Lista neagra a lui Putin: Seful diplomatiei ruse, somat sa dea explicatii

Duminica, 31 Mai 2015, ora 22:11
7337 citiri
Lista neagra a lui Putin: Seful diplomatiei ruse, somat sa dea explicatii
Foto: Hepta.ro

Parlamentarul rus din cadrul opozitiei Dmitri Gudkov i-a cerut in mod oficial, duminica, sefului diplomatiei Serghei Lavrov sa explice de ce le-a fost interzis sa intre in Rusia celor 89 de politicieni din 17 state UE si sa le confirme numele.

Gudkov, unul dintre putinii parlamentari rusi care se opune Kremlinului, i-a mai transmis lui Lavrov ca, desi intelege ca un asemenea pas ar fi putut sa fie necesar, ar fi fost bine sa fie facut in mod transparent si in consultare cu Parlamentul, relateaza AP.

Rusia a impartasit lista unor oficiali UE, dar a refuzat sa o publice. Moscova a explicat ca documentul reprezinta un raspuns la sanctiunile economice si interdictiile de calatorie impuse de UE Rusiei din cauza actiunilor sale in Ucraina.

The Associated Press scrie ca a obtinut lista de la o sursa de la sediul UE la Bruxelles, precizand ca persoana care i-a furnizat-o a dorit sa-si pastreze anonimatul deoarece documentul nu a fost inca facut public de catre Moscova.

UE a crticiat sambata sanctiunile rusesti pe care le-a catalogat "total arbitrare si nejustificate, in special in absenta oricarei clarificari suplimentare si transparente".

Reactii europene la lista neagra a lui Putin: "Suntem mandri, nu speriati!"

Doi politicieni germani intorsi din capitala rusa se afla pe lista, printre alte persoane aflate in aceasta situatie, care a determinat UE sa ceara Rusiei sa impartaseasca lista. Interdictiile vizeaza o serie de oficiali de rang inalt din Marea Britanie, intre care seful serviciului MI5, seful Statului Major, fostul vicepremier Nick Clegg si fostul ministru de Externe si parlamentar Malcolm Rifkind.

Marea Britanie a declarat ca rusii nu au prezentat nicio baza legala pentru lista. "Daca Rusia crede ca aceasta actiune va determina UE sa-si schimbe pozitia cu privire la sanctiuni se insala", a afirmat Foreign Office duminica, intr-un comunicat.

Interpelarea lui Gudkov a fost criticata dur de catre Maria Zaharova, o purtatoare de cuvant a Ministerului rus de Externe.

"A fost la fel de activ atunci cand state UE au intocmit listele lor negre? Si a scris asemenea critici sau scrisori obiective conducerilor tarilor UE sa le ceara sa nu mai compileze, sa nu mai faca liste impotriva cetatenilor rusi?", a declarat Zaharovna pentru postul Govorit Moskva. "Probabil ca a facut acest lucru, dar, din nefericire, n-a aflat nimeni", a adaugat ea.

Purtatoarea de cuvant a anuntat ulterior, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca Rusia nu va publica lista.

Fostul sef SRI, despre lista neagra a lui Putin: Se intoarce Razboiul Rece la noi

Intre politicienii carora le-a fost interzisa intrarea pe teritoriul rus se mai afla fostul premier polonez si presedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, diplomatul ceh Stefan Fule, fost comisar UE si fostul premier belgian Guy Verhofstadt, in prezent eurodeputat.

Peste jumatate dintre politicienii de pe lista provin din Polonia, Suedia si statele baltice - foste republici sovietice. Pe ea se afla, de asemenea, politicieni din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Grecia, Olanda, Romania si Spania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#lista neagra Vladimir Putin, #Lavrov explicatii lista indezirabili , #presedinte Rusia