George Soros, despre o intelegere Obama-Putin pe marginea Ucrainei

Autor: Ana Ilie
Joi, 23 Octombrie 2014, ora 23:28
6682 citiri
George Soros, despre o intelegere Obama-Putin pe marginea Ucrainei

Miliardarul George Soros prevede ca presedintii american si rus se vor intelege in cele din urma cu privire la Ucraina, intrucat Putin va folosi ca parghie ajutorul Rusiei in ceea ce priveste lupta internationala impotriva gruparii teroriste Statul islamic.

Intr-un articol propriu publicat de The New York Review in editia online, Soros isi expune teoriile cu privire la miscarile ce urmeaza sa aiba loc pe plan international in perioada urmatoare.

Sub titlul "Europa, desteapta-te", Soros scrie ca insasi existenta Europei este amenintata de Rusia si nici liderii nici cetatenii nu sunt constienti de aceasta provocare.

Soros scrie ca e "usor sa vezi ce urmeaza". "Putin va astepta rezultatele alegerilor din 26 octombrie din Ucraina si apoi ii va oferi presedintelui ucrainean Petro Porosenko gazele naturale si beneficiile pe care i le-a tot promis, cu conditia sa numeasca un premier care sa-i convina Kremlinului", adica nu cineva dintre cei care au participat la rasturnarea fostului presedinte Viktor Ianukovici.

"Eu consider foarte putin probabil ca Porosenko sa accepte o asemenea oferta", intrucat ar pierde imediat sustinerea activistilor miscarii pro-europene EuroMaidan.

In acest caz, crede Soros, "Putin ar putea pivota catre o victorie mai mica ce este inca posibila: sa deschida cu forta un coridor terestru din Rusia in Crimeea si Transnistria inainte de venirea iernii".

Alternativ, ar putea sa nu faca nimic, asteptand doar colapsul economic si financiar al Ucrainei. "Suspectez ca ar putea sa astepte perspectiva unei mari intelegeri in care Rusia ar ajuta SUA impotriva Statului Islamic - spre exemplu, ar putea sa nu mai livreze Sirie rachetele S300 pe care le-a promis, conservand astfel suprematia americana aeriana - si Rusia ar putea primi permisiunea de a face cum o taie capul in 'vecinatatea apropiata', asa cum sunt numite multe natiuni din apropierea Rusiei".

"Presedintele Obama ar putea accepta o asemenea intelegere", desi, crede Soros, "ar fi o greseala tragica, cu consecinte geopolitice extinse".

"Pastrarea independentei Ucrainei ar trebui sa aiba intaietate" in fata Statului Islamic, intrucat o prabusire a Ucrainei ar fi o pierdere masiva pentru NATO, UE si SUA.

"O Rusie victorioasa ar deveni mult mai influenta in interiorul UE si ar reprezenta o potentiala amenintare la adresa statelor baltice, care au mari populatii ruse", continua magnatul.

"In loc sa sustina Ucraina, NATO va trebui sa se apere pe sine, pe propriul teren. Asta ar expune UE si SUA la pericolul pe care au dorit atata sa il evite: o confruntare militara directa cu Rusia. UE ar deveni si mai divizata si mai neguvernabila. De ce sa permita SUA si alte natiuni NATO sa se intample asta?" se intreaba Soros.

Tot el isi si raspunde: pentru ca pana acum s-a considerat ca Putin nu este Hitler si daca i se da ceea ce cere, in termeni rezonabili, atunci liderul rus nu va recurge la forta. Intre timp, sanctiunile isi vor face efectul asupra Rusiei si tara va fi nevoita sa se retraga pentru a obtine o relaxare a masurilor.

Este insa o falsa speranta, continua Soros. "Putin a recurs frecvent la forta si o poate face din nou, daca nu intampina rezistenta puternica. Chiar daca este posibil ca ipoteza sa fie totusi valida, este extrem de iresponsabil sa nu te pregatesti cu un plan B", avertizeaza acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#George Soros criza Ucraina, #George Soros intelegere Putin Obama , #presedinte Rusia