Ce urmeaza pentru Putin - trebuie sa se gandeasca ce face cu separatistii din Ucraina

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 23:00
7088 citiri
Ce urmeaza pentru Putin - trebuie sa se gandeasca ce face cu separatistii din Ucraina

La o prima vedere, evenimentele din estul Ucrainei, unde duminica a avut loc un referendum extrem de contestat, par o repetare a situatiei din Crimeea, separatistii prorusi votand pentru independenta si autoguvernare.

Ocuparea cladirilor administrative si a statiilor de politie, urmata de un referendum organizat in graba sunt lucruri comune cu intamplarile ce au precedat anexarea Crimeii, insa obiectivele Moscovei in est sunt departe de ceea ce a sperat sa obtina dupa anexarea Crimeii, scrie Business Week.

Ce nu poate controla Vladimir Putin

Diferentele de atitudine sunt evidente: In Crimeea, Kremlinul a trimis observatori oficiali ai referendumului si, in cateva zile, Putin a cerut Dumei de Stat sa incorporeze Crimeea in Rusia.

Insa, in estul Ucrainei, presedintele rus le-a cerut separatistilor sa-si amane referendumul, iar cand acestia l-au sustinut chiar si asa, Putin nu a facut niciun comentariu pe marginea rezultatelor votului. Kremlinul a transmis doar o declaratie vaga ce sustinea "vointa populara" a oamenilor din estul Ucrainei, departe insa de a recunoaste legal referendumul.

Ucraina: Suspiciuni de frauda, vot sub amenintarea armelor si cel putin un mort: Separatistii pro-rusi isi anunta victoria

Luni, Denis Pusilin, figura publica a autoproclamatei conduceri separatiste a declarat asa-numita Republica Donetk drept stat suveran si a facut un apel pentru alipirea la Rusia, dupa rezultatul referendumului in care 89 la suta au votat pentru autoguvernare. Acelasi vot a avut loc si in Luhansk, in aceeasi zi, insa aici nu s-a cerut anexarea de catre Rusia.

"Bazandu-ne pe vointa poporului si pe restaurarea unei dreptati istorice, cerem Federatiei Ruse sa ia in considerare absorbtia Republicii Donetk", a spus Pusilin, ale carui sperante despre o interventie directa a Rusiei in regiune este putin probabil sa se realizeze curand. Astfel, nu se stie ce fel de viitor ii asteapta pe locuitorii autoproclamatei Republici Donetk.

Separatistii se simt abandonati de Putin: A vrut sa-si salveze banii. Va plati cu o revolutie in Piata Rosie

Moscovei nu-i surade insa ideea de a fi responsabila pentru infrastructura industriala din epoca sovietica a regiunii si nici nu vrea sa suporte costurile unui razboi civil in randul populatiei locale sau, si mai rau, sa se gaseasca in situatia unui adevarat razboi daca armata ucraineana ar rezista anexarii teritoriale a Rusiei. De asemenea, Kremlinul vrea sa evite si duritatea sanctiunilor economice pe care Statele Unite si Uniunea Europeana le-ar introduce daca Rusia ar invada sau anexa regiunile estice ale Ucrainei.

In schimb, Moscovei i-ar placea sa exploateze incertitudinea si instabilitatea din estul Ucrainei, in vederea celui mai important scop strategic al sau: un plan privind o asa-numita "federalizare", prin care regiunile estice ar urma sa aiba un grad mai mare de autonomie, evitand astfel ca tara sa se apropie de Uniunea Europeana sau de NATO.

Rezultatele referendumului separatistilor din Ucraina: Majoritatea covarsitoare vrea independenta

Urmarind aceste interese, Rusia vede teritoriile din estul Ucrainei mai degraba drept o moneda de schimb decat o potentiala achizitie teritoriala. Daca Rusia decide sa mentina o instabilitate permanenta in Ucraina unei solutii diplomatice, Kremlinul ar putea pastra estul Ucrainei drept un teritoriu contestat in permanenta, o versiune mai mare a bataii de cap politice si de securitate reprezentata de republica separatista a Transnistriei.

Este clar ca Rusia considera situatia din estul Ucrainei in interesul sau, cel putin in forma pe care o poate controla. Ar fi insa o greseala, totusi, ca revoltele si nemultumirea raspandite in estul Ucrainei sa fie vazute doar prin prisma manipularii Kremlinului.

Separatistii nu stiu ce urmeaza dupa referendum: Ucraina, Rusia sau independenti?

Locuitorii din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk, au participat, duminica, la un referendum extrem de contestat, privind autoguvernarea si independenta de autoritatile de la Kiev. Separatistii prorusi au organizat consultarea populara in ciuda impotrivirii guvernului de la Kiev, a comunitatii internationale, chiar si a presedintelui rus Vladimir Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin separatisti Ucraina, #separatisti prorusi Ucraina, #referendum independenta Donetk, #referendum Ucraina , #presedinte Rusia