Mai poate fi Rusia oprita?

Marti, 23 Septembrie 2014, ora 20:06
8232 citiri
Mai poate fi Rusia oprita?
Foto: The Guardian

In urma cu 75 de ani, pe 1 septembrie 1939, Germania nazista a invadat Polonia si a inceput ceea ce avea sa fie cel mai sangeros razboi din istoria omenirii. De-a lungul anilor '30, natura regimului nazist si intentiile sale au fost destul de evidente.

Cu toate acestea, marile puteri europene, care ar fi putut impiedica izbucnirea razboiului, aveau preocupari nationale inguste si continuau cu jocurile geopolitice. Este o perspectiva inspaimantatoare ca, intr-o zi, aceleasi lucruri ar putea fi spuse in viitor si despre anul 2014, o vreme cand Rusia inca ar fi putut fi oprita in Ucraina, dar nu s-a intamplat, scrie in Chicago Tribune Michael Khodarkovski, profesor de istorie la Universitatea Loyola din Chicago.

Poate fi Rusia oprita? In timp ce o mare parte din mapamond e ocupata sa isi dea seama de intentiile lui Vladimir Putin, comportamentul sau poate fi inteles cel mai bine in contextul istoriei Rusiei.

Comandantul aviatiei militare estoniene: Putin vrea sa domine Europa, isi trimite circul sau ambulant

De la mijlocul secolului al XVI-lea, cand Ivan cel Groaznic a cucerit Kazanul de la tatari, Moscova a inceput sa se intinda in toate directiile, mai intai sub tarii rusi, apoi sub liderii sovietici. De aceea, disolutia Uniunii Sovietice in 1991 s-a dovedit o experienta atat de traumatica pentru multi rusi. Pentru prima data in istoria moderna, Rusia s-a micsorat si nu s-a mai marit.

Expansiunea Rusiei, mai presus de economie

Din punct de vedere istoric, expansiunea Rusiei a fost motivata de scopuri geopolitice si ideologice, care au pus in umbra aspectele comerciale si economice. Rusia a fost si oportunista, impingand cat de departe a putut, nerespectand tratatele semnate cu alte imperii sau promisiunile oferite liderilor locali.

Expansiunea s-a oprit numai cand Rusia a intalnit o amenintare puternica din partea unui partener egal ori s-a impotmolit in razboaie pe care nu le-a putut castiga. De exemplu, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, folosindu-se de colapsul Imperiului Otoman, Rusia s-a intins in Balcani si Caucaz.

Europa de Est trebuie sa se pregateasca de o lunga lupta cu Putin

Nici tratatele internationale semnate de Rusia, nici razboaiele cu imperiile europene nu i-au astamparat comportamentul. Cand puterile europene au realizat ca, daca nu i se opune rezistenta, armata rusa va ocupa in cele din urma capitala Turciei, Istanbul, si Rusia va controla Bosforul, Marea Britanie si Franta s-au aliat cu otomanii intr-un razboi care a ramas cunoscut drept razboiul din Crimeea.

Rusia a suferit o infrangere umilitoare si ambitiile ei in Balcani si Orientul Mijlociu s-au dezumflat pentru un timp. Un deceniu mai tarziu, Rusia s-a miscat catre est, cucerind Asia Centrala si avansand catre Pacific.

China a permis expansiunea in Estul Indepartat

La inceputul secolului al XX-lea, expansiunea rapida a Rusiei in Estul Indepartat pe seama unei Chine slabite a fost in cele din urma oprita de armata japoneza. In final, Rusia si Japonia au incheiat un tratat de pace, mijlocit de presedintele american Theodore Roosevelt.

A amenintat Putin Romania? Ce spune Ucraina

Nici asta nu a durat mult si Rusia s-a angajat intr-o actiune belicoasa un deceniu mai tarziu, devenind una dintre partile responsabile pentru inceperea Primului Razboi Mondial. Numai dupa infrangerile din Crimeea si Estul Indepartat, conducerea Rusiei a initiat cele mai mari reforme liberale.

Ceea ce este remarcabil, totusi, e ca in timp ce infrangerile militare au adus Rusia tot mai aproape de standardele occidentale, imperiul nu a incetat sa creasca, chiar daca liderii sai aveau viziuni progresiste sau conservatoare. Expansiunea si impunerea puterii au fost o parte din ratiunea de a fi a Rusiei, adanc inradacinata in natura statului rus.

Expansiunea a luat multe infatisari: securizarea frontierelor, eliberarea slavilor ortodocsi de sub jugul otoman, raspandirea civilizatiei in Asia Centrala, colonizarea vastelor spatii de stepa si a zonelor din Siberia, dobandirea accesului la iesiri maritime. Oricare ar fi fost motivul, imperiul rus a continuat sa avanseze pe socoteala vecinilor sai mai slabi.

Putin continua istoria

In acest context, Putin doar continua autocratia rusa de sub tarii si liderii comunisti. El se sprijina pe un rezervor urias de insecuritati, de xenofobie si de credinta intr-o superioritate spirituala.

Putin are un proiect de restaurare care urmeaza traditia ruseasca a expansiunii si a aducerii inapoi sub papucul Kremlinului a fostelor teritorii din Imperiul Rus, de la Ucraina la Georgia, de la Armenia la Kazahstan.

Precum predecesorii sai, Putin va incerca sa impinga cat poate, folosindu-se de amenintari si intimidare, dar si de promisiuni si juraminte pe care nu are de gand sa le respecte. De asemenea, el va proceda astfel pana cand va intalni o rezistenta puternica sau va avea perspectiva unui razboi in care nu poate castiga.

Putin e liderul unui imperiu antimodern. El continua sa traiasca in trecut, in lumea valorilor traditionale si a conceptelor geopolitice, care nu se mai aplica in secolul al XXI-lea. Ramane de vazut daca de data aceasta Occidentul poate opri expansiunea rusa asa cum a facut-o in trecut sau, odata pentru totdeauna, va putea schimba traiectoria istorica traditionala a Rusiei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Vladimir Putin expansiune Rusia, #Putin expansiune Rusia tarista, #Putin oprit expansiune imperialista , #presedinte Rusia