Londra il acuza pe Vladimir Putin ca "saboteaza" securitatea Europei de Est

Marti, 10 Martie 2015, ora 07:39
2189 citiri
Londra il acuza pe Vladimir Putin ca "saboteaza" securitatea Europei de Est
Foto: BBC

Ministrul britanic de Externe il acuza pe presedintele rus, Vladimir Putin, ca "saboteaza" securitatea natiunilor din Europa de Est, potrivit unui discurs pe care urmeaza sa il tina marti si din care au fost publicate fragmente.

"In prezent, ne confruntam cu un lider rus inclinat nu sa adere la sistemul international bazat pe reguli, care mentine pacea intre natiuni, ci sa il saboteze", va declara seful diplomatiei britanice in discursul sau in fata Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic pe probleme de aparare si securitate.

"Actiunile presedintelui Putin - anexarea ilegala a Crimeii si actuala utilizare a trupelor ruse pentru a destabiliza estul Ucrainei - saboteaza fundamental securitatea natiunilor suverane din estul Europei", afirma Philip Hammond, citat de AFP.

Trimite sau nu Marea Britanie trupe combatante in Ucraina? Ce spune ministrul Apararii

Marea Britanie trimite zeci de blindate in Ucraina

Peninsula Crimeea a fost anexata oficial de Rusia pe 18 martie, in urma unui referendum la care populatia s-a exprimat masiv in favoarea alipirii.

Referendumul, organizat dupa rasturnarea de la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prorus, nu este recunoscut nici de Kiev, nici de Occident, care considera ca regiunea Crimeea a fost anexata ilegal de Moscova cu ajutorul trupelor venite din Rusia.

In plus, Kievul si Occidentul acuza Rusia ca ii sprijina pe insurgentii din estul Ucrainei prin trimiterea pe teren de trupe si armament. Moscova dezminte orice participare a fortelor sale regulate la conflictul dintre insurgenti si armata ucraineana, soldat in 11 luni cu peste 6.000 de morti, potrivit Natiunilor Unite.

Discursul virulent al sefului diplomatiei britanice contra Rusiei intervine intr-un moment in care NATO pregateste importante manevre in Letonia, Lituania si in Estonia.

Astfel, Pentagonul a anuntat luni ca SUA au inceput sa desfasoare 3.000 de militari pentru trei luni de manevre in tarile baltice.

Operatiunile militare americane din Polonia si tarile baltice, extinse in Romania si Bulgaria

Fotografia zilei: "No pain, no gain" pentru aliatii NATO

Aceste exercitii se inscriu in cadrul operatiunii Atlantic Resolve, lansata de Statele Unite in cadrul NATO pentru a linisti tarile membre si aliatii NATO in privinta amenintarii reprezentate de Rusia.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Marea Britanie Putin Europa, #Marea Britanie securitate Rusia Ucraina , #presedinte Rusia
Comentarii