Declinul puterii lui Vladimir Putin

Duminica, 29 Martie 2015, ora 15:27
12028 citiri
Declinul puterii lui Vladimir Putin
Foto: Hepta.ro

Puterea presedintelui rus Vladimir Putin este in declin. Dupa ce liderul de la Kremlin a ajutat la construirea clasei mijlocii aspirationale, acest lucru ar putea duce in cele din urma la pierzania sa.

Pana de curand, Vladimir Putin era o prezenta obisnuita pe lista celor mai puternici oameni ai lumii, aminteste Moises Naim, intr-un articol pentru revista Fortune.

Pe parcursul unei "domnii" de aproape 16 ani, marca lui Vladimir Putin la conducerea tarii i-a adus o larga popularitate in Rusia si chiar a provocat admiratie in strainatate, lucru subliniat inclusiv de faptul ca publicatie Time l-a desemnat "Omul Anului 2007".

Noaptea care l-a schimbat pe Vladimir Putin: Trauma care explica tot ce este astazi liderul rus (Galerie foto)

"Ia o decizie si tot el o executa - rapid. Si apoi toata lumea reactioneaza. Asta este ceea numesti un lider", a spus fostul primar al orasului New York, Rudolph Giuliani, anul trecut.

In plus, dupa Forumul Economic Mondial de la Davos, din anul 2009, unde a sustinut un discurs, Vladimir Putin a fost numit de directorul uneia dintre cele mai mari companii din lume "pur si simplu prea puternic".

Si asa a fost presedintele Rusiei pana in prezent, dar acum vremurile se schimba, iar desi Putin continua sa exercite putere imensa, este mai putin decat inainte. Liderul rus este clar mai constrans decat in orice moment de la preluarea mandatului de presedinte, pe masura ce numeroase schimbari care se abat asupra tarii sale fac ca pastrarea puterii sa fie mai putin sigura ca pana acum.

De ce tarul Vladimir Putin are intotdeauna dreptate

Spre deosebire de Rusia de la inceputul anilor 2000, cand Putin a initiat o epoca de ridicare economica, in prezenta tara se afla intr-o spirala descendenta. Economia este aproape de prapastia recesiunii, din cauza preturilor in scadere ale petrolului, sanctiunilor economice, iesirii masive a capitalului din tara si disparitiei investitiilor straine. Doar in 2014, rubla si-a pierdut jumatate din valoare, preturile alimentelor au crescut cu 23 la suta, iar inflatia a crescut cu 16,7 la suta.

Si asta nu este tot: Kremlinul a fost nevoit sa pompeze masiv resurse, pentru a salva de la faliment unele dintre cele mai mari companii si banci ale tarii. In plus, conflictul din estul Ucrainei i-a adus Rusiei sanctiuni si izolare de comunitatea internationala, in timp ce coruptia tarii este de notorietate: in anul 2014, tara s-a aflat pe locul 137 din 172 de tari din acest punct de vedere, la egalitate cu Iran si Nigeria.

Popularitatea si fata extrem de intunecata

Chiar si asa, rata popularitatii lui Putin se invarte in jurul unei valori uimitoare - 85 la suta. Capturarea Crimeii a fost vazuta favorabil in tara, unde cei mai multi simt ca peninsula apartine de drept Rusiei. In plus, situatia conflictuala continua de la granita cu Ucraina revigoreaza mandria nationala.

Pe plan intern, insa, o asemenea popularitate mascheaza o fata extrem de intunecata. Putin le-a facut opozantilor politici viata cel putin dificila, iar criticii sunt deseori redusi la tacere, inchisi sau chiar si mai rau. Chiar daca liderul de la Kremlin nu este direct responsabil pentru asasinarea liderului opozitiei, Boris Nemtov, a cultivat o atmosfera care descurajeaza puternic disidenta.

Cum se joaca Putin cu multimile

Kremlinul si-a consolidat controlul asupra aproape intregii media din Rusia, blocand, inchizand sau cenzurand orice manifestatie independenta a presei, precum si a Internetului. Influnta enorma a lui Putin in ce priveste mesajele difuzate in casele rusilor este evidenta intr-o tara unde 90 la suta dintre cetateni se informeaza de la televizor, iar cele trei televiziuni principale sunt controlate de stat.

Putin si pericolul de a nu tine pasul cu vremurile

Dar cat de mult va continua Putin sa se bucure de nivelul ridicat de aprobare intr-o tara atat de fragila economic si social? Presedintele rus distrage atentia publicului cu aspectele internationale, insa aceasa manevra nu va face decat sa adanceasca criza economica tot mai grava, izoland si mai mult tara de economia globala. Chiar si dupa 16 ani de putere absoluta, Putin nu este imun la fortele care vor eroda barierele ce l-au tinut pana acum in varf.

Aceste forte sunt globale: pe fiecare continent si in fiecare sector al activitatii umane, vechea ordine pierde teren. Liderii guvernamentali anterior necontestati, organizatiile militare si religioase, precum si afacerile din toata lumea sunt subminate de actori necunoscuti sau neglijati pana in prezent, asa-numitele "microputeri", iar transformarile adanci din societate conduc aceste tendinte ale globalizarii, de care nu a scapat nici Rusia.

Dupa ce fostul secretar american de stat Condoleezza Rice s-a intalnit cu tineri antreprenori in Moscova, in 2007, a remarcat ca in timp ce acestia reprezinta un procent relativ mic din populatia Rusiei, reprezinta totodata "o clasa de mijloc urbana infloritoare, cu propriile apartamente, pe care le mobileaza de la Ikea, si isi rasfata copiii la McDonald's, oameni care au asteptari diferite de la viitor".

Clasa de mijloc a Rusiei a inflorit sub conducerea lui Putin si, cel putin pana cand economia a luat o turnura negativa, era de asteptat sa continue sa creasca numeric si sa isi sporeasca standardele de viata, membrii sai devenind tot mai obisnuiti cu locuri de munca mai bine platite si cu anumite produse de lux, precum bunuri de import, electronice moderne, masini, case mai bune, servicii de sanatate si de educatie mai bune.

In timpul unei prezentari recente a importantei pe care o reprezinta presa independenta, una dintre membrele formatiei Pussy Riot, care il critica puternic pe Vladimir Putin, a spus ca "cei mai multi dintre rusi nu stiu ce face guvernul". Liderul de la Kremlin este unul dintre cei mai puternici sefi de stat din lume, insa puterea sa nu mai creste si nu mai este sigur de pozitia pe care o are, nefiind "nici pe departe", dupa cum incheie autorul articolului, un mare lider.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#putere declin Putin, #Vladimir Putin putere Rusia, #Vladimir Putin economie Rusia , #presedinte Rusia