Gloria nu tine de foame. Putin da semne ca ar putea sa nu mai candideze anul viitor

Joi, 14 Septembrie 2017, ora 13:54
23595 citiri
Gloria nu tine de foame. Putin da semne ca ar putea sa nu mai candideze anul viitor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Angela Merkel e virtual castigatoare a alegerilor parlamentare care vor avea loc in Germania in data de 24 septembrie. Va fi sustinuta de CDU (Uniunea Crestin Democrata) pentru inca patru ani la conducerea celei mai puternice economii a Europei.

Aceasta e o veste proasta pentru Vladimir Putin. Dupa ce anul 2016 i-a adus pe tava doua evenimente senzationale care anuntau iminenta prabusire a Uniunii Europene - referendumul pentru Brexit si ruperea legaturii dintre Batranul Continent si SUA prin venirea lui Donald Trump la Casa Alba, anul 2017 nu a continuat in sensul trasat de violenta propaganda a Kremlinului si de razboiul hibrid.

A aparut o reactie puternica de aparare care a dus la izolarea lui Trump la Casa Alba si inasprirea de catre Congresul SUA a sanctiunilor impotriva Rusiei urmata de izolarea miscarilor populiste din Europa prin venirea la putere a centristului Emmanuel Macron, in Franta si perpetuarea la putere a Angelei Merkel, in Germania.

Dupa socul din 2016, Uniunea Europeana pare intarita atat economic, pentru prima data dupa doua decenii somajul scade, iar toate statele membre inregistreaza crestere economica, dar si politic, prin realizarea unei aliante pro-europene intre Franta si Germania, crearea integrarii institutionale cu mai multe viteze si avansarea unor discutii de formare a unei armate comune.

Mesajul suna fals, iar norii de furtuna se aduna

Vladimir Putin se afla in pierdere de popularitate atat pe plan intern, cat si pe plan international. Rusia e izolata din punct de vedere comercial, iar dezvoltarea tarii stagneaza.

"In ciuda imaginii puternice si a unei ofensive a sarmului sau, forta de a guverna a presedintelui Vladimir Putin incepe sa-si arate varsta. Rusia se confrunta cu o periculoasa miscare de protest la adresa sistemului implementat de Putin, iar el a raspuns cu decizii de mana-forte si aparitii publice inteligente.

Mesajul care vine de la Kremlin e clar: Putin este un lider puternic si un om din popor. Dar mesajul incepe sa sune a gol si nori de furtuna se strang la orizont", se arata intr-o analiza Stratfor, publicata la sfarsitul lunii iunie 2017.

In 2017, pentru prima data a avut loc un protest concomitent in mai multe orase din Rusia, realizat de Alexandr Navalnii, liderul Opozitiei, care foloseste comunicarea digitala, retelele sociale si are sprijinul generatiei tinere pentru a i se opune lui Vladimir Putin.

Dupa un deceniu, puterea politica din Rusia s-a militarizat, iar presiunea pe care o pune Kremlinul asupra democratiilor din Vest are la baza aceasta strategie de cazarma creata de Putin, un fost ofiter KGB, care si-a propus sa refaca puterea si influenta de care se bucura URSS in timpul Razboiului Rece.

Singura intalnire dintre Putin si Trump a fost una care l-a pus intr-o postura de inferioritate pe liderul american - Foto: Hepta.ro

"In ultimii zece ani, Rusia a manifestat un grad impresionant de integrare politico-militara in urmarirea obiectivelor sale de stat.

Departe de a fi o improvizatie sau oportunista, extinderea puterii militare a Rusiei este o activitate coerenta si orientata spre scop, menita sa conteste dominanta occidentala a unei ordini internationale pe care conducerea statului rus o percepe ca fiind daunatoare intereselor sale", scrie James Sherr, in studiul intitulat Militarizarea politicii rusesti, publicat de Transatlantic Academy in 2017.

Un dictator modern

Vladimir Putin e la carma Rusiei din 1999, prima data ca prim-ministru, apoi, ca sef de stat dupa retragerea lui Boris Eltin.

Dupa 18 ani, in care a alternat functia de presedinte cu cea de prim-ministru, Putin a condus cu mana forte, fiind un lider autocrat, varianta moderna a dictatorului, eliminandu-si fizic inamicii politici, cand a fost nevoie.

Conduce printr-o imbinare de frica, oferirea de oportunitati de afaceri apropiatilor si detinerea celor mai bune informatii obtinute de armatele de spioni FSB si GRU.

Prin aceasta putere absoluta pe care o exercita de aproape doua decenii, Putin a reusit sa anexeze Crimeea, strategica peninsula care-i ofera acces la Marea Neagra, dar sa joace si un rol militar important in conflictul din Siria, sustinandu-l pe Bashar-al-Assad, dictatorul acuzat de folosirea armelor chimice impotriva propriilor cetateni.

Un mare esec al lui Vladimir Putin este pierderea influentei politice in Ucraina, ceea ce a dus la declansarea conflictului la granita de est si crearea trupelor de separatisti rusi care lupta cu armata ucraineana.

Anul viitor vor fi alegeri prezidentiale, iar Vladimir Putin poate fi ales pentru un nou mandat de sase ani. Conform Constitutiei din Rusia, o persoana poate fi presedinte doua mandate consecutive de cate sase ani. Legea fundamentala poate suferi modificari la o adica, asa cum s-a intamplat in 2008, in timp ce Medvedev era presedinte si Putin, prim-ministru. Mandatul de patru ani a fost transformat in unul de sase.

Nimic nu-l poate opri pe actualul sef de la Kremlin sa ramana la putere cel putin pana in 2024. Singurul care o poate face in acest moment este doar el.

Intrebat in mai multe randuri daca va candida la alegerile generale de anul viitor, Vladimir Putin a raspuns ca nu s-a decis inca. Iar acesta s-ar putea sa fie un raspuns cinstit.

Incepe un nou razboi sau se retrage

Puterea actualului lider nu se bazeaza pe o doctrina politica universala cum a fost comunismul. Nu poate promite fericire eterna alegatorilor sau o lume perfecta, egalitate si alte concepte utopice cum faceau liderii comunisti.

Lumea s-a schimbat, iar intr-o lume a tehnologiei si a comunicarii in timp real astfel de concepte nu mai pot crea aderenta.

Vladimir Putin s-a mentinut la putere promitandu-le rusilor ca va readuce gloria de altadata, iar tot aparatul mass-media a bombardat publicul cu mesaje razboinice, cu imagini de lupta, defilari si discursuri belicoase, dar cat se poate merge pe aceasta linie de propaganda?

Chiar daca oamenii au inteles ca Rusia s-a intors la gloria de altadata, economia stagneaza, rubla se devalorizeaza, coruptia e prezenta la tot pasul, iar oligarhii dreneaza toti banii. Gloria nu tine de foame.

In acest punct, Vladimir Putin trebuie sa decida daca incepe un nou razboi sau daca se retrage, lasand mostenire incercarea unei apropieri de Occident si cea de modernizare a clasei politice si a economiei.

Dar ambele decizii sunt riscante, numai ca-ntr-un razboi ar putea pierde tot - popularitate, influenta, bogatie, pe cand, printr-o retragere, si-ar pastra averea si o parte din influenta fara a mai fi responsabil de un eventual nou esec al Rusiei.

Apar tot mai multe dovezi ca agentii rusi au folosit Facebook pentru a face propaganda politica in favoarea lui Donald Trump - Foto: Hepta.ro

Inamicul numarul unu al Americii

Vladimir Putin, dupa ce s-a amestecat in procesul electoral din SUA, nu mai are nicio sansa sa imbunatateasca relatiile Rusiei cu America atat timp cat el se va afla la Kremlin.

Toate agentiile de informatii din SUA si ale partenerilor lor lucreaza pentru a strange dovezi ca Trump a ajuns la Casa Alba fiind sprijinit de Kremlin. Cand adevarul va fi spus pana la capat, Putin va deveni inamicul numarul unu al Americii si nu va mai beneficia de niciun fel de intelegere.

"Agentii rusi, cu identitati false, au folosit instrumentul de gestionare a evenimentelor al platformei sociale Facebook pentru organizarea si promovarea protestelor politice din SUA, inclusiv un protest anti-imigranti, anti-musulmani din august 2016 in Idaho", se arata intr-un articol exclusiv publicat de Daily Beast.

Aceasta ar putea fi explicatia aparitiei mai multor semnale ca Putin se gandeste la posibilitatea de a nu candida la alegerile prezidentiale de anul viitor. Pentru prima data de la declansarea conflictului din estul Ucrainei, Vladimir Putin a fost de acord sa accepte ca militarii ONU sa fie plasati pe granita ca trupe tampon intre separatisti si armata ucraineana.

Al doilea semnal important a fost faptul ca Partidul Rusia Unita a pierdut alegerile in districtul central al Moscovei, acolo unde locuieste si voteaza Putin. Castigatorii sunt liberalii din opozitie, care au mai cucerit cateva districte din orasele mari ale Rusiei.

La nivel de tara, Rusia Unita, partidul prezidential, a castigat fara probleme alegerile regionale, dar infrangerea suferita in fieful lui Putin reprezinta o mare umilinta pentru liderul rus.

"Aceasta e o noua era pentru politica din Rusia. Lumea e socata. Este un simbol atat de puternic faptul ca Opozitia controleaza acum districtul in care voteaza Putin", a declarat Vitali Shkliarov, un important consultant politic de origine rusa, care a lucrat si pentru candidatul democrat Bernie Sanders, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Vladimir Putin are deschise mai multe fronturi si asteapta sa vada care va fi contextul politic de anul viitor. Daca va avea sansa si sustinerea informala pentru un nou mandat, va candida. Daca lucrurile merg rau in SUA pentru Trump, iar acuzatiile de manipulare ale alegerilor continua atat in SUA cat si in Europa, exista sansa sa se retraga.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#Putin alegeri Rusia retragere, #Putin relatii Europa SUA Rusia, #Putin razboi Ucraina , #presedinte Rusia