De ce Putin si Kim Jong Un nu sunt atat de diferiti: Sindromul "Nu ma atinge, sunt nebun!"

Duminica, 30 August 2015, ora 19:25
4864 citiri
De ce Putin si Kim Jong Un nu sunt atat de diferiti: Sindromul "Nu ma atinge, sunt nebun!"
Foto: Kremlin

Comunitatea internationala rasufla usurata dupa ce Coreea de Nord a ajuns la un acord cu Sudul, dupa incidentul de saptamana trecuta de la frontiera dintre cele doua tari, cand Phenianul a tras un obuz, iar sud-coreenii au raspuns cu focuri de artilerie.

Conflictul s-a incheiat fara ca noi ostilitati sa erupa, ba mai mult, cele doua Corei s-au declarat dispuse sa continue dialogul si sa isi consolideze relatiile, inghetate din anul 2010.

Ca rezultat, cea mai recenta runda din jocul preferat al liderului nord-coreean Kim Jong Un - si anume sa se joace cu nervii comunitatii internationale - s-a incheiat cu o remiza, iar razboiul cu care a tot amenintat zilele trecute nu s-a mai materialziat, scrie Alexander Golts intr-un articol publicat pe Moscow Times.

Golts este redactorul-sef al publicatiei online ruse Iezhednevni Zhurnal, care publica analize si interviuri cu personalitati din domeniul securitatii si care adesea este critica fata de actiunile Kremlinului.

Amenintarile cu razboiul nuclear ale lui Kim Jong Un nu reprezinta o premiera. Anterior incaierarii de la granita, liderul de la Phenian a acuzat ca un exercitiu militar comun intre Statele Unite si Coreea de Sud, organizat in fiecare an, este un gest provocator pentru tara sa.

Manevrele respective, la care au participat 30.000 de trupe americane si 50.000 din partea Coreei de Sud, au inclus inclusiv scenarii de raspuns la o invazie ipotetica a armatei Phenianului.

Dictatorul nord-coreean a avertizat chiar si ca va folosi o arma inca "necunoscuta lumii", daca Washington si Seul nu renunta la exercitiile militare.

La randul sau, Coreea de Sud a amenintat ca va "raspunde puternic" daca va fi atacata. Tensiunile au continuat sa escaladeze pana cand frontiera s-a transformat in scenariu de razboi.

In acel moment, lumea a inghetat. Faptul ca Phenianul are arme nucleare a facut ca schimbul de focuri sa nu fie un simplu conflict local, arata Golts. Unii experti cred ca rachetele Coreei de Nord pot ajunge chiar si pana in Alaska.

In ceea ce priveste Rusia, terenul pentru teste al Coreei de Nord se afla la doar cateva sute de kilometri de frontiera acestei tari. Orice confruntarea din Peninsula Coreeana vine la pachet cu amenintari de securitate la adresa Rusiei.

Pe de alta parte, toate manevrele militare pe care le desfasoara Rusia in partea de est se refera la scenarii precum "o catastrofa ecologica" sau un val de mii de refugiati in eventualitatea unui razboi nuclear in Peninsula Coreeana.

Rusia reactioneaza timid

Totusi, Ministerul de Externe din Rusia - care este recunoscut pentru afirmatiile amenintatoare -, din diverse motive, a facut o declaratie extrem de timida prin care a indemnat cele doua Corei sa isi pastreze calmul si sa actioneze responsabil.

Si, din aceleasi diverse motive, continua Alexander Golts, Moscova nu s-a grabit sa condamne Phenianul pentru amenintarile ca va declansa un razboi nuclear la frontiera Rusiei.

Fireste, Moscova nu putea decat sa se bucure ca cineva infrunta in mod direct Washingtonul si aduce in discutie posibilitatea unui conflict nuclear impotriva vointei Statelor Unite, sustine jurnalistul specializat in problematici de securitate.

Insa acesta nu este singurul motiv pentru retinerea de care da dovada Kremlinul. O privire mai atenta dezvaluie ca politica externa a Moscovei nu este atat de diferita de cea a Phenianului. Ambele tari actioneaza plecand de la convingerea ca sunt unice, exclusiviste.

Rusia crede cu putere in excelenta sa, iar acest lucru intareste credinta in independenta absoluta a tarii. Presedintele Vladimir Putin sustine cu mandrie ca Rusia este una dintre putine tari din lume cu suveranitate absoluta, cu alte cuvinte, alte tari nu o pot influenta in niciun fel.

Ba mai mult, cetatenii Rusiei nu au niciun cuvant de spus in procesul de luare a deciziilor, iar oficialii de la Kremlin au spus in repetate randuri ca liderii tarilor occidentale sunt prea dependenti de votantii lor.

In mod clar, nici dinastia Kim a Coreei de Nord nu este prea dependenta de nefericitii sai cetateni. Dintr-un capriciu, dictatorul de la Phenian poate condamna pana la ultimul nord-coreean la foamete pe viata sau arunca tara intr-un conflict nuclear.

"Nu ma atinge, sunt nebun!"

Sistemul de valori anti-occidentale pe care il impartasesc Moscova si Phenian face ca ambele state sa fie impredictibile, subliniaza Golts. De fapt, cine poate prezice actiunile unor lideri care iau in calcul sa isi sacrifice nu doar cetatenii, ci si propriile vieti?, se intreaba acesta.

Pentru astfel de conducatori, mandria - sau, dupa cum sustin unii specialisti, rezultatul unui complex de inferioritate - prevaleaza in fata bunastarii propriului popor.

Putin s-a simtit ofensat cand Occidentul a ignorat interesele sale in timpul schimbarii de putere de la Kiev si a raspuns prin anexarea Crimeii si declansarea unui conflict in estul Ucrainei. Kim Jong Un a raspuns cu focuri de artilerie la propaganda Coreei de Sud.

Atat Moscova, cat si Phenianul, comenteaza specialistul, isi "flutura" constant armele nucleare. Atat Kim Jong Un, cat si Putin - totusi intr-o masura mai mica - au reusit sa transmita lumii intregi acelasi semnal: "Nu ma atinge, sunt nebun!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Putin Kim Jong Un, #Putin seamana Kim Jong, #Rusia Coreea Nord , #presedinte Rusia