"Granitele Rusiei nu se termina nicaieri": Ce se ascunde in spatele glumei facute de Putin

Duminica, 04 Decembrie 2016, ora 07:34
18135 citiri
"Granitele Rusiei nu se termina nicaieri": Ce se ascunde in spatele glumei facute de Putin
Foto: Kremlin (Arhiva)

In orice gluma exista si un sambure de adevar, mai ales daca o spune presedintele rus Vladimir Putin.

La o ceremonie a Societatii ruse de Geografie, Putin a intrebat un baiat de noua ani daca stie unde se termina granitele Rusiei. In timp ce baiatul raspundea ceva, Putin a intervenit si a spus ca "granitele Rusiei nu se termina nicaieri". Intr-adevar, imediat a lamurit ca "este o gluma".

Insa e destul de greu sa crezi ca o astfel de afirmatie este doar o gluma, pentru ca aceste cuvinte sunt in concordanta cu politica actuala a Kremlinului si se aseamana intr-un fel cu alte declaratii mai serioase facute de Vladimir Putin, scriu jurnalistii publicatiei The Moscow Times.

De exemplu, Putin a mai spus ca Uniunea Sovietica "este exact acelasi lucru cu Rusia, doar ca are un nume diferit" si le-a promis minoritatilor vorbitoare de limba rusa din alte tari ca le va "ajuta", ceea ce a si facut cand a anexat Crimeea in martie 2014, cu forta militara.

Sociologul rus Daniil Dondurei crede ca gluma lui Putin despre Rusia fara granite arata ca modul de gandire al liderului de la Moscova este o intoarcere in trecut, cand statele isi masurau forta si bogatia in functie de marimea teritoriilor si puterea armelor pe care le aveau.

Se pare ca Putin vede Rusia ca pe un imperiu nesfarsit, cu frontiere care se pot modifica in functie de influentele demografice si militare si de factorii politici.

"Istoria Rusiei este povestea unei tari care colonizeaza. Sfera colonizarii se extinde odata cu teritoriul pe care il guverneaza. In ascensiune sau in cadere, este o miscare lunga de secole care continua si in ziua de astazi" - asta spunea la finalul secolului 19 si inceputul secolului 20 istoricul Vasili Kliucevski. Ar fi spus oare altceva daca ar fi trait in prezent?

Era teritoriilor cucerite apartine trecutului, insa unii lideri de astazi - si o parte semnificativa a populatiei ruse - inca urmaresc expansiunea teritoriala si insista ca tara lor este o super-putere. Asta indica faptul ca exista anumite prioritati cand vine vorba de modul in care este structurat un stat.

Paranoia lui Putin: Frica, ura si trucurile din interiorul Kremlinului

Inainte, lui Putin ii placea sa faca referire la ideile lui Aleksandr Soljenitin, in special in ceea ce priveste salvarea oamenilor, mai exact capacitatea statului de a le asigura un trai decent, un sistem sanitar de calitate, precum si educatie.

Se pare ca acum, dupa ce a esuat in a indeplini aceste obiective, Putin mizeaza pe viziunile sale imperiale.

Kremlinul incearca sa convinga populatia ca Rusia este centrul adevaratelor valori, ca "lumea rusa" este nelimitata si ca are nevoie de noi teritorii, comenteaza jurnalistii publicatiei de opozitie The Moscow Times.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#gluma Putin Rusia granite, #Rusia fara granite Putin, #Putin teritorii Rusia , #presedinte Rusia