Paradox marca Putin: De ce saracia nu-i infurie destul pe rusi ca sa se revolte

Sambata, 27 Februarie 2016, ora 19:39
9293 citiri
Paradox marca Putin: De ce saracia nu-i infurie destul pe rusi ca sa se revolte
Foto: Arhiva Kremlin.ru

Rusia se indreapta catre al doilea an consecutiv de recesiune. Cu toate ca problemele economice "atarna" greu si afecteaza direct populatia, presedintele Vladimir Putin are o cota uriasa de popularitate, tocmai de aceea exista sanse mari ca alegerile parlamentare din acest an sa nu fie marcate de proteste.

Bloomberg a realizat un sondaj in randul a 27 de economisti pe aceasta tema.

Astfel, rezultatele arata ca acestia cred ca exista doar 30% sanse ca alegerile parlamentare din septembrie sa conduca la proteste, asa cum s-a intamplat in 2011.

Rusii s-au saturat! Protest masiv la Moscova: Nu razboiului din Ucraina, opriti minciunile lui Putin

Rusii ii pregatesc lui Putin o revolutie colorata?

Probleme pentru Putin la el acasa: Se confrunta cu primele proteste ale muncitorilor

Rusia, una dintre cele cinci tari in curs de dezvoltare care organizeaza alegeri in acest an, a avut parte pana acum doar de manifestatii sporadice, spre deosebire de tari precum India sau Brazilia, care au fost tulburate de revolte si demonstratii ample.

Insa exceptiile nu se termina aici. Cu toate ca se confrunta cu una dintre cele mai dificile probleme din toti cei 16 ani de cand este la putere, anume recesiunea, Vladimir Putin are in continuare o cota de popularitate uriasa, care s-a mentinut in ciuda atacurilor aeriene din Siria si conflictul din Ucraina.

"Reactiile politice la deciziile liderului de la Kremlin vor deveni din ce in ce mai apatice. Exista multi care pot fi aratati drept tapi ispasitori", considera Wolf-Fabian Hungerland, economist la Berenberg Bank din Hamburg.

Cele mai recente sondaje de opinie arata ca aliatii lui Putin de la partidul Rusia Unita ar castiga alegerile, iar diferenta fata de urmatoarea formatiune politica este de 29%.

Increderea in Putin a crescut foarte mult in ultimii ani, avand in vedere ca in 2011 si 2012 zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta fata de revenirea lui in functia de presedinte.

Dar cum a reusit liderul de la Kremlin acest lucru?

Putin s-a folosit de criza din Ucraina pentru a distrage atentia poporului de la problemele interne. De asemenea, a inchis rapid gura criticilor, care au fost "zdrobiti" de masinaria de propaganda.

Si uite-asa, in ianuarie 2016, presedintele rus se bucura de sustinerea a 82% din populatie, potrivit unui sondaj realizat de firma de cercetare a pietei Levada Center.

Istoria nu se va repeta de data asta

"Nu credem ca vom vedea in acest an proteste masive ca cele din perioada 2011-2012. Totusi, posibil sa existe critici din ce in ce mai multe din partea unor grupuri, daca problemele vor apasa si mai greu asupra populatiei", arata Andreas Schwabe, economist la Raiffeisen Bank International AG din Viena.

Avand in vedere ca tara lor trece prin cea mai lunga perioada de recesiune din ultimele doua decenii, milioane de rusi se afla sub pragul saraciei, ca urmare a masurilor de austeritate luate de Kremlin pentru a atenua efectele crizei economice, cauzate in cea mai mare parte de sanctiunile Occidentului, de scaderea pretului petrolului si de prabusirea rublei.

Deprecierea rublei a schimbat economia si viata rusilor pentru totdeauna (Grafice)

Rusia recunoaste: E lovita drastic de sanctiuni si de prabusirea pretului petrolului

O contractie mai adanca

Produsul Intern Brut (PIB) al Rusiei se va contracta cu 1,5% in 2016, arata sondajul realizat de Bloomberg in randul celor 27 de economisti. Totusi, tara lui Vladimir Putin si-ar putea reveni in 2017, avand in vedere ca estimarile arata un avans de 1,2% al PIB-ului.

De asemenea, in primele doua luni din acest an, rubla s-a depreciat cu mai bine de 2% fata de dolar, declin ce se adauga la cel de 20% inregistrat in 2015.

Probabilitatea sa existe tensiuni care sa zguduie scena politica din Rusia este mai mica decat la alegerile precedente, deoarece "relatiile dintre Kremlin si statele din jur s-au racit, ceea ce va indemna oamenii sa fie mai uniti si sa sprijine guvernul in demersurile sale", considera si Cristian Maggio, economist la Toronto Dominion Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#Rusia economie alegeri, #Rusia alegeri 2016, #Rusia recesiune 2016, #Rusia probleme economice, #Rusia economie 2016 , #presedinte Rusia