Moscova, pe muchie de cutit: Putin, fortat sa ia o decizie cruciala dupa uciderea lui Nemtov

Luni, 30 Martie 2015, ora 16:46
19129 citiri
Moscova, pe muchie de cutit: Putin, fortat sa ia o decizie cruciala dupa uciderea lui Nemtov
Foto: Russia Today

La o luna dupa asasinarea politicianului rus de opozitie, Boris Nemtov, langa zidurile Kremlinului, exista semne ca la Moscova se da o lupta pentru putere, iar presedintele Vladimir Putin ar putea fi nevoit sa ia o decizie radicala in curand si sa aleaga o tabara.

Cand Boris Nemtov a fost impuscat mortal, in timp ce se intorcea acasa intr-o noapte de vineri, luna trecuta, opozitia liberala din Rusia a realizat ca regulile jocului s-au schimbat in cel mai socant mod posibil, relateaza The Guardian.

Insa exista si semnale ca cel mai cumplit asasinat din timpul mandatelor lui Vladimir Putin a declansat o batalie in interiorul structurilor aflate la putere in Rusia. Consecintele acestei batalii ar putea fi mult mai ample decat lumea insulara a minoritatii opozante si mult mai greu de controlat de catre Putin.

Presa rusa face dezvaluiri: Cati bani a costat uciderea lui Nemtov si cine a comandat asasinatul

Este extrem de dificil sa iti dai seama ce se intampla acum la Moscova, avand in vedere lipsa de transparenta a Kremlinului, cercul restrans de factori decidenti din jurul lui Putin si utilizarea presei pentru prezentarea unor versiuni mai mult sau mai putin indepartate de adevar ale uciderii lui Boris Nemtov.

Schita unui conflict

Multe raman necunoscute, se precizeaza in analiza jurnalistilor britanici. Insa, daca reusesti sa decodezi semnalele venind din interiorul Kremlinului si din jurul sau, se contureaza schita unui conflict intre membrii influenti din sistemul de securitate al lui Vladimir Putin.

Cinci barbati au fost arestati si tinuti dupa gratii pentru comiterea odioasei crime, inclusiv cecenul Zaur Dadaiev, despre care anchetatorii cred ca a apasat pe tragaci. Acesta si-a recunoscut initial fapta, insa ulterior a spus ca a marturisit sub tortura.

Asasinarea lui Nemtov: Unul dintre suspecti, marturie sub tortura?

Avand in vedere ca Dadaiev face parte dintr-unul din batalioanele controlate de Ramzan Kadirov, omul Kremlinului in Cecenia, suspiciunile au cazut in mod natural asupra sa.

Ziarul rus independent Novaia Gazeta a publicat o investigatie care sugereaza ca ucigasii ar fi lucrat pentru mai multi apropiati ai lui Kadirov, care ar fi fost implicat in tot felul de asasinate si incalcari ale drepturilor omului, insa a negat de fiecare data acuzatiile.

Liderul cecen a scris pe contul sau de Instagram ca il cunoste personal pe Dadaiev si ca acesta, in opinia sa, este un patriot al Rusiei. In ziua urmatoare, Putin i-a oferit lui Kadirov o decoratie, in timp ce tot mai multe zvonuri sugerau ca fortele de securitate de la Moscova incercau sa interogheze mai multe persoane apropiate de acesta in cazul asasinarii lui Borin Nemtov.

Scindare la Kremlin

Scenariul a fost clar pentru multi: persoane influente de la Kremlin incercau sa il investigheze pe Kadirov in legatura cu crima, in vreme ce Putin le transmitea ca inca il sustine pe protejatul sau cecen.

Asasinarea lui Nemtov: Razboi deschis intre FSB si Kadirov

"Oamenii de la Moscova nu l-au placut niciodata pe Kadirov, el a avut putere doar datorita sprijinului personal al lui Putin", a declarat un fost oficial de la Kremlin.

"In Cecenia, nu exista procurori normali, judecatori normali, tribunale normale, FSB (serviciul rus de securitate) normal; toti se afla sub controlul lui Kadirov. Dar care era cealalta optiune? Ganditi-va cum era Cecenia acum zece ani. Kadirov a adus stabilitate", a continuat acesta.

Unii dintre apropiatii lui Nemtov au sugerat ca liderul cecen ar putea fi doar o scuza pentru unele persoane de rand inalt care il voiau mort pe politicianul de opozitie.

Intre timp, oficialii de la Moscova au spus ca exista doua posibilitati: fie ca ucigasii au actionat pe cont propriu, poate pe fondul furiei create de faptul ca Nemtov a condamnat atacul de la revista satirica franceza Charlie Hebdo, fie acestia au venit din afara.

La nici o ora dupa ce Nemtov a fost impuscat mortal, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, a declarat ca asasinatul este "100% o provocare" cu scopul de a-i inscena ceva lui Putin si de a face Rusia sa arate rau.

Asasinarea lui Nemtov: Au mintit rusii? Iata detaliile care se bat cap in cap

Ziaristii The Guardian mai arata ca figuri importante din securitatea rusa au variante diferite in ceea ce priveste motivele crimei si persoanele care ar fi comandat-o.

"Fireste ca exista rivalitate intre diferite grupuri, iar unele dintre lacunele investigatiei vor fi exploatate de cei care vor sa castige niste puncte, insa nu cred ca asasinatul a fost comis din initiativa unei singure persoane", a precizat Vladimir Milov, care a scris articole alaturi de Nemtov despre diverse cazuri de coruptie in randul elitei politice.

Ce se poate intampla la Moscova

Toate aceste detalii i-au facut pe multi sa creada ca se da o lupta a puterii in spatele scenei, insa fostul oficial de la Kremlin nu este de aceeasi parere: "Nu mi-as face prea multe griji. Se vor certa putin, insa, in final, vor cadea de acord".

Altii nu sunt atat de siguri ca aceasta varianta este cea corecta. Jurnalistii de la Novaia Gazeta au sugerat ca Putin va fi nevoit, la un moment dat, sa aleaga intre Kadirov si aparatul sau de securitate.

"Decizia lui Putin nu va determina doar cine va sfarsi in boxa acuzatilor, ci si viitoarea configuratie politica a tarii, care se afla la marginea unui razboi intre diferiti piloni ai regimului. Putin va trebui sa decida cine e patriot si cine nu", se mentioneaza in articolul ziarului rus.

Parlamentul rus a refuzat sa tina un moment de reculegere pentru Nemtov

Unii sustin chiar ca disparitia misterioasa a lui Putin a avut legatura cu nevoia liderului rus de a se retrage pentru a lua decizii dificile. Altii au spus ca Putin a fost pur si simplu racit.

Lipsa informatiilor nu face decat sa contribuie la adancirea acestui mister, iar multi sunt de acord cu faptul ca atmosfera din politica Rusiei in momentul de fata este derutanta si de rau augur.

"E ceva foarte ciudat in aer. Nu stii ce se va intampla in continuare, dar stii ca probabil va fi dezastruos", a conchis redactorul sef al unui trust de presa din Rusia.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Vladimir Putin ucidere Boris Nemtov, #Vladimir Putin decizie Nemtov, #Vladimir Putin asasinare Putin , #presedinte Rusia