Cum controleaza Putin presa rusa

Autor: Ana Ilie
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 17:28
3579 citiri
Cum controleaza Putin presa rusa
Foto: Kremlin

Guvernul rus se foloseste de presa pentru a convinge publicul de corectitudinea politicilor sale interne si internationale. Cel mai recent exemplu este cel al prezentatoarei meteo de la canalul de stat Rossiya24 TV, care a anuntat la cateva zile dupa inceperea campaniei ruse din Siria ca vremea este perfecta pentru bombardamentele operatiunii aeriene.

Aceasta practica a Kremlinului a crescut in intensitate de la inceputul conflictului din Ucraina, anul trecut, noteaza Natalia Rostova, critic al presei ruse, intr-un interviu acordat Huffington Post.

Rostova a fost invitata la Scoala de Jurnalism a Universitatii Berkeley si scrie la publicatia moscovita online Slon.ru, dar este si autor al Gorbymedia.com, proiect de cercetare cu privire la presa rusa in era fostului presedinte Mihail Gorbaciov.

Cum ar putea Rusia sa taie accesul la Internet pentru aproape toata lumea

Experta spune ca in general presa rusa infatiseaza evenimentele din punctul de vedere al lui Vladimir Putin. "Acesta are acces nelimitat la presa si aceasta explica tot ce se intampla conform comunicatului sau oficial. Nu conteaza daca e razboiul din Siria sau alt subiect", arata Rostova.

Inca de la venirea sa la putere in 2000, Putin a adus sub controlul sau aproape toate televiziunile, numeste (oficial sau neoficial) redactorii sefi si directorii generali. In ceea ce priveste asa-zisa presa independenta, spune experta, institutiile mici si necontrolate de stat au in general un acord intre Kremlin, proprietar si redactorul sef. Redactorii si directorii au intalniri saptamanale cu administratia prezidentala pentru a discuta evenimentele viitoare, ce va fi semnificativ in saptamana ce urmeaza, ce vrea administratia sa beneficieze de acoperire.

Esec lamentabil al propagandei lui Putin: Stire falsa de pe "frontul din Ucraina", deconspirata

Rusii obisnuiti sustin ca libertatea presei nu este importanta pentru ei si sunt in general de acord cu ideea de cenzura si ca statul sa detina presa, mai spune aceasta.

In acelasi timp, insa, spune experta, jurnalistii au inselat increderea rusilor. Daca la inceputul anilor '90 erau considerati adevarati Mesia, unii au devenit parlamentari si s-a dovedit ca sunt fie vanduti, fie corupti. De-a lungul timpului, s-a demonstrat ca e simplu sa cumperi ziaristii.

Mai mult, numarul cititorilor care isi iau informatiile din publicatii critice la adresa statului nu depaseste 5% si mult mai putini se informeaza de pe retelele de socializare.

In aceste zile, ultima speranta pentru integritate editoriala a fost distrusa, dupa ce a fost elaborata o noua lege ce arata ca publicatiile nu pot fi detinute decat in proportie de 20% de straini.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Putin control presa, #Putin presa rusa , #presedinte Rusia