UDMR anunta ample manifestari de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, premierul Viktor Orban a trimis un mesaj

Joi, 15 Martie 2018, ora 07:23
4161 citiri
UDMR anunta ample manifestari de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, premierul Viktor Orban a trimis un mesaj
Foto: Arhiva Facebook/Consiliul National Secuiesc

UDMR organizeaza, joi, manifestari in mai multe localitati din Transilvania, marcand astfel Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Premierul Viktor Orban, aflat inaintea alegerilor de la Budapesta, a trimis un mesaj public, in care spune ca isi doreste ca maghiarii sa traiasca "in Bazinul Carpatic sub semnul tricolorului care simbolizeaza forta, fidelitate si speranta in viitor"

Evenimentul central al UDMR, unde vor fi prezenti liderii Uniunii si invitati din Ungaria, va avea loc la Satu Mare, aici fiind programata dezvelirea statuii contelui Szechenyi Istvan, una dintre cele mai importante personalitati ale politicii maghiare.

Ceremonia de la Satu Mare, la care va participa si vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, se va incheia cu un scurt moment cultural si depuneri de coroane la noul monument.

Manifestarile de la Cluj-Napoca vor incepe la ora 11:00, cu o procesiune prin centrul orasului care va porni din Piata Avram Iancu, din fata Institutului Teologic Protestant, pana in Piata Unirii la Biserica Romano-Catolica "Sf. Mihail" unde va fi oficiata o slujba religioasa.

De la ora 13:00, participantii la manifestari se vor indrepta spre str. Avram Iancu, unde va avea loc o ceremonie de depunere de coroane de flori si discursuri ale liderilor UDMR Cluj si oficialitatilor locale si judetene la placuta comemorativa de pe fostul hotel "Biasini", unde s-a cazat in 1848 poetul si revolutionarul maghiar Petofi Sandor.

Organizatorii asteapta la Cluj-Napoca peste 2.000 de persoane.

La Oradea, UDMR va organiza de la ora 17:45 o ceremonie de depuneri de flori la statuia lui Szacsvay Imre, la care va tine un discurs liderul grupului Uniunii din Senat, Cseke Attila.

De asemenea, Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor, va sarbatori Ziua Maghiarilor de Pretutindeni in diferite localitati din Secuime.

Astfel, incepand de la ora 11:00, va avea loc o depunere de coroane in localitatea Cetatuia, urmata la ora 12:00 de una similara la Baile Tusnad, in parcul comemorativ Millennium. De la ora 14:00, Korodi Atila va fi prezent la comemorarea de la Pasul Nyerges, dupa care va participa la evenimentul programat la ora 17:00 la Miercurea Ciuc.

Programul manifestarilor de la Targu Mures cuprinde, de la ora 16:00, o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul Secuilor Martiri, la care vor participa liderii UDMR Mures si parlamentarii judetului, iar de la ora 18:00, la Palatul Culturii, va avea loc decernarea unor premii.

In judetul Mures, de 15 martie, sunt programate, in total, 67 de evenimente.

Mesaj de la Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a adresat o scrisoare maghiarilor, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, in care a subliniat necesitatea solidaritatii si a apararii libertatii si a culturii maghiare milenare, transmite MTI.

"Astazi a venit din nou vremea cand trebuie sa ne aparam impreuna libertatea si cultura milenara, deoarece noi, maghiarii, nici astazi nu ne dorim altceva decat sa putem sarbatori impreuna eroii si sa cladim o lume in care putem folosi limba noastra in mod liber si putem spune cu mandrie ca, aidoma stramosilor nostri, si noi vrem sa traim in Bazinul Carpatic sub semnul tricolorului care simbolizeaza forta, fidelitate si speranta in viitor", afirma Orban.

El a rememorat evenimentele din 15 martie 1848, despre care afirma ca vesteau solidaritatea natiunii maghiare si dorinta ei de libertate.

"Acele clipe, care nici dupa secole nu-si pierd din perfectiunea si claritatea lor, reprezinta fenomene luminoase rare pe cerul istoriei.

In ziua de 15 martie 1848 toate simbolurile - incepand cu prima cocarda, continuand cu poezia intitulata Cantul natiunii (Nemzeti dal), scrisa de poetul Petofi Sandor si incheiand cu cele Douasprezece puncte prin care tineretul revolutionar si-a exprimat revendicarile - vesteau solidaritatea natiunii maghiare si dorinta ei de libertate. Iar de atunci, stralucirea acestei zile ne marcheaza viata, precum a luminat si cele mai sumbre decenii in care partile natiunii erau despartite si sufereau sub diferite dictaturi", a spus Viktor Orban.

Potrivit premierului ungar, aceasta zi a oferit speranta maghiarilor atunci cand au pastrat, in asteptarea unei noi primaveri, drapelele nationale rosu-alb-verde in pivnite, poduri, sub fan sau printre mormane de caramizi si au demonstrat ca nu exista imposibilul, daca sunt solidari si lupta umar la umar pentru obiectivele comune.

"Dati-mi voie sa va salut respectuos pe Dumneavostra cu ocazia implinirii a 170 de ani de la declansarea Revolutiei incepute in 1848 si sa va urez ca versurile "Traiasca libertatea maghiara! Traiasca patria!" sa rasune inca timp de sute de ani de la Berehove la Novi Sad si de la Dunajska Streda la Miercurea Ciuc", spune Viktor Orban in mesajul sau.

Sambata, peste 2.500 de persoane au participat, la Targu Mures, la un miting pentru autonomia Tinutului Secuiesc, aceastea scandand "Autonomia".

Un steag secuiesc de mari dimensiuni a fost desfasurat in jurul Monumentului Secuilor Martiri.

Printre cei prezenti s-au numarat eurodeputatul Tokes Laszlo, care a si luat cuvantul, dar si invitati din Tara Bascilor (Spania).

Vineri, Politia de Frontiera i-a interzis intrarea in Romania lui Attila Dabis, cetatean ungar, insarcinat al Consiliului National Secuiesc pentru relatii externe, care intentiona sa participe la mitingul de la Targu Mures.

In replica, ministrul ungar de Externe a declarat, sambata, ca Ungaria vrea sa construiasca "relatii civilizate si bazate pe respect" cu Romania, dar decizia autoritatilor de la Bucuresti de a interzice accesul in tara pentru un oficial al Consiliului National Secuiesc este "regretabila".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#UDMR Viktor Orban Transilvania, #maghiari procesiune Tinutul Secuiesc , #Tinutul Secuiesc