Europa de Est trebuie sa se pregateasca de o lunga lupta cu Putin

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 12:59
15522 citiri
Europa de Est trebuie sa se pregateasca de o lunga lupta cu Putin

In urma cu doar doua saptamani, dupa o invazie a soldatilor rusi in Ucraina, toti comentatorii vorbeau despre o intoarcere a anilor '30 in Europa. De indata ce presedintele american Barack Obama a anuntat ca SUA sunt in razboi cu Statul Islamic, Ucraina si amenintarea la adresa Europei au fost trecute in plan secund.

Aceasta lipsa de coerenta a atentiei presei foloseste Chinei si Rusiei, este de parere Robert D. Kaplan, intr-o analiza publicata de Forbes.

Daca atentia Americii se indreapta din nou spre Orientul Mijlociu, China isi va extinde mai usor dominatia in Pacificul de Vest, iar calea Rusiei catre o influenta crescuta in centrul si estul Europei este deschisa, crede expertul.

Asa s-a intamplat in deceniul de dupa atentatele de la 11 septembrie, impotriva SUA. In timp ce America era preocupata de Irak si Afganistan, fortele navale chineze au devenit un factor geopolitic important in estul Asiei, amenintand aliatii americanilor.

Se va intampla la fel acum? Depinde cat de disciplinate sunt Casa Alba, Departamentul de Stat si Pentagonul. Puterea este definita, partial, si de atentia pe care latura executiva o poate dedica unei anumite probleme. Daca ramura executiva este permanent distrasa de o problema in detrimentul altora, atunci este vorba despre o diminuare a puterii Americii.

Realitatea geopoliticii secolului XXI este simultaneitatea: multe conflicte diferite au loc in regiuni diferite in acelasi timp si toate trebuie gestionate. Si agresiunea rusa in Europa si cea chineza in Asia pot fi, pe termen lung, de importanta infinit mai mare decat Statul Islamic din Orientul Mijlociu.

Inapoi, asadar, la temerile privind reintoarcerea Europei anilor '30. Premisa contine un sambure de adevar, spune analistul. Presedintele rus Vladimir Putin poate ca nu se compara cu Adolf Hitler, dar va continua sa forteze in directia vestului pana cand va fi oprit.

Scopul lui Putin nu este recrearea Pactului de la Varsovia, prea scump si necesitand prea multa atentie din partea Moscovei. Putin doreste o zona mai traditionala de influenta in Europa, avand in vedere ca Rusia a fost invadata dinspre vest in istorie nu numai de francezi si germani, ci si de suedezi, lituanieni si polonezi.

De cativa ani, se atrage atentia ca rusii profita de problemele Europei pentru a achizitiona tot ce le pica in mana: banci, retele de electricitate, infrastructura etc. In tot acest timp, o Europa instabila financiar a avut mai putina putere politica pentru a atrage tari precum Moldova, Serbia, Bulgaria si Ucraina. Astfel s-a cladit influenta rusa in Europa de Est si Centrala inainte de criza ucraineana din 2014.

Analistul demonstreaza ca Ucraina conteaza mai putin pentru Europa decat pentru Putin si ca europenii au la dispozitie putine parghii si prea putina determinare pentru a inversa tendinta actuala. Puterea NATO este in cele din urma o reflectare a bugetelor apararii tarilor membre, deci chiar si in conditile intaririi fortelor de reactie rapida din estul Europei, investitiile in aparare, acolo unde sunt agreate, nu depasesc 2% din PIB. Europa ramane un spatiu geopolitic pacifist, deci fara a reprezenta o amenintare pentru Rusia.

Nici SUA nu vor trimite trupe in Ucraina, nici nu vor bombarda separatistii din aer, intrucat publicul american este mai putin dispus sa apere Europa de Rusia decat era dispus sa apere continental impotriva URSS.

Putin stie toate aceste lucruri si va continua sa ii sustina pe separatisti. Va continua sa foloseasca diverse modalitati de subversiune pentru a submina guvernul de la Kiev si pe cel din Moldova invecinata. Va continua sa incerce sa submineze alte state slabe precum Serbia si Bulgaria si va incerca sa procedeze la fel de la baltice la Caucaz.

Atata vreme cat economia Rusiei si ambivalenta Occidentului ii permit, va continua aceasta operatiune. Indiferent ce efect vor avea sanctiunile, poporul rus s-a dovedit, istoric vorbind, capabil sa suporte cu stoicism vicisitudinile, atata vreme cat la mijloc este o cauza nationalista.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Putin criza Ucraina, #Putin agresiune Europa , #presedinte Rusia