Exista o alta Rusie dincolo de Putin

Luni, 20 Aprilie 2015, ora 08:53
4815 citiri
Exista o alta Rusie dincolo de Putin
Foto: The Guardian

Rusia a pierdut un imperiu si deocamdata nu si-a gasit un rol. Doar rusii insisi pot decide care ar trebui sa fie acest rol, iar asta va dura un timp, considera istoricul si analistul Timothy Garton Ash.

Intr-un editorial pentru The Guardian, Ash scrie ca, in mod sigur, nu vom vedea aceasta noua Rusie pe 9 mai, cand Kremlinul aflat sub obladuirea lui Putin celebreaza 70 de ani de la ceea ce rusii numesc "marele razboi patriotic".

Putin, despre un razboi ruso-ucrainean si refacerea imperiului

Poate ca aceasta noua Rusie nu va aparea pana la 9 mai 2025, sau chiar 2045, insa nu trebuie sa renuntam la speranta ca exista o alta Rusie, dincolo de interesele lui Putin, opineaza autorul.

Expresia "a pierdut un imperiu si nu si-a gasit inca un rol" a fost aplicata pentru prima data in Marea Britanie, de catre un fost secretar de stat al SUA. Britanicii stiu la fel de bine ca oricine cat de inconfortabil poate fi sa pierzi un imperiu si sa nu iti gasesti o menire, scrie Ash. Unii ar putea sa spuna ca Marea Britanie nu a ajuns nici acum in in acel punct. De altfel, soarta a ceea ce se dorea a fi un "imperiu heartland" (inima lumii) - format din Anglia, Tara Galilor, Scotia si o mica parte din Irlanda - nu este inca decisa. Aceasta este si o tema majora in alegerile generale din Marea Britanie.

Urmatorul razboi al lui Putin va avea loc la el acasa

Cel putin aceste insule cu o istorie complicata au fost inconjurate de apa. Prin contrast, Rusia, prin contrast, a fost un "imperiu pe pamant", care a crescut de-a lungul secolelor. Istoricul Geoffrey Hosking sustine in cartea "Rusia: Oameni si Imperiu" ca problema istorica a Rusiei este ca acesta nu a fost niciodata in stare sa distinga destul de clar intre natiune si imperiu. De fapt, "construirea unui imperiu a impiedicat formarea unei natiuni".

Mai mult decat atat, in timp ce imperiul britanic a fost lent dizolvat in peste mai mult de 20 de ani, imperiul ruso-sovietic a fost demontat in putin peste doi ani, intre 1989 si 1991 - una dintre cele mai spectaculoase disparitii din istorie.

Ash considera ca ar fi fost un eveniment extraordinar, daca nu ar fi existat un raspuns asa de confuz si de agresiv din partea multora din Rusia, iar sub conducerea actuala, reactia este de-a dreptul periculoasa. Trebuie sa confruntam ferm acest pericol, insa problema trebuie analizata in profunzime. O modalitate gresita este exemplificata de cei cunoscuti in toata Europa drept Putinversteher (cei care-l inteleg pe Putin). Confundandu-l pe Putin cu Rusia, ei fac greseala clasica: "a intelege totul este a scuza totul".

Vladimir Putin, avertizari pentru Israel: E alegerea lor, dar numarul mortilor va creste

Oamenii de afaceri germani, scrie autorul, par deosebit de predispusi la aceasta confuzie. "Scriitorul rus Vladimir Voinovich, autor a doua dintre cele mai bune romane satirice in literatura europeana a secolului XX, mi-a spus odata o poveste amuzanta despre o invitatie la cina de catre un bancher german, candva in anii 1980. Condus la vila intr-un Mercedes de marimea unui tanc, Voinovich a fost tratat cu cina generoasa, in timpul careia bancherul german i-a explicat scriitorului rus exilat la acea vreme cum ar trebui sa aprecieze corect trauma rusa: ae-a lungul istoriei sale, saraca Rusia a fost invadata in mod constant, de mongoli, de polonezi, de francezi, iar apoi, cel mai rau dintre toate, de catre germani. In cele din urma, Voinovich nu a mai putut rabda, asa ca a intrebat: 'Atunci de ce este Rusia asa mare?'", povesteste Ash.

Astazi, Voinovich este in continuare un scriitor satiric, dar si un curajos reprezentant al unei alte Rusii. El a criticat anexarea Crimeei si razboiul din estul Ucrainei. Intr-un interviu recent pentru un site rusesc, el a spus ca Rusia are nevoie de o revolutie - nu una violenta sau una portocalie, in stil ucrainean: "Cred ca revolutia ar trebui sa aiba loc in mintile oamenilor... Nu numai Putin este vinovat, societatea este responsabila pentru ca ii permita sa faca ce vrea".

Cine reprezinta Rusia?

Ash este de parere ca Voinovich articuleaza un adevar complicat. Exista o alta Rusie. Acesta este reprezentata de politicianul rus de opozitie, Boris Nemtov, asasinat, de oamenii care au venit sa depuna flori pe podul pe care a fost ucis - pe care-l numesc deja "podul Nemtov". In timp ce unii au fost speriati de crima si de atmosfera de intimidare, cativa curajosi au sfidat mai mult regimul. Bloggerul de opozitie Alexei Navalni a acuzat direct regimul Putin, invinovatindu-l pentru moartea lui Nemtov. Crima a condus la noi incercari de a uni opozitia fragmentata din Rusia, inclusiv la formarea unei aliante electorale intre partidele fondate de Nemtov si Navalni.

Rusia este reprezentata si de activistii care au planificat un "mars pentru pace si libertate", de grupul de teatru Teatr Doc, de Lena Nemirovskaia, inspiratia pentru Scoala de Studii Politice din Moscova, de Pavel Durov, fondatorul retelei sociale ruse VKontakte, de oligarhul Mihail Hodorkovski, detinutul politic transformat in militant din exil pentru o Rusie mai buna, dar si de multi, multi altii.

Ce am aflat despre Putin: Un consilier matrimonial teribil, nu vrea sa fie clonat si se panicheaza cand e emotionat

Cand Thomas Mann a sosit in exil american din Germania nazista, el a spus "unde sunt eu, acolo e Germania". La fel, toti rusii enumerati mai sus au dreptul sa spuna "unde sunt eu, acolo e Rusia".

Dar atunci cand Hodorkovski a spus la o conferinta in Londra ca "Putin nu este Rusia, noi suntem", el a facut o declaratie retorica de principiu, nu o descriere exacta a realitatii. Pentru ca adevarul este ca Putin se bucura de mare sprijin popular si de aceea Putin este, de asemenea, Rusia. Germanii stiu mai bine decat oricine ca aceasta este ceea ce se intampla uneori natiunilor, iar intr-o zi se trezesc cu mama tuturor mahmurelilor.

Distinctia intre natiune si imperiu

Rusia trebuie sa distinga clar intre natiune si imperiu, iar acest lucru necesita dezvoltarea unui nou tip de relatie cu vecinii care vorbesc limba sa si impartasesc o mare parte din cultura si istoria Rusiei, adauga istoricul. In ultimii ani, Putin a deturnat termenul de "Lumea Rusa" (Russkiy mir) si a facut un slogan politic din lozinca "daca vorbesti limba rusa faci parte din Rusia".

Dar nu trebuie sa fie asa, iar cei mai multi din vecinii Rusiei nici nu vor sa fie Rusia. "Am fost la Minsk acum trei saptamani, iar ministrul de Externe din Belarus a declarat pentru grupul nostru de studiu ca viziunea sa pe termen lung este ca Belarus sa devina ceva de genul Elvetia. Ei bine, inca un pic si ajunge acolo, probabil... dar ideea este clara. Elvetia poate avea o multime de vorbitori de limba germana, dar aceasta nu trebuie sa faca parte din Germania

Acelasi lucru este in mod evident adevarat pentru vorbitorii de limba spaniola, limba franceza, portugheza sau engleza. Exista legaturi culturale, economice si politice foarte stranse, dar nu vrem sa fie intr-un imperiu. Am mai multi veri canadieni decat britanici. Relatia dintre Marea Britanie si Canada este cel putin la fel de speciala ca cea dintre Rusia si Ucraina. In cazul meu, la fel ca in cel al multor rusi si ucraineni, relatia este literalmente in familie. Dar la Londra nu se propune sa fie anexat Toronto. Tarile noastre o duc mult mai bine separat. Acelasi lucru va fi valabil si pentru Rusia si vecinii sai. Daca vorbitorii de spaniola, franceza, engleza, portugheza au putut gestiona tranzitia de la trecutul imperial, pot face asta si vobitorii de rusa. Si intr-o zi o vor face", conchide analistul.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#analiza Putin Rusia, #Putin Rusia imperiu , #presedinte Rusia