Ultima carte din maneca presedintelui Putin

Joi, 28 August 2014, ora 20:33
11681 citiri
Ultima carte din maneca presedintelui Putin
Foto: Active News

Este greu sa ghicesti daca presedintele Putin vede cumva vreo luminita la capatul tunelului, in care a intrat de buna voie si nesilit de nimeni. Planul initial era sa-si lumineze tunelul cu reflectorul Ianukovici si sa preia Ucraina ca pe tava, dar a dat gres.

Fireste, daca da gres planul "A", incerci planul "B". In momentul cand a demarat insa planul "B", s-a dovedit ca inhatarea tarii pe felii este mai complicata decat daca ar fi inghitit-o dintr-o data, iar reactia internationala nu poate fi calcata in picioare sau ascunsa sub pres.

Crimeea, un cui in talpa Kremlinului

Probabil ca presedintele rus n-a inteles raportul de forte. Inclestarea militara pe care o tatoneaza e anacronica, iar inclestarea economica arata ca Rusia este totusi prea slaba ca sa tina piept Occidentului.

PIB al Rusiei se ridica la 2.000 de miliarde de dolari, iar populatia la 143 milioane, in timp ce Occidentul, luat in ansamblu, are un PIB de 34.000 de miliarde de euro si o populatie de 822 de milioane de oameni, comenteaza Project Syndicate.

Chiar si in zilele de glorie ale Uniunii Sovietice, economia ei era de patru ori mai mica decat a Statelor Unite, desi cu cheltuielile militare se afla la paritate, in detrimentul propriei populatii infometate.

Astazi insa balanta de putere sta mai rau. Economia Rusiei este slabita si echipamentul invechit. Rusia depinde de tehnologiile de varf ale Occidentului, fara care are sanse sa bata multa vreme pasul pe loc. Succesul intern obtinut prin acapararea Crimeii da imagine rea in exterior.

Crimeea i-a creat o situatie fara iesire si tot fara iesire este situatia din estul Ucrainei, unde Putin a incercat sa acorde asistenta militara, deghizata ca ajutor umanitar, iar acum isi da arama pe fata, acordand-o nedeghizata. La meme Janette!

Numai tuneluri fara nicio luminita

Nu e clar unde poate duce drumul pe care a pornit Kremlinul, dar un lucru este limpede: daca nu face pasi semnificativi inapoi, nici Occidentul nu va da indarat, iar sanctiunile, promise tot mai drastice, vor deveni tot mai dureroase.

Nu incape indoiala ca presedinele Putin se simte tot mai incoltit si tot mai eliminat din clubul tarilor dezvoltate. In replica, incearca sa-si fac propriul club cu cine o fi si sa dezvolte institutii multipolare, cu care da semnal ca ar ameninta institutiile Occidentale.

Ce eroare! Are deja experienta din 2001, cand injgheba Organizatia de Cooperare de la Shanghai (SCO), incluzand Rusia, China si patru state foste sovietice din Asia, ceva infiintat atunci cu surle si trambite, dar fara rezultate notabile pana acum.

Si-a dat probabil seama ca a intrat intr-un alt tunel fara vreo luminita la capatul lui si a demarat luna trecuta, tot cu surle si trambite, un fel de replica la Banca Mondiala si la FMI, antrenand cinci state: Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, pe scurt BRICS.

Este putin probabil ca presedintele Putin va reusi sa-si consolideze pozitiile din Ucraina (inlusiv Crimeea) din asemenea constructii fantoma, incercand sa inainteze astfel pe drumul pornit, iar orice retragere ar avea darul sa-i strice tot creditul intern pe care l-a castigat dupa ocuparea Crimeii.

Daca insa nu se retrage, este clar ca il asteapta noi sanctiuni ale caror proportii si consecinte nu le poate prevedea. Efectele sanctiunilor de pana acum le-a putut masca fierbandu-le in suc propriu, dar in momentul cand acestea devin grele si lovesc economia, insusi electoratul care-l crediteaza astazi se va simti dezamagit.

Ultima carte

Chiar in aceste ore, liderul de la Kremlin dovedeste ca nu mai are ce carte sa joace si o incearca pe cea militara. S-ar putea sa fie ultima.

Probabil nu sesizeaza ce are de invatat de la liderii aventurismului politic al URSS din trecut, ca sa nu amintesc trista memorie din secolul trecut. Cand, in 1964, Nikita Hrusciov s-a vazut incoltit, chiar colegii sai din Comitetul Central l-au fortat sa demisioneze - printr-o actiune informala - iar popularitatea interna, pe care se bizuia, i s-a stins brusc.

Istoria arata ca aventurismul politic nu se termina bine, iar aventurierii, pe masura ce simt ca li se apropie scadenta, accelereaza ritmul, actioneza violent, nu mai tin seama de reguli si de legi, lovesc in toate directiile.

Faptele lasa de banuit ca presedintele Putin se apropie cu pasi rapizi spre aceasta faza.

Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Putin se confruntă cu o ”trilemă” imposibil de rezolvat, sinucigașă. Avertismentul experților americani
Războiul lui Putin din Ucraina s-a prelungit foarte mult, iar durata sa a trecut de pragul a 26 de luni, fără ca dictatorul rus să dea vreun semn că ar renunța la conflictul sângeros....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Vladimir Putin presedinte Rusia, #Putin Ucraina razboi, #Putin invazie Ucraina , #presedinte Rusia