Dreptate tarzie pentru vaduva lui Litvinenko

Joi, 24 Noiembrie 2016, ora 10:43
4329 citiri
Dreptate tarzie pentru vaduva lui Litvinenko
Foto: captura YouTube / BBC

La zece ani de la moartea la Londra a fostului agent secret rus Alexander Litvinenko, sotia lui se declara multumita de ancheta justitiei britanice.

"Sotul meu a asteptat momentul in care se va face dreptate. Chiar daca nu este o dreptate completa, pentru ca vinovatii nu se afla pe banca acuzatilor si nici nu a fost rostita sentinta, cu totii au auzit ce s-a intamplat in urma cu zece ani si cine s-a aflat in spatele acestei infractiuni", a declarat Marina Litvinenko.

Potrivit anchetei procurorilor britanici, uciderea lui Litvinenko a fost "probabil" ordonata de fostul sef al serviciilor secrete ruse FSB, Nikolai Patrusev, si "aprobata si de presedintele Putin".

Judecatorul britanic Richard Owen a transmis in ianuarie 2016 Inaltei Curti de la Londra ca fostul ofiter al serviciilor ruse de informatii ar fi fost otravit in timpul unei intalniri intr-un hotel din Londra.

Marina Litvinenko a apreciat faptul ca presedintele rus Vladimir Putin a fost mentionat ca fiind posibil implicat in cazul Litvinenko. Aceasta mentionare ar fi "in aceasta etapa" suficienta. "Pentru noi a fost o stire de mare impact", a declarat vaduva lui Litvinenko, care traieste la Londra, intr-o discutie cu Jana Nemtova (aceasta este fiica fostului lider ar opozitiei ruse Boris Nemtov, asasinat in urma cu doi ani la Moscova. Jana Nemtova este moderatoare la Deutsche Welle).

"Ne asteptam sa se spuna ca statul rus s-ar afla in spatele crimei, dar nu credeam ca vor fi rostite pe fata aceste nume foarte importante".

Alexander Litvinenko a murit pe 23 noiembrie 2006 intr-un spital din Londra in urma otravirii sale cu elementul extrem de radioactiv Poloniu-210. Fostul agent in varsta de 43 de ani l-a acuzat pe patul de moarte pe Putin ca ar fi ordonat personal asasinarea sa. Regimul de la Kremlin a respins mereu implicarea in uciderea lui Litvinenko.

Alexander Litvinenko a fost ofiter KGB si mai apoi FSB, la fel ca si presedintele Putin. In anii '90, s-a aflat in relatii apropiate cu controversatul om de afaceri rus Boris Berezovski, care ar fi influentat politica rusa printr-un popular post de televiziune.

Berezovski l-ar fi ajutat inclusiv pe Putin sa ajunga la putere, dar a cazut ulterior in dizgratia acestuia si a fugit in strainatate.

Alexander Litvinenko a acuzat FSB, printre altele, de comiterea de atentate cu bomba la Moscova si in alte orase ale Rusiei la sfarsitul anilor '90. El a fost pus sub acuzare si condamnat de mai multe ori si a fugit in anul 2000 la Londra, unde a primit azil politic in mai 2001.

Si Berezovski traia in capitala britanica in acea perioada. Cei doi erau critici vocali ai presedintelui Putin si ambii au fost condamnati in Rusia in absenta: Berezovski pentru infractiuni economice, Litvinenko pentru abuz in serviciu.

Dupa moartea lui Litvinenko, Berezovski ar fi "ajutat foarte puternic" familia fostului agent, a declarat Marina Litvinenko. Omul de afaceri a fost de asemenea gasit mort in 2013, in casa sa de langa Londra. Se presupune ca s-ar fi sinucis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ancheta moarte Litvinenko Putin , #presedinte Rusia