintelui Vladimir Putin, a finantat "fabrica de troli" care a folosit retele de socializare pentru a raspandi stiri false in campania alegerilor americane din 2016, declara mai multe surse la curent cu aceasta ancheta pentru CNN.

Prigojin este cel care i-a servit caviar si trufe fostului presedinte american George W. Bush in 2002, la un summit la Sankt Petersburg, potrivit postului american. Mai inainte, el a renovat o ambarcatiune care a devenit cel mai exclusivist restaurant din orasul natal al presedintelui rus. Insa afacerile lui Prigojin au trecut cu mult dincolo de bucatarie, comenteaza postul.

O parte a "fabricii de troli" avea un nume si o misiune foarte intrigante - "Departamentul de provocari", insarcinat sa raspandeasca stiri false si disensiuni sociale in Occident, potrivit unor documente interne ale companiei obtinute de CNN.

Oligarhul este unul dintre membrii cercului restrans de la Kremlin.

Potrivit unor oficiali americani si unor documente examinate de CNN, compania sa ar fi principala sustinatoare a "Internet Research Agency" (IRA), o firma secreta in domeniul tehnologiei cu sediul la Sankt Petersburg.

Prigojin a fost sanctionat de Departamentul american al Trezoreriei in decembrie 2016 din cauza ca a sustinut financiar ocuparea militara a Ucrainei. Doua dintre companiile sale, inclusiv afacerile de catering, au fost sanctionate de catre Trezoreria americana anul acesta.

CNN a examinat zeci de documente divulgate de companiile lui Prigojin, care dezvaluie noi probe ale legaturilor acestuia cu "fabrica de troli".

Un contract furnizeaza IRA mijloace de monitorizare a retelelor de socializare si un "sistem de promovare automata pe motoare de cautare".

Alte documente arata ca bugetul lunar al IRA era de aproximativ un milion de dolari in 2013 - repartizat intre departamente care includeau operatiuni in limba rusa si utilizarea retelelor de socializare in engleza.

"Departamentul de provocari" avea ca deviza "cum sa cream stiri pentru a ne atinge obietivele".

Alt document dezvaluie un contract din 2013, intocmit de un angajat al Concord Management and Consulting, principala activitate a lui Prigojin cu sediul la Sankt Petersburg. Contractul prevede lucrari in domeniul constructiilor la IRA in valoare de 20 de milioane de ruble (650.000 de dolari) si este semnat de directorul general al IRA.

Alte inregistrari ale companiei, examinate de CNN, arata ca un angajat de la Concord Consulting a trecut ulterior la IRA.

CNN scrie ca a trimis mai multe e-mailuri si a dat mai multe telefoane la Concord Consulting, insa fara sa primeasca raspuns. IRA nu mai exista, adauga postul.

Prigojin este foarte atent la imaginea sa. Anul trecut el a deschis 15 procese impotriva companiei de Internet Yandex, in baza unei legi care obliga motoarele de cautare online sa stearga "informatii ilegale, inexacte sau irelevante". Dosarul a fost abandonat ulterior.

Internet Research Agency se afla de mult timp in vizorul unor anchete americane.

O evaluare declasificata intocmita de comunitatea americana de informatii, publicata in ianuarie, conchide ca "probabilul finantator al asa-numitei Internet Research Agency de troli profesionisti cu sediul la Sankt Petersburg este o aliata apropiata a (presedintelui rus Vladimir) Putin, cu legaturi cu serviciile ruse de informatii", insa nu mentioneaza numele lui Prigojin.

Cine e Prigojin - inchis pentru frauda si jaf, reformat in bucatar si apoi contracte cu statul

Oligarhul are un trecut "colorat", scrie CNN.

El a petrecut noua ani la inchisoare, in anii '80, condamnat pentru frauda si jaf, potrivit presei ruse. Dupa ce a fost eliberat din inchisoare, a intrat in domeniul producerii si distributiei de produse culinare, renovand o ambarcatiune si deschizand New Island, unul dintre cele sase restaurante de lux pe care le detine la Sankt Petersburg.

Putin apeleaza la serviciile sale atat de ziua sa de nastere, cat si la dineuri oferite unor lideri straini precum presedintii american Bush si francez Jacques Chirac. The Moscow Times il numeste pe Prigojin, intr-un titlu, "bucatarul-sef personal" al lui Putin.

Prigojin a obtinut ulterior contracte profitabile cu scoli si cu fortele armate ruse.

El l-a insotit pe Putin intr-o vizita la o noua fabrica de-a sa de procesare a produselor alimentare in 2010, data pana la care era deja un apropiat al Kremlinului si detinea un imperiu comercial in expansiune.

Fabrica de troli si de ce erau obligati sa se uite la House of Cards

Internet Research Agency avea sediul pe strada Savuskina, la numarul 55, la Sankt Petersburg, inainte sa-si inceteze operatiunile pe 28 decembrie 2016.

Insa, potrivit jurnalistului de investigatie Andrei Zaharov, care lucreaza pentru grupul media RBC, IRA functioneaza in continuare. "Ei detin o multime de entitati legale", afirma Zaharov, si "le schimba, cred la un an sau doi".

Documente ale companiei aflate in posesia CNN par sa confirme aceste afirmatii, arata jurnalistii americani, care precizeaza ca alta companie, de la aceeasi adresa, este Glavset, al carei director general are acelasi nume cu al sefului IRA. Numele este identic cu al unui fost sef al politiei regionale din Sankt Petersburg, subliniaza postul american, care precizeaza ca a incercat sa contacteze conducerea acestei companii, fara succes.

Glavset enumera printre activitatile sale "crearea si utilizarea de baze de date si resurse de informatii" si "dezvoltarea de programe informatice, servicii de publicitate si servicii de plasare de informatii". Ea a fost inregistrata ca societate la Registrul rus al entitatilor juridice in februarie 2015.

Un pic mai tarziu, ea a inceput sa dea anunturi de angajare de personal la un site de recrutari. Un astfel de anunt in vederea angajarii unui copywriter, precizeaza ca postul implica "scrierea a diverse texte pentru Internet si continut pentru retele de socializare". In anunt se oferea un salariu de 30.000 de ruble (un pic peste 500 de dolari la acea vreme) si se preciza ca nu era necesara experienta. Celor interesati li se promitea ca vor lucra cu o echipa de "colegi tineri si entuziasti", intr-un "birou confortabil si stilat", potrivit anuntului.

Insa nu asa isi aminteste Liudmila Savciuk IRA, unde a lucrat timp de doua luni, in 2015. Ea a declarat pentru CNN ca accesul la alte etaje era restrictionat printr-un sistem pe baza de card de acces, iar angajatii erau supravegheati video tot timpul. "Angajatii nu au voie sa vorbeasca intre ei", a declarat ea.

Savciuk estimeaza ca, in prezent, "aproximativ 1.000 de persoane lucreaza pe strada Savuskina. Si este vorba doar despre o singura cladire". Ea crede ca alti angajati lucreaza la distanta.

Alt fost angajat, intervievat anonim saptamana aceasta de postul independent rus de televiziune RAIN, a declarat ca "exista un obiectiv - sa se influenteze opinii, sa se conduca la discutii (...). Exista un document cu privire la strategie. Era necesar sa stii toate problemele importante din Statele Unite. Probleme fiscale, probleme ale minoritatilor sexuale, armamentului".

Fostul angajat spune ca misiunea consta in "a intra in conflict, a-l alimenta, a provoca valuri". El a dat un exemplu. "Era necesar sa scrii ca sodomia este un pacat. Asta iti aducea cateva zeci de like-uri".

El a declarat ca IRA isi pune angajatii sa urmareasca serialul american "House of Cards" pentru a-si imbunatati engleza.

Spre deosebire de Casa Alba fictiva a lui Frank Underwood, "atmosfera de acolo mie imi amintea de Gulagul antiutopic", a declarat Savciuk.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#bucatar Putin fabrica troli, #apropiat Putin fabrica troli, #apropiat Putin stiri false alegeri SUA, #Evgheni Prigojin troli alegeri SUA , #presedinte Rusia