Forbes: Putin, cel mai puternic rus de la Stalin incoace. Il face pe Obama sa para un copil

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 08:20
7312 citiri
Forbes: Putin, cel mai puternic rus de la Stalin incoace. Il face pe Obama sa para un copil
Foto: Forbes

Barack Obama s-a dovedit un presedinte indecis, care nu inspira nici respect din partea aliatilor si nici teama in randul dusmanilor sai. In schimb, Putin a devenit cel mai important rus de la Stalin incoace.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, are un program clar de a recladi imperiul sovietic si este total nemilos in a-si aplica tactica, se arata intr-o analiza a revistei americane Forbes.

Instruit de KGB, Putin este un expert al minciunii, falsificator si bataios, ale carui instincte sunt un amestec de cinism si inselatorie. El il face pe Obama sa para un copil, scrie Paul Johnson in Forbes.

Putin are, de asemenea, suportul entuziast al unui segment puternic de opinie din Rusia, inclusiv al membrilor fostei ierarhii sovietice - militari, birocrati si intelectuali - si multi lideri ai bisericii ortodoxe, fara a mai mentiona conducatorii fostelor state sovietice.

Prin urmare, el poate poza ca un populist si actiona ca un tiran. Dar Putin este si vulnerabil. Slabiciunea lui este vanitatea, expunerea in fotografii in care isi arata fizicul musculos (exact ca Benito Mussolini) sau mergand prin camerele aurite ale Kremlinului.

Puterea lui Putin depinde in mare masura de succesul continuu. Slabiciunea Occidentului i-a conferit forta.

Ar putea pati Putin precum Hrusciov?

Dar, ca o aluzie la soarta posibila a lui Putin, trebuie sa ne amintim ce s-a intamplat cu Nikita Hrusciov in urma cu o jumatate de secol.

Acest om crud si viguros, la fel ca Putin, s-a jucat cu slabiciunea Americii. Incurajat de fiasco-ul din Golful Porcilor, Hrusciov a incercat sa desfasoare rachete in Cuba, aducand lumea in pragul unui razboi termonuclear, pana cand a fost fortat sa se retraga in mod umilitor.

Apoi, colegii din Biroul Politic l-au inlaturat de la putere (in anul 1964 - n.red.) pentru "aventurism". Ar putea sa pateasca si Putin la fel? "Aventurismul" descrie perfect politica sa din Ucraina. El recurge la miscari cu grad ridicat de risc si pozitii publice belicoase.

Ar trebui sa ne aducem aminte de axioma formulata de diplomatul francez Charles Talleyrand: "Rusia nu este niciodata atat de puternica pe cat pare. Rusia nu este niciodata la fel de slaba pe cat pare".

Fara o conducere ferma a SUA, NATO nu poate functiona in mod eficient. Atata timp cat un presedinte slab va exista la Washington, aventurismul lui Putin va continua.

Aceasta va necesita o renastere americana care sa-l trimita pe Putin unde ii este locul.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Putin agent KGB, #Putin cel mai important rus, #Putin comparat Hrusciov, #Putin Hrusciov aventurism Rusia, #Putin recladirea imperiului sovietic , #presedinte Rusia