Cum a ajuns "Chirurgul", un motociclist tatuat, simbolul patriotismului in Rusia

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 23:18
9351 citiri
Cum a ajuns "Chirurgul", un motociclist tatuat, simbolul patriotismului in Rusia
Foto:blogs.voanews.com

Un motociclist in vesta de piele, plin de tatuaje in jurul gatului, nu este chiar genul de om pe care ni-l imaginam ca prieten al lui Putin.

Nici Alexander "Chirurgul" Zaldostano, liderul undei bande de motociclisti - "Lupii Noptii" -, nu isi imagina ca va ajunge asa apropiat de liderul de la Kremlin, scrie National Post.

"Am crezut ca e o gluma si am pus telefonul jos", isi aminteste acesta momentul in care a primit pentru prima data un telefon de la biroul lui Putin. "O femeie cu o voce de gheata m-a sunat inapoi. 'Se pare ca ai inteles gresit', mi-a spus", adauga motociclistul.

A doua zi, Putin, pe vremea aceea premier al Rusiei, le-a cerut "Lupilor Noptii" o discutie televizata intr-un sediu dintr-o suburbie a Moscovei.

"Lupul" din umbra lui Vladimir Putin - cine e cel mai fidel aghiotant al presedintelui Rusiei

Asta se intampla in 2009. Sase ani mai tarziu, Zaldostanov, in varsta de 52 de ani, a devenit un simbol al "patriotilor rusi". El respinge cu inversunare toate valorile occidentale si este respectat si sustinut de numeroare persoane publice de la Moscova.

In ianuarie, el a fost unul dintre fondatorii anti-Maidan, un grup infiintat pentru a contracara orice incercare de a scoate rusii pe strazi, in semn de protest fata de politice regimului Putin.

"Sunt gata sa ma arunc in fata unei mitraliere", a declarat motociclistul in primul sau interviu pentru un ziar britanic. El si Putin au avut numeroase intalniri, uneori in public, alteori in resedinta privata a lui Putin.

Analistii sugereaza ca Putin a fost mai mult decat fericit sa exploateze sentimente ale "Chirugului" pe care liderul de la Kremlin le exprima mai putin in public: homofobia si admiratia pentru Stalin.

Motociclistul se declara impotriva "poponarilor" si sustine ca Stalin a fost "figura istorica si mistica suprema de care dusmanii Rusiei se tem inca, in ciuda faptului ca acesta este mort". Liderii occidentali, in schimb, sunt descrisi drept "satanisti cinici".

"Lupii de noapte" au fost aplaudati de sustinatorii lui Putin dupa ce au trimis ajutoare pentru separatistii pro-rusi din Ucraina.

Cum ii pedepsesc americanii pe motociclistii lui Putin

Totusi, motociclistul nu a devenit asa usor simbol national. Mai intai, Putin a vizitat sediul "Lupilor Noptii". Liderul de la Kremlin a participat ulterior la evenimentele motociclistilor si chiar a mers pe un triciclu Harley Davidson.

In cele din urma, in 2013, presedintele i-a acordat lui Zaldostanov Ordinul de Onoare. Medalia de stat - care atarna pe vesta lui - a fost acordata pentru "munca activa in cresterea simtului patriotic al tinerilor".

Acum, el si colegii sai motociclisti sunt gata sa inabuse orice miscare impotriva lui Putin, pe care il descriu ca pe "un ghid spiritual".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Alexander Zaldostanov motociclisti Putin, #Alexander Zaldostanov agiotant Putin , #presedinte Rusia